Uusavuttomuutta ja uushaluttomuutta

Uusavuttomuudella tarkoitetaan sitä, että nykyisin on monelle haastavaa suoriutua sellaisista tavallisista arjen tehtävistä, jotka vanhemmalle sukupolvelle on normaalia toimintaa.

Tämä uusavuttomuus tuli mieleen lukiessa hesarin artikkelia, jossa kerrottiin laavulle patikoineesta perheestä, joka eksyi metsään ja kutsui virkavallan apuun kännykän 112 sovellusta käyttäen.

Hesarin artikkelin monet kommentoijat taivastelivat sitä, kuinka joku osaa kutsua kännykkäsovelluksella virkavallan apuun, mutta ei osaa käyttää samaa kännykkää takaisin auton luokse suunnistamiseen.

Tavallaan tämä, että ei osaa tai tule ajatelleeksi käyttää parin täppäyksen päässä olevaa mahdollisuutta, on uudenlaista uusavuttomuutta. Tämä uudenlainen uusavuttomuus pitää erottaa perinteisestä, sillä kyse on toisenlaisesta avuttomuudesta – avuttomuudesta osata käyttää hyödyksi uutta asiaa, joka olisi saatavilla ja vieläpä useimmiten ilmaiseksi.

Luulenpa, että tällainen kyvyttömyys hyödyntää uusia mahdollisuuksia toisaalta ei ole aivan avuttomuutta. Kyllä ihmiset varmasti osaisivat jos vaan viitsisivät. Kyse on siis ensisijaisesti haluttomuudesta käyttää uusia mahdollisuuksia. Kyse siis on uushaluttomuudesta.

Tämä uushaluttomuus näkyy selkeästi esimerkiksi tankkausasemilla, joissa ihmiset seisovat näpyttelemässä maksuautomaattia vaikka saman voisi hoitaa kännykän sovelluksella huomattavasti näppärämmin. Stereotyyppisesti ajatellaan, että tällainen uushaluttomuus koskisi erityisesti ikääntyneempää väkeä. Empiiristen havaitojeni perusteella myös nuorempi väki näyttää kärsivän uushaluttomuudesta.

Haluttomuus uusien ratkaisujen käyttöön varmastikin pohjautuu epäluottamukseen, että joku hyödyntää applikaatiosta kertyviä tietoja. Ei haluta antaa moista hyötyä millekään firmalle. Mielummin vaikka nähdään itse hieman enemmän vaivaa, kunhan vaan joku ei pääsisi hyötymään kertyvästä datasta.  Onko tämä sitten viisasta varautumista vai jääräpäisyyttä – vaikea sanoa.

Mitä tulee tuohon metsäpoluilla patikointiin, niin ehdottomasti kannattaa asentaa kännykkään Maastokartat-sovellus. Se näyttää, missä mennään ja mihin suuntaan. Se näyttää myös kulkureitit ja maaston osat. Sitä käyttämällä on suoastaan vaikea eksyä. Jos joku on huolissaan kännykän akun kestosta, niin vinkki: maastokartat sovellusta voi käyttää vaikka kännykkä lentotilassa. Silloin akun kulutus putoaa merkittävästi. Reissussa voi vaikka olla mukana kaksi kännykkää, joista toinen suunnistuskäytössä lentotilassa. Tässä kuva maastokartat-sovelluksesta käytössä.

Nykyisin älypuhelimiin on saatavissa lukematon määrä toinen toistaan näppärämpiä applikaatioita. Varauksellinen suhtautuminen niihin on ehkä viisasta, mutta kokonaan hyödyntämättä jättäminen ei sekään kuitenkaan välttämättä ole kovin fiksua.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu