Nollatuntisopimukset kiellettävä!

Nollatuntisopimukset ovat työsopimuksia, joissa viikoittaisen työajan alarajaksi kirjataan nolla tuntia viikossa. Jos tämmöisen työsopimuksen allekirjoittaa, niin työnantajalla ei ole mitään velvoitetta tarjota työntekijälle töitä joka viikko, tai edes joka kuukausi. Työntekijällä säilyy silti velvollisuus tulla heti töihin, kun kutsu käy. Jos työntekijä haluaa irtisanoutua tämmöisestä työsuhteesta, niin hänelle tulee 90 päivän karenssi.
Nollatuntisopimuksia tehdään yleensä nuorille työntekijöille, joilla on jo valmiiksi matala palkka ja jotka eivät vielä tiedä kaikkia työelämään liittyviä oikeuksiansa.

Jos nuorella työntekijällä on epävarmat palkkatulot, niin hän ei saa nykypäivänä pankista lainaa. Epävarmat tulot puolestaan siirtävät tutkitusti nuorten perheiden perustamisikää myöhemmäksi. Kun tähän lisätään eräiden tahojen halu valtakunnallisella tasolla laskea nuorten työntekijöiden palkkoja ns. ”saksan mallilla”, jossa työntekijöiden palkat ovat olleet vain jopa muutaman euron luokkaa, niin nuorelle syntyy todella ankea kuva työelämästä ja omasta tulevaisuudesta.

Tämmöisellä on vaikutusta koko yhteiskunnan tulevaisuuteen. Yhteiskunnan tarkoitus on sama kuin elämänkin tarkoitus, jatkuvuus. Siksi yhteiskunnan perusyksikön täytyy olla perhe, jolla on turvattu tulevaisuuden näkymä. Meidän tulee kaikin keinoin taistella sellaista toimintaa vastaan, joka siirtää perheiden perustamisikää myöhemmäksi.

Tälle on jo selvät kansantaloudellisetkin perusteet, jotka kävivät juuri ilmi eläkeikäkiistoissa – ihmisten työssäoloaikaa on kasvatettava, koska sataa työntekijää kohden on kohta seitsemänkymmentä eläkeläistä ja alaikäistä. Vielä toisen maailmansodan aikaan tämä niin sanottu huoltosuhde oli noin kaksikymmentäviisi sataa työntekijää kohden.

Operaatio vakiduunilla vastustetaan nollatuntisopimuksia. Lyhennetyn työajan tulisi aina lähteä työntekijän omista tarpeista. Tällaisia tarpeita voivat olla esimerkiksi opiskeluihin tai lastenhoitoon liittyvät tarpeet. Samalla vuokra- ja osa-aikatyöllekin tulisi määritellä 18 tunnin minimiraja, koska se oikeuttaisi pääsyn ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen piiriin.

Operaatio vakiduuni on metallinuorista lähtöisin, mutta koskettaa koko AY-liikettä.
Me kannatamme operaatio vakiduunia!

Petri Partanen
Pääluottamusmies

Petteri Männistö
Seuturyhmän puheenjohtaja

Taneli Kangas
Ammattiosaston puheenjohtaja

Pauli Eerikäinen
Ammattiosaston sihteeri

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu