Sotepäättäjiltä kysytään digiviisautta

Olemme soteasioissa isojen haasteiden edessä. Väki vanhenee, hoitovelka kasvaa, henkilökunnasta pulaa sekä hoito-, hoiva-  että pelastusalalla. Talous uhkaa ajautua umpikujaan. Kuinka tulemme ylipäätään selviämään tulevaisuudessa?

Ratkaisujen haussa todennäköisesti suurin potentiaali nähdään hoitopuolella etävastaanottoratkaisuissa. Siis lääkärin hoitoon voitaisiin päästä etäyhteydellä. Itsekin lukeudun heihin, joiden mielestä etävastaanotto voi oikeasti olla ratkaisu, joka sekä parantaa palvelua, että säästää kustannuksia.

Etävastaanottoratkaisuja on jo käytössä esimerkiksi Kainuun soten alueella ja kokemukset siellä ovat olleet ainakin osin myönteisiä. Joskin kritiikkiäkin ollaan kuultu.

En ota nyt kantaa Kainuun soten etävastaanottoihin – mikä siellä on hyvää, mikä huonoa. Pohdin kysymystä yleisemmin. Etävastaanotto siis voi parantaa palvelua ja se nähdään yleisesti asiana, johon kannattaa panostaa. On varmasti niin, että monia hoitotapauksia voidaan vallan hyvin hoitaa etänä. Ikäihmisille etävastaanotto ehkä on hankalaa, mutta esimerkiksi kotihoitajan avustuksella voisi olla hyvinkin toimiva juttu monessa asiassa.

On tottakai hyvä muistaa se, että monissa tapauksissa etävastaanotto ei voi mitenkään korvata lähivastaanottoa. Käytettäköön siis etävastaanottoa hyödyksi, mutta ei mennä siinäkään asiassa liian pitkälle.

Sotealueiden valtuutetut tulevat olemaan isojen kysymysten äärellä näissä hyvinvointikysymyksissä. Nyt kieltämättä hieman huolestuttaa se, kuinka valtuutetut osaavat ja ymmärtävät tehdä hyviä päätöksiä hoidon järjestämiseen käytännössä?

Sotealueille tullaan varmasti tarjoamaan jos jonkinlaisia digiratkaisuja etävastaanottojen järjestämiseen. On suuri vaara, että valtuutetut joutuvat ottamaan kantaa asioihin, joita he eivät kunnolla ymmärrä. Voivat olla konsulttien vietävänä näissä asioissa.

Etävastaanottoratkaisuja rakennettaessa valtuutetuilla olisikin välttämättä oltava hyvää ”digiviisautta”. Siis ymmärrystä siitä, millainen digiratkaisu toimii käytännössä ja on oikeasti hoidettavia palveleva järjestelmä ja jonka kustannukset eivät muodostu kohtuuttoman suuriksi.

On valitettavasti nähty niin moneen kertaan, että tietojärjestelmät ovat osoittautuneet kamaliksi ja kohtuuttoman kalliiksi. Ihan yleisesti voidaan perustellusti väittää, että tietojärjestelmiä ei ole tehty palvelemaan käyttäjiä. Pikemminkin tietojärjestelmät laittavat käyttäjät palvelemaan itseään. Hyvä esimerkki tällaisesta on Apotti.  Olemme saaneet kuulla monesta suusta, kuinka paljon Apotti aiheuttaa ongelmia hoidon järjestämisessä. Kaiken huipuksi, Apotti lisäksi on osoittautunut poskettoman kalliiksi.

Jos tietojärjestelmähankintojen päättäjiltä kysytäänkin digiviisautta, niin sitä samaa kysytään aivan erityisesti sellaisten tekijöiltä! On tosiaan aivan ratkaisevan tärkeää, että osattaisiin tehdä fiksuja palveluita, jotka on vieläpä tehty käyttäjälähtöisesti – ei organisaatiolähtöisesti, kuten sellaiset ovat niin usein toteutettu.

Sotepäättäjien joka tapauksessa on hyvä laittaa roppakaupalla jäitä hattuun ja olla kriittinen kaikille myyntimiesten ja konsulttien lupauksille etävastaanottoratkaisuja ostaessaan. Tärkeintä etävastaanottoratkaisuissakin on se, että homma toimii, systeemi palvelee käyttäjiä ja kustannuksiin saadaan säästöä.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu