Suomessa ei tehdä enää mitään ilman veronmaksajien tukea

Blogin otsikko on kieltämättä kärkevästi muotoiltu, mutta ihan hyvin perusteltavissa. Jotenkin ihmeellisesti Suomessa ollaan ajauduttu tilanteeseen, jossa melkeinpä mitään ei tehdä muutoin kuin veronmaksajien tuella. Juuri mitään ei nimittäin kannata tehdä ilman veronmaksajien tukea. Kolikon toinen puoli: verotus tekee kaiken tekemisen niin kalliiksi, että ilman verotukea sen tekeminen ei onnistu.

Teetäppä vaikka remonttia kotona. Saat siihen kotitalousvähennystä. Ilman sitä vähennystä homma jäisikin tekemättä, sillä se tulisi niin kalliiksi. Tai sitten se tehtäisiin vanhaan malliin, eli pimeästi.

Meneppä oopperaan. Veronmaksajat kustantavat suurimman osan kuluista. Ilman sitä tukea jäisikin opperakäynti väliin suurimmalta osalta opperan kävijöistä.

Katseleppa televisiota kotonasi. Veronmaksajien kustantama Yle hoitaa sinulle runsaan tarjonnan, johon sisältyy jopa NHL-miljonäärien otteluita Stanley cup finaaleihin asti! Mahtavaa!

Astu laivaan, suuntana vaikkapa Tukholma. Ilman veronmaksjien tukea ei sekään paatti laineilla seilaisi. Myös monta muuta matkailun elinkeinotoimintaa tuetaan verovaroin. Tarkemmin voi lukea vaikka tästä valtioneuvoston julkaisusta.

Sairastuessasi menet julkisen terveydenhuollon hoidettavaksi. Sinulta peritään palvelusta vain murto-osa todellisista kustannuksista.

Suomessa on valtava määrä järjestöjä, jotka tekevät monenlaisia asioita. Otetaan tässä vaikka esimerkiksi parisuhdekeskus Kataja ry. Sieltä saa parisuhdeneuvontaa maksutta verkossa. Veronmaksajat toki kustantavat tämänkin.

Järjestäppä vaikka kyläjuhla. Siihen saat tietysti tukea. Esimerkiksi Vantaan kaupunki on budjetoinut vuodelle 2023 avustusmäärärahoja yhteensä 4.5 miljoonaa euroa. Avustuksia voi hakea monenlaiseen hyvään toimintaan.

Kelan mukaan 40% taksialan liikevaihdosta muodostuu julkisista varoista tuetuista kyydeistä. Uskallanpa veikata, että taksialan liikevaihdosta sitäkin suurempi osuus on tosiasiassa veronmaksajien kustantamaa. Tuohon 40 prosenttiin oletettavasti eivät kuulu poliitikkojen ja virkamiesten työssään käyttämät kyydit. Taksilla matkustaminenhan onkin niin kallista, että harva sitä harrastaa omilla rahoillaan muuten kuin pakon edessä kun ei ole muuta vaihtoehtoa.

Tavallaan päivittäiset ruokaostoksetkin ovat veronmaksajien tukemaa. Nimittäin elintarvikkeissa ja eräissä muissa tavaroissa ja/tai palveluissa on alennettu alv kanta. ”Verotuki” usein nimittäin tarkoittaa sitä, että veroa peritään vähemmän kuin mitä voitaisiin periä. Meillä siis on paljon verotukia.

Esimerkkejä voisi varmasti listata paljon lisääkin. Mitä väliä kaikella tällä on? Itse näen kolme ongelmaa. Suurin ongelma toki on huippukireä verotus. Verotus Suomessa on huipputasolla eikä se siltikään riitä kaikkiin menoihin.

Toiseksi verotuet jäykistävät markkinoita. On vaikeaa tuoda uutta kilpailevaa tarjontaa kun olemassaolevat kilpailevat vaihtoehdot nauttivat tukea. Et siis saa ideaasi toteutettua ellet saa itsekin ensin veronmaksajat tukemaan toimintaa.

Kolmanneksi on ongelmallista, että ihmisillä hämärtyy käsitys siitä mitä minkäkin kuuluisi maksaa. Ei haluta maksaa oikein mistään mitään, kun on totuttu siihen, että asiat joko ovat ilmaisia tai maksavat vain murto-osan todellisista kustannuksista.

On tottakai niin, että ihminen ei elä pelkästään leivästä ja moni yllä luettelemani on oikeasti tarpeellista toteuttaa nykymallilla. Jos kirjastoon olisi sisäänpääsymaksu, jäisi monilta kirjastoon menemättä ja koko kansan sivistystaso kärsisi. Fakta vaan on se, että Suomen talous on niin pahasti kuralla, että näitäkin asioita on pakko tarkastella kriittisesti.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu