Sotejärjestelmämme on myrkyllinen yhdistelmä sosialismia ja kapitalismia
Edellisen hallituksen jättämä perintö on aivan karmea. Talous on totaalisen kuralla, koulutus kriisissä, vanhusten ja vammaisten palvelut kelvottomalla tolalla, terveydenhoito ei toimi.
Moni asia on siis pielessä, mutta otetaan nyt lähempään tarkasteluun tämä nykyinen sotejärjestelmä. Se on aivan järkyttävä virhe, joka olisi välttämättä korjattava ihan välittömästi. Yksi virheen pääarkkitehdeistä siirtyy nyt Saudi-Arabian palvelukseen. Toinen yritti vielä päästä SDP:n johtoon ja sen yrityksen kariuduttua eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Demareidenkin keskuudessakin taidetaan ymmärtää, että megalomaaninen virhe on tullut tehtyä ja sen päätekijä on syytä siirtää syrjään. Tietenkään julkisesti ei kuitenkaan voida myöntää virhettä. Kolmas megaluokan mokan pääarkkitehdeistä jatkaa kaikesta huolimatta puolueensa puheenjohtajana ja siirtyi oppositioon pohtimaan millaisilla kaunopuheilla voitaisiin jatkossa saada kannatusta lisättyä.
Pelkään vaan pahoin, että nykyinenkään hallitus ei kykene aikaansaatua valuvikaa korjaamaan. Syynä poliittisen päätöksentekojärjestelmämme rakenne, joka kahlitsee nykyisenkin hallituksen toimintaa.
Tutkin hieman sotealueiden puolivuotisraportoinnin tilinpäätösennustetta, joka ei tosiaan näytä hyvältä. Yhteenlaskettu puolivuotisen tilikauden alijäämä kaikilla alueilla yhteensä on 490 miljoonaa euroa. Siinäpä onkin paikattavaa valtiolla, jonka talous on jo valmiiksi kuralla ja korkotaso nousussa.
Vasemmiston ideologiaanhan kuuluu se, että palvelut tuottaa julkinen sektori. Se oli keskeisenä tavoitteena soteuudistuksessa. Julkinen sektori ei kuitenkaan pysty tuottamaan kaikkia palveluita, joita valtiovalta määrää sen tuottamaan. Ratkaisuksi ongelmaan on otettu palveluiden ulkoistaminen. Julkisen sektorin oman toiminnan puutteita paikataan ostamalla puuttuvat palvelut yksityiseltä sektorilta.
Yllä linkkaamani tilinpäätösennuste ei avaa eri momenttien sisältöjä tarkemmin. Siellä kuitenkin on kohta ”palveluiden ostot”. Tämä varmaankin tarkoittaa ainakin pääosassa yksityisiltä firmoilta ostettuja lääkäri- ym. palveluita. Siis niitä palveluita, joita joudutaan ostamaan kun julkinen sektori ei itse kykene tarvittavia palveluja tuottamaan.
On jossain määrin kiinnostavaa vertailla henkilöstömenoja ja palveluiden ostomenoja keskenään. Niissä on havaittavissa eri alueiden välillä suuria eroja. Mikäli julkinen sektori tuottaisi palvelut itse, ei varmaankaan palveluita tarvitsisi pahemmin ostaa. Surkein alue henkilöstömenojen ja palveluiden ostojen vertailussa on Vantaa-Kerava alue. Siellä palveluiden ostoihin menee 2.6 kertaa henkilöstökulujen verran. Koko maassa palveluita ostetaan 1.6 kertaa henkilöstömenojen verran.
Palveluiden ostojen selvästi henkilöstökuluja suuremmat summat osoittavat sen, että julkisen sektorin oma tuotanto ei riitä lähellekään tarvittavaan. Tästä päästäänkin otsikossa mainittuun sosialismin ja kapitalismin myrkylliseen yhdistelmään. Sosialismi (julkisen sektorin oma tuotanto) ei siis toimi, joten avuksi otetaan kapitalismi (lääkärifirmojen palvelumyynti). Lopputuloksena saadaan surkeasti toimiva, mutta erittäin kallis järjestelmä, joka tuottaa lääkäreille niin suuret tulot, että heidän ei edes tarvitse tehdä viisipäiväistä työviikkoa. Ehtii paremmin golfaamaan kun ei tarvi joka päivä tehdä töitä.
Edes nykyhallitus ei saa tätä himmeliä kuntoon. Ministereitämme vaalikampanjoissa rahoittavat tahot eivät tietenkään halua, että tämä surkea, mutta lääkärifirmoille suuria voittoja tuottava systeemi korjattaisiin järkeväksi.
Ei tosiaan näytä hyvältä.
Ei todellakaan näytä hyvältä.
Ihan ensimmäinen säästötoimenpide olisi hyvinvointialueiden uudelleenjärjestely. Umpipoliittiset ja kalliit aluevaltuustot pitää purkaa ja korvata kevyillä alueosuuskauppoihin verrattavissa olevilla edustuksellisilla valtuustoilla, jotka vastaisivat lähinnä vain alueellisten erityispiirteiden huomioimisesta. Kaikilla kunnilla olisi edustajansa eivätkä keskuskaupungit dominoisi. Varsinainen vallan käyttäjä olisi Terveyshallitus, jonne koko ylähallinto olisi keskitetty niin pitkälle kuin käytännöllistä. Näin kyettäisiin asiantuntijavoimin puhaltamaan yhteen hiileen kaikki mittakaava- ja synergiaedut hyödyntäen sekä kertaluokkaa nykyistä pienemmin hallintokuluin. Jo yksin tietohallinnossa kustannukset laskisivat murto-osaan.
Puolueet, laidasta laitaan, tuskin ovat kiinnostuneita politiikan roolin pienentämisestä ennen kuin on viimeinen pakko. Se tarkoittaisi jonkin ulkopuolisen tahon asiaan puuttumista. On surkuhupaisaa, että sote-sotkuun olisi yksinkertaisia ja toimivia ratkaisuja (esim. Pelkistetty Sote), mutta puolueet eivät halua niistä kuulla, koska niihin ei sisälly puoluepoliittisia etuja.
Ilmoita asiaton viesti
”Edes nykyhallitus ei saa tätä himmeliä kuntoon. Ministereitämme vaalikampanjoissa rahoittavat tahot eivät tietenkään halua, että tämä surkea, mutta lääkärifirmoille suuria voittoja tuottava systeemi korjattaisiin järkeväksi.”
Kyse ei ole enää mistään lääkärifirmoista vaan terveysalan suuryrityksistä (omistajina mm. institutionaaliset ja ulkomaiset suuromistajat). Tähän on menty ja kehitys ei ole hyvä. Parempi olisi jos perusterveydenhoidon kaikki lääkärit toimisivat yksityisinä ammatinharjoittajina. Vähän samaan tapaan kuin esim. Saksassa. Uskon tällaisen järjestelmän olevan yhteiskunnalle halvempi kuin nykyinen byrokraattinen järjestelmä.
Vastaanottotilat voivat toki olla edelleen nykyisissä terveyskeskusten tiloissa, mutta lääkäri toimisi täysin itsenäisesti ilman valtavaa byrokraattista koneistoa ympärillään. Myös sairaanhoitaja voi perusterveydenhoidossa ainakin polikliinisessä työssä toimia aivan hyvin ammatinharjoittajana.
Ilmoita asiaton viesti
Päättäjämme ovat noiden suuryritysten talutusnuorassa. Heiltä on turha odottaa mitään päätöksiä, jonka seurauksena menisimme kohti kuvaamasi kaltaista yksityisiin ammatinharjoittajiin perustuvaa terveydenhoitoa.
Sellainen systeemi olisi kyllä ilman muuta parempi.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla oli pitkään yhden miehen vastaanotto, mutta kun nykyään vaaditaan tietosuojavastaavia, kalliita ohjelmia, omavalvontaa, potilasasiamiestä jne. ei sellaisen pitäminen ole käytännössä enää mahdollista. Kaikki liittyvät ketjuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä pointti. Terveydenhuollon ympärille on siis rakentunut sellainen ekosysteemi, jossa on lääkäreidenkin pakko olla mukana ja jossa mukana oleminen vaatii leveitä hartioita. Ei voi muuta kuin toivoa, että kaikki päätyy lopulta hyvin. Valitettavan vaikeaa vaan nähdä, kuinka näin voisi käydä.
Ilmoita asiaton viesti
Kysymys on toki muustakin, kuin lääkäreiden ahneudesta; kukaan ei enää halua olla töissä julkisella sektorilla myös huonojen työolosuhteiden vuoksi. Ja usein tilanne on sellainen, että työtä ei saa tehdä niin hyvin, kuin osaisi. Appiukkovainaa puhui vielä lääkäreistä vapaan ammatin harjoittajina. Byrokratian rattaana toimiminen on lääkäreille edelleen vierasta.
Ilmoita asiaton viesti
Yksittäinen lääkäri on taatusti vain yksi pieni ihminen suuren järjestelmän rattaissa. Hän ei pysty systeemiin paljoa vaikuttamaan. Raskaan järjestelmän suurimmat hyötyjät ovat toiset – meille maksajille näkymättömät ja tuntemattomat.
Ilmoita asiaton viesti
Minkä sektorin säädäntö Suomessa on kunnossa?
Ilmoita asiaton viesti