Lautamiesjärjestelmän hidas alasajo

Huomasiko kukaan oikeudenkäymiskaaren 2luku 1§ ja 2§ muutosta 25.04.2014?

Sillä tiputettiin lautamiesten määrää istunnoissa kolmesta kahteen.

Tämä näyttää yllättäneen jopa oikeusministeriön housut kintuissaan, koska heidän sivuillaan on edelleen tänäpäivänä 08.05.2014 ohje lautamiehille, että heitä on istunnoissa kolme.

"Lautamieskokoonpanossa on yksi lainoppinut puheenjohtaja ja kolme lautamiestä. Lautamieskokoonpanoa voidaan poikkeustapauksissa täydentää yhdellä lakimiehellä ja/tai yhdellä lautamiehellä. Lautamieskokoonpanossa ratkaistaan rikosjuttuja."

Kun oikeusministeriössäkään ohjeet eivät pysy lautamiesten vähennysten perässä niin herää kysymys, että edetäänköhän tässä lautamiesjärjestelmän alasajossa nyt liian nopeasti?

Ja hidas alasajohan tässä selvästikin on kyseessä. Tämäkin muutos on tapahtunut lähes täydessä mediapimennossa. Eipä ole paljoa uutisotsikoita revitty toistuvista lautamiesjärjestelmään kohdistuvista leikkauksista.

Eipä tarvitse kauaa odotella kommentteja, että lautamiehiä on liikaa, he istuvat liian harvoin ja että heidän osaamisensa ei tällä tavalla pysy yllä.
Lautamiesten istuntomäärät tipahtavat tällä tavalla kolmanneksen. Ei ole vaikeaa päätellä mitä tapahtuu lähivuosina. Lautamiesten määrä tullaan jälleen puolittamaan. Tähän mennessä lautamiehiä on vähennetty jo ainakin kahteen otteeseen vastaavanlaisilla konsteilla.

Kaikkea perustellaan aina säästöillä, mutta nämä ovat pienenpieniä roposia verrattuna jyrkästi nouseviin asianajajapalkkioiden kustannuksiin, joita valtio joutuu maksamaan.

Selvästikin kyseessä alkaa olemaan periaatteellinen tahtotila ajaa koko lautamiesjärjestelmä alas, koska säästöjä saadaan paljon järkevämmin muualta.
Asiaan liittyvästä mediahiljaisuudestakin herää kysymys, että onko kansanvallan väheneminen mediankin tahtotila?

 

Aikaisempia kirjoituksiani lautamiehistä:

http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/132729-a-studio-1322013

http://petripartanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127452-kansanvaltaa-vahennetaan-jalleen

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu