Mitä Venäjä oikeasti haluaa Ukrainasta ?

Lehdet eivät enää jaksa kertoa samaan tahtiin Ukrainasta kuin ennen kesää, vaikka siellä on vieläkin ”tilanne päällä”. Kaupallinen media ei voi kertoa samoja uutisia joka päivä, koska muutenhan lehtiä ei ostettaisi. Pitää olla aina jotain uutta median ”orjille”.

 

Ukrainan armeijan ja Itä-Ukrainalaisten ”separatistien” välinen sota jatkuu. Separatisti voi sanana johtaa hieman harhaan siitä todellisuudesta, josta oikeasti konfliktissa on kyseessä.

Kyseessä kun on Venäjän käsikirjoittama taidokas näytelmä, jossa päänäytöksenä on Krimin niemimaa.

Jos kyseessä olisivat oikeasti vain ”separatisteista”, niin heidän kykynsä käydä yhtäkkiä täysimittaiseen sotaan Ukrainan armeijan kanssa olisi huono. Separatistit tekisivät sissisodan tyylisiä iskuja.

Tässä meidän nyt pitäisi sitten uskotella, että yhtäkkiä jokin uusi taho kykenee täysimittaiseen sotaan ilman ulkopuolista apua.

Ei. Kyse ei ole separatisteista, vaan erinäisistä sekalaisista Venäjän tukemista sotajoukoista. Heidän tehtävänsä on vain ja ainoastaan parantaa Venäjän tulevia neuvotteluasemia kun aletaan puhua tämän konfliktin todellisesta tarkoituksesta, Krimin kaappauksesta.

 

Kun Venäjä kaappasi Krimin, niin puhuttiin siitä ja että se pitää saada takaisin Ukrainalle. Nyt kun Ukrainan armeija on kiinni Itä-Ukrainassa, niin kukaan ei muistakaan enää Krimiä.

Venäjä voisi siis tällä hetkellä tehdä helpostikin jonkinlaisen sopimuksen Ukrainan kanssa Itä-Ukrainasta, jos se saisi samalla pitää Krimin-niemimaan.

Koska konflikti onkin pitkittynyt, niin se kertoo että Ukraina ei ole suostunut luovuttamaan Krimiä Venäjälle. Ukraina on päättänyt aseellisesti ratkaista Itä-Ukrainan tilanteen, jotta päästään jälleen keskustelemaan alkuperäisestä asiasta, eli Krimistä.

Tämä taasen heikentäisi Venäjän neuvotteluasemia, koska se ei voisi siihen enää ottaa Itä-Ukrainaa mukaan.

Tätä peläten Venäjä kiihtyvällä tahdilla tukee Itä-Ukrainan separatisteja, jopa suoraan omalla armeijalla. Koska Ukrainan armeija on päättänyt ratkaista Itä-Ukrainan aseellisesti, onkin aseellinen yhteenotto Venäjän ja Ukrainan välillä enää kiväärin piipun päässä.

Nyt pelataankin upporikasta ja rutiköyhää.

Ukraina tietää häviävänsä varmasti, jos se käy suoraan aseelliseen yhteenottoon Venäjän armeijan kanssa.

Vaikka tarpeen tullen sotilas tekee mitä käsketään, niin toisaalta Ukrainan ja Venäjän asevoimien johto tuntee toisensa neuvostoajoilta eikä kumpikaan oikeasti halua sotia keskenään.

 

Kaikesta huolimatta tämän hetken tilanne on se, että osaa Ukrainaa miehittää Venäjän armeija, ja toista osaa miehittää Venäjän ylläpitämä sekalainen sotilasjoukkio.

 

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu