Sähköauto. Omakotitalossa asuvan pörssisähköasiakkaan paras kaveri

Allekirjoittaneella on vasta seitsemän viikon mittainen kokemus sähköautoilusta. Olen siis sähköautoilijana vielä melkoinen noviisi verrattuna suureen joukkoon kokeneempia sähköautoilijoita. Siitä huolimatta haluan jo jakaa sähköauton käyttöön liittyviä näkemyksiäni.

Ensinnäkin: sähköauto on aivan älyttömän mukava vehje! Liikkuminen on äänetöntä, ripeää, vaivatonta ja kaiken lisäksi myös tosi edullista. Ei kyllä jää kaipaamaan laiskaa, hurisevaa ja haisevaa bensa- tai dieselautoa.

Sähköautoa harkitsevan on kuitenkin hyvä tiedostaa muutama asia. Auton latausmahdollisuus kotona on aivan välttämätön asia. Ilman sitä sähköauton voi samantien unohtaa. Lisäksi: lataamisen käytännössä tulisi olla kolmevaiheinen. Tästä päästäänkin asian ytimeen.

Kolmevaiheinen lataus mahdollistaa auton sisäisen laturin täysipainoisen hyödyntämisen. Yhdelläkin vaiheella auto jotenkuten lataantuu, mutta kolme kertaa hitaammin. Sähköautoissa on sisäänrakennettu AC laturi, joka on teholtaan joko 11 tai 22 kW. Jälkimmäisen hyödyntäminen edellyttää paitsi kolmea vaihetta, niin myös 32 ampeerin johdonsuoja-automaatit ja paksut johdot. Näiden järjestäminen alkaa jo olla haastavaa omakotitalossakin. On siis yleensä tyydyttävä 11 kW lataamiseen. Sekin kyllä palvelee käyttäjää jo oikein hyvin. 11 kW teholla akku lataantuu helposti yön aikana, vaikka akun kapasiteetti olisi suuri.

Latausmahollisuuden kotona siis käytännössä tulisi olla kolmevaiheinen jo käytön kannalta. On toinenkin syy siihen, miksi kolme vaihetta on hyvin tarpeellinen: sähkön hinta. Kuten tunnettua, Suomeen on rakennettu suuri määrä tuulivoimaa. Tämän sattumasähköksikin nimetyn sähköntuotannon ominaisuutenahan on tuotannon suuri vaihtelu. Kuvassa näkyy tuulivoiman tuotanto vuoden 2023 aikana tähän asti. Tuotanto on vaihdellut voimakkaasti ja perusperiaate sähkömarkkinoilla on varsin selvä: tuulivoimatuotannon ollessa huipussaan, on sähköenergia joko halpaa tai suorastaan ilmaista.

Tuulivoiman tuotanto 1.1.-10.3.2023. Lähde: Fingrid.

Tyypillisesti halvimmat tunnit ovat tuulisina öinä. Pörssisähköä käyttävä sähköautoilija saa siis akunsa ladattua täyteen yön aikana energian osalta hyvin edullisesti. Sähkövero ja siirtomaksu toki ovat ihan samat ajankohdasta riippumatta.

Ajastettu auton lataaminen on myös sähkömarkkinan kannalta toivottavaa. Saadaanhan näin järjestettyä kuormaa niihin aikoihin, jolloin sähkön tuotanto on jopa turhan suurta. Todellinen win-win – sekä kuluttajan, että kansantalouden kannalta.

Kerrostaloyhtiössä asuvalle käytännössä kolmivaiheinen lataaminen ei ole mahdollista eikä lataamisen sähkösopimus perustu pörssihintaan. Kerrostaloyhtiössä asuva siis paitsi lataa kolme kertaa hitaammin, myös maksaa lataamisesta paljon enemmän. Kaiken lisäksi: kerrostaloyhtiössä asuva todennäköisesti lataa autoaan verkon kokonaiskuormituksen kannalta väärään aikaan.

Sähköautoilu sopii siis erityisen hyvin omakotitalossa asuvalle. Joissakin tapauksissa myös rivitaloissa voi olla kolmivaiheinen lataaminen tuntihinnalla mahdollinen.

Kun yllämainittuihin näkökohtiin vielä lisätään jo tavaksi tullut etätyö, voidaan huomata liikenteen sähköistymisen tulevan vaikuttamaan olennaisesti perheiden asumistapatoiveisiin. Nurmijärvi-ilmiön voidaan odottaa lisääntyvän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu