Viihdettä tarvitaan – pitämään kansa tyhmänä

Satuin eilen illalla laittamaan MTV3-kanavan päälle. Sieltä tuli suora lähetys Venla-gaalasta. Porukalla näytti olevan siellä kovin hauskaa ja sehän on tottakai myönteinen asia. Tässä harmaassa arjessa itse kukin kaipaa iloa ja valoa – entistä pääministeriä lainatakseni.

Kun palkittaviksi ehdolla olevia ohjelmia esiteltiin, itse jouduin pohtimaan: mitä ovat nämä kaikki ohjelmat? Suuresta osasta ohjelmia en koskaan ollut kuullutkaan, jotkut nimet olivat kyllä tutun kuulloisia, mutta itse ohjelmia en koskaan ole katsonut. Tuli melkeinpä fiilis, että elän jossain eri maailmassa kuin nuo ihmiset tuossa gaalassa. Elämäni biisi sentään oli hyvin tuttu ohjelma.

Sanoma media on mukana myös TV-puolella ja siellä heillä slogan on ollut jo pitkään: ”viihde on hyväksi”. Strategia on hyvin ymmärrettävä. Yle jättibudjettinsa kanssa jyrää asiaohjelmapuolen niin totaalisesti, että kaupallisille kanaville ei jää muuta kuin viihde yrittäessään pärjätä kilpailussa katsojien ajasta. MTV3 kanvan kunniaksi on todettava, että he sentään yrittävät rimpuilla asiaohjelmienkin puolella. Ei tosin taida maikkarilla kauhean hyvin mennä, sillä Iltalehden artikkelin mukaan sitä kaupataan parst’aikaa ”pilkkahintaan”.

Yle siis jyrää totaalisesti asiaohjelmien puolella. Ei Yle kyllä osattomaksi jää viihteenkään puolella. Löytyyhän Ylen ohjelmistosta kuulemma sellainenkin ohjelma kuin ”Sinkut paljaana”. Urheilun puolella Yle vasta jyrääkin, ja sitä olen itsekin kritisoinut ainakin parissa blogissa aikoinaan.

Yleä on kritisoitu monella suulla hömppäviihteen tuottamisesta. Siihen Yle on tietääkseni vastannut, että kaikki eivät katso A-studiota, joten palvellakseen koko kansaa, Ylen on tuotettava myös viihdettä. Voisi kyllä perustellusti kysyä: eikö kansan viihdyttämiseen kaupalliset kanavat riitä?

Väistämättä hiipii mieleen kysymys: miksi hömppäviihdettä tuotetaan niin kauhea määrä? Sekä kaupallisten kanavien että Ylen toimesta? Yksi sinänsä ihan mahdollinen ja ehkä todennäköinen vastaus on se, että hömppäviihteen tuottaminen on helpointa ja halvinta.

Toinen mieleen hiipivä ajatus on, että viihdettä tuputtamalla pidetään kansa tyhmänä. Tyhmä kansa on helpommin johdettavissa kuin sivistynyt ja asioista perillä oleva.

Olemme siis aika totaalisesti Ylen armoilla ja aika monien mielestä Yle yrittää ohjailla kansan ajattelua toivottuun suuntaan omalla agendallaan. Tähän näkemykseen suurin osa kansasta tuskin yhtyy. Heille huomauttaisin: kannattaa olla aina kriittinen ja miettiä, miksi Yle milloinkin uutisoi mitä uutisoi ja miten. Myös Venäjällä kansa ilmeisesti uskoo kaiken, mitä valtiollinen media siellä heille kertoo.

Meillä on onneksi erinomainen vaihtoehto ja se on nimeltään YouTube. Se on kerta kaikkiaan aivan loistava kanava ja sieltä löytyy todella hyvää sisältöä sekä asioista että viihteestä. Jokaisen on syytä seurata YouTubesta löytyviä kanavia. Ihan vaan itseään sivistääkseen ja saadakseen maailman menosta kunnollisen kuvan. Toki YouTubesta löytyy kaikenlaista hömppää ja todellista foliohattumateriaaliakin. Sellaistenkin seuraaminen on kuitenkin silmiä avaavaa. Toki seurantaan kannattaa ottaa hyviksi havaittuja kanavia.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu