Vantaan vetovoimatekijöiksi väljä asuminen ja autoystävällisyys

Todettakoon heti alkuun asia, joka tuntuu olevan lähestulkoon eräänlainen tabu: Vantaa tarvitsee lisää hyviä veronmaksajia. Vantaan olisi tarpeen pyrkiä houkuttelemaan hyvätuloisia muuttajia naapurikaupungeista.

Kuinka Vantaa voisi onnistua tässä? Kuinka voisimme saada houkuteltua hyvätulosta porukkaa muuttamaan Espoosta tai Helsingistä Vantaalle? Ensimmäisenä toki tulee mieleen kunnallis- ja kiinteistöveroprosentti. Näiden pitäisi olla korkeintaan samalla tasolla naapurikaupunkien kanssa. Nyt näin ei ole asian laita – Vantaalla kunnallisvero on naapurikaupunkeja korkeampi.

On myönnettävä, että kunnallisveroprosentin laskeminen Espoon ja Helsingin tasolle ei liene mahdollista ainakaan ihan pian. Jos kuitenkin saisimme houkuteltua hyvätuloista väkeä enenevissä määrin muuttamaan Vantaalle, voisi kunnallisveron laskeminen hyvinkin tulla myöhemmin mahdolliseksi. Isommista tuloista kun saadaan samat verotulot pienemmällä veroprosentilla.

Vantaan valttikortit ovat hyvä sijainti ja se, että tilaa on paljon. Näitä valtteja voisi hyödyntää tavalla, joka saisi hyvätuloiset Espoolaiset ja Helsinkiläiset kiinnostumaan Vantaalle muuttamisesta. Vantaata pitäisikin kehittää väljän asumisen ja autoystävällisyyden pohjalta. Vantaata ei pidä kehittää toiseksi Helsingiksi, jossa asunnot ovat pieniä ja liikenne ruuhkaista. Helsingin malli lienee hyvä monelle, mutta suurimmalle osalle lapsiperheistä tuskin.

Valitettavasti viime aikoina Vantaata ollaan oltu kehittämässä juurikin toiseksi Helsingiksi. Viime aikoina rakennetut alueet esim Kivistössä ovat lähinnä kuuluisia autopaikkaongelmistaan. Samaan aikaan puuhataan ratikkaa, jonka varrelle rakentuisi runsaasti uusia (melko varmasti pieniä) asuntoja.

Suuntaa on muutettava. Asuntojen on oltava tilavia ja autopaikkoja on rakennettava niin, että niitä varmasti riittää. Jälkeenpäin ei autopaikkoja ole taloyhtiöihin helppo lisätä. Autopaikkaratkaisut tehdään talojen suunnitteluvaiheessa.

Korona-aika on opettanut etätyöskentelyyn kaikki, joiden työhön järjestely sopii. Itsekin olen nyt jo 11 kuukauden ajan tehnyt töitäni lähes yksinomaan kotona. Uskon, että koronakurimuksen joskus helpottaessa itselleni ja varmaan aika monelle muullekin jää päälle töiden tekeminen pääasiassa kotoa käsin. Etätyön selkeät hyödyt kun ovat realisoituneet korona-aikana.

Etätyöskentelyn lisääntyminen vaikuttaa ihmisten asumistarpeisiin. Asuntojen on oltava riittävän väljiä, jolloin etätöiden tekeminen ja arki kotona sujuvat.

Vantaalla olisi halutessaan ainutkertainen mahdollisuus erottautua pääkaupunkiseudun kunnista väljän asumisen, etätyö- ja autoystävällisyyden kaupunkina, jolla on kuitenkin pääkaupunkiseudulla erinomainen sijainti. Tällainen kehityssuunta varmasti saisi suurituloisemman väen kiinnostumaan Vantaalle muuttamisesta.

Todettakoon, että Vantaalla on jo nyt paljon vanhoja asuntoja, jotka ovat selvästi nykyistä uudistuotantoa tilavampia ja kaiken lisäksi selvästi edullisempia. Uudistuotanto pitäisi myös toteuttaa asumisväljyys ja autoystävällisyys mielessä pitäen.

petrioseppala
Liike Nyt Vantaa
Ehdolla kuntavaaleissa

Kunnallisvaaliehdokas 2021 Vantaalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu