Vantaan white flight

Disclaimerina näin heti alkuun todettakoon, että Suomessa ja eritoten pääkaupunkiseudulla tarvitaan työvoimaa ulkomailta. Työperäistä maahanmuuttoa siis ei varsinaisesti pidä estää, mutta sen mukanaan tuomat haasteet ovat myöskin pakko tunnistaa ja tunnustaa.

Tällä viiikolla on kovasti kohuttu Ylen julkaisemasta koulukoneesta, joka osoittaa, että Suomea toisena kielenä opiskelevien ns. S2 oppilaiden osuus eri kouluissa on yhteydessä oppimistuloksiin. Mitä enemmän S2 oppilaita, sitä huonommat oppimistulokset. Samaan aikaan Helsingissä päättäjät ovat heränneet puuttumaan ns. koulushoppailuun ja yhtenä ratkaisuna tähän on esitetty painotetun opetuksen kieltämistä kouluilta. Painotettu opetus siis nähdään ikäänkuin tekosyynä paremman koulun valitsemiseksi ja kieltämällä painotettu opetus, vähennettäisiin koulushoppailua.

S2 oppilaiden huonommat oppimistulokset eivät tietenkään osoita heidän olevan jotenkin huonompia. Fakta vaan on, että jos et osaa kieltä hyvin, oppiminen on vaikeampaa. Ja jos kotona vanhemmat eivät osaa kieltä senkään vertaa, on heidän vaikea tukea lastaan oppimisessa.

On suuri haaste se, että tämän päivän maailmassa voit hyvin asua yhdessä maassa seuraten kuitenkin vain toisen maan asioita ja noudattamalla toisen maan kulttuurillisia tapoja. Tietoverkot mahdollistavat sen, että ulkomailta muuttaneet voivat seurata vain lähtömaansa asioita ja uutisia. He siis voivat elää Suomessa tietämättä juurikaan Suomesta ja suomalaisesta elämäntavasta mitään. Kotoutumista ei tapahdu koskaan. Se on kasvualusta ongelmille, joiden kanssa erityisesti Ruotsissa nyt kamppaillaan. On tosiaan syytä miettiä, kuinka Suomessa voitaisiin välttyä näiltä ongelmilta.

Nk. white flight on ilmiö, jossa valkoinen kantaväestö muuttaa pois alueilta, joiden etninen kirjo monipuolistuu. Eri kulttuurisista taustoista tulevat ja huonosti maan kieltä puhuvat saavat aikaan sen, että kantaväestön keskuudessa monet päättävät muuttaa alueelta pois. Tämä on selvästi yhteydessä koulushoppailuun. Jos koulua ei saa valita, niin muutetaan sitten alueelle, jossa on parempi koulu. On helppoa todeta, että eiväthän ihmisten näin pitäisi toimia. Taivastelu on kuitenkin turhaa, kun näin kaikesta huolimatta tapahtuu. Onhan ihmisillä vapaus valita, mihin asettuvat asumaan.

On hyvä tiedostaa, että white flight on jo tapahtumassa monilla alueilla Vantaalla. Viralliset muuttotilastot kertovat, että vuonna 2021 kuntien välissä muuttolikkeessä Vantaa menetti 1300 henkeä. Vantaa on menettänyt asukkaita erityisesti ns Kuuma-kuntiin. Samaan aikaan Vantaa saa reilusti muuttovoittoa vieraskielisitä. Näitä muuttaa Vantaalle sekä ulkomailta, että Suomen muista kunnista.

Kehitys on huolestuttava. Ihmeitä täytyy tapahtua, jotta segregaatio ei lisääntyisi ja white flight ilmiö kiihtyisi. Ongelma tuskin korjaantuu ohjamaalle suurempi osa rahoituksesta kouluille, joissa S2 oppiaiden osuus on suuri. Ongelman ratkaisussa olennaista on myös kaupunkisuunnittelu. Jotta valkoinen kantaväestö viihtyisi jollain alueella, siellä tarvitaan paitsi hyviä kouluja, niin myös mukava asuinympäristö. Vantaan muuttotappio Kuuma-kuntiin kertoo sen, että Vantaalla ei ole riittävästi hyviä kohtuuhintaisia perheasuntoja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu