Sotejärjestelmämme on myrkyllinen yhdistelmä sosialismia ja kapitalismia

Edellisen hallituksen jättämä perintö on aivan karmea. Talous on totaalisen kuralla, koulutus kriisissä, vanhusten ja vammaisten palvelut kelvottomalla tolalla, terveydenhoito ei toimi.

Moni asia on siis pielessä, mutta otetaan nyt lähempään tarkasteluun tämä nykyinen sotejärjestelmä. Se on aivan järkyttävä virhe, joka olisi välttämättä korjattava ihan välittömästi. Yksi virheen pääarkkitehdeistä siirtyy nyt Saudi-Arabian palvelukseen. Toinen yritti vielä päästä SDP:n johtoon ja sen yrityksen kariuduttua eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi. Demareidenkin keskuudessakin taidetaan ymmärtää, että megalomaaninen virhe on tullut tehtyä ja sen päätekijä on syytä siirtää syrjään. Tietenkään julkisesti ei kuitenkaan voida myöntää virhettä. Kolmas megaluokan mokan pääarkkitehdeistä jatkaa kaikesta huolimatta puolueensa puheenjohtajana ja siirtyi oppositioon pohtimaan millaisilla kaunopuheilla voitaisiin jatkossa saada kannatusta lisättyä.

Pelkään vaan pahoin, että nykyinenkään hallitus ei kykene aikaansaatua valuvikaa korjaamaan. Syynä poliittisen päätöksentekojärjestelmämme rakenne, joka kahlitsee nykyisenkin hallituksen toimintaa.

Tutkin hieman sotealueiden puolivuotisraportoinnin tilinpäätösennustetta, joka ei tosiaan näytä hyvältä. Yhteenlaskettu puolivuotisen tilikauden alijäämä kaikilla alueilla yhteensä on 490 miljoonaa euroa. Siinäpä onkin paikattavaa valtiolla, jonka talous on jo valmiiksi kuralla ja korkotaso nousussa.
Vasemmiston ideologiaanhan kuuluu se, että palvelut tuottaa julkinen sektori. Se oli keskeisenä tavoitteena soteuudistuksessa. Julkinen sektori ei kuitenkaan pysty tuottamaan kaikkia palveluita, joita valtiovalta määrää sen tuottamaan. Ratkaisuksi ongelmaan on otettu palveluiden ulkoistaminen. Julkisen sektorin oman toiminnan puutteita paikataan ostamalla puuttuvat palvelut yksityiseltä sektorilta.

Yllä linkkaamani tilinpäätösennuste ei avaa eri momenttien sisältöjä tarkemmin. Siellä kuitenkin on kohta ”palveluiden ostot”. Tämä varmaankin tarkoittaa ainakin pääosassa yksityisiltä firmoilta ostettuja lääkäri- ym. palveluita. Siis niitä palveluita, joita joudutaan ostamaan kun julkinen sektori ei itse kykene tarvittavia palveluja tuottamaan.

On jossain määrin kiinnostavaa vertailla henkilöstömenoja ja palveluiden ostomenoja keskenään. Niissä on havaittavissa eri alueiden välillä suuria eroja. Mikäli julkinen sektori tuottaisi palvelut itse, ei varmaankaan palveluita tarvitsisi pahemmin ostaa. Surkein alue henkilöstömenojen ja palveluiden ostojen vertailussa on Vantaa-Kerava alue. Siellä palveluiden ostoihin menee 2.6 kertaa henkilöstökulujen verran. Koko maassa palveluita ostetaan 1.6 kertaa henkilöstömenojen verran.


Palveluiden ostojen selvästi henkilöstökuluja suuremmat summat osoittavat sen, että julkisen sektorin oma tuotanto ei riitä lähellekään tarvittavaan. Tästä päästäänkin otsikossa mainittuun sosialismin ja kapitalismin myrkylliseen yhdistelmään. Sosialismi (julkisen sektorin oma tuotanto) ei siis toimi, joten avuksi otetaan kapitalismi (lääkärifirmojen palvelumyynti). Lopputuloksena saadaan surkeasti toimiva, mutta erittäin kallis järjestelmä, joka tuottaa lääkäreille niin suuret tulot, että heidän ei edes tarvitse tehdä viisipäiväistä työviikkoa. Ehtii paremmin golfaamaan kun ei tarvi joka päivä tehdä töitä.

Edes nykyhallitus ei saa tätä himmeliä kuntoon. Ministereitämme vaalikampanjoissa rahoittavat tahot eivät tietenkään halua, että tämä surkea, mutta lääkärifirmoille suuria voittoja tuottava systeemi korjattaisiin järkeväksi.

Ei tosiaan näytä hyvältä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu