Ay-liikkeen arvot
Aina silloin tällöin kuulee kritiikkiä Ay-liikkeen moraalia ja arvoja kohtaan. Kritiikki on perusteetonta, sillä Suomalaisella Ay-liikkeellä on korkea moraalikäsitys ja yhdenvertaisiin ihmisoikeuksiin perustuva arvomaailma.
Monesti unohtuu, että Ay-liike ajaa työntekijöiden lisäksi myös yrittäjien etua. Tämä tuli hyvin esiin viimeksi, kun Sähköliitto vei käräjäoikeuteen puolalaisten jäsentensä alipalkkauksen Olkiluoto3:n rakennustyömaalla. Käräjäoikeus haki tulkintapyynnön Euroopan unionin tuomioistuimelta. Tuomioistuimen ratkaisun mukaan palkka on maksettava maan työehtosopimusten mukaisesti. Puolalainen sähköyhtiö joutunee maksamaan työntekijöilleen seitsemän miljoonan edestä palkkasaatavia. Samalla tämä tarkoittaa sitä, että Suomalaisilla yrityksillä on mahdollisuus kilpailla alipalkattua ulkomaista työvoimaa vastaan, koska kaikkien Suomessa työskentelevien työntekijöiden palkkojen tulee perustua Suomalaisiin työehtosopimuksiin. Tämä oli merkittävä päätös Suomalaisten yritysten ja työntekijöiden puolesta. Alulle panija tässä ei ollut valtio tai työnantaja, vaan nimenomaan ammattiliitto.
Paljon myös kritisoidaan Ay-liikkeen institutionaalista asemaa ja kolmikantaan perustuvaa neuvottelemista. Suomessa Ay-liike on neuvotellut työehtosopimuksissaan työntekijöille sellaisia asioita, joita Suomen työlainsäädäntö ei tunne. Näitä ovat mm. ilta- ja yövuorolisät, lomaraha, palkkarakenne, palkankorotukset, minimipalkat, arkipyhäkorvaus ja palkallinen vapaa lapsen sairastuessa. Näiden etuuksien menettäminen kohdistuisi erityisesti vuorotyöntekijöihin, perheellisiin ja nuoriin työntekijöihin.
Periaatteessa siis Ay-liikkeeseen kohdistuva kritiikki kohdistuu myös näihin etuuksiin.
Ay-liikkeen jäsen, ja ylpeä siitä!
Petri Partanen
Kaikilla pitää tietysti olla kollektiivinen oikeus neuvotella työehdoistaan yhdessä. Siitä huolimatta AY ei voi millään moraalilla perustella sitä että yksilön sopimusvapautta rajoitetaan AY sopimuksilla.
Minä olen henkilökohtaisesti hyötynyt siitä että olen laskenut palkkatoivomusta alle kaikkien normien. Olen saanut vaativampia tehtäviä kuin mihin sen hetkinen osaamiseni on riittänyt ja myöhemmin se on maksanut itsensä hyvinkin takaisin.
Eli jääköön TESit voimaan mutta kenellä tahansa tulee olla oikeus tarjota ja tehdä työtä alle TESin. Työttömän kohdalla tällaisten töiden vastaanottamisesta tai niistä irtisanoutumisesta ei tarvitsisi seurata karensseja.
Edit: en tosiaankaan kiellä AYn positiivista roolia historiassamme. Meidän duunareiden elämänlaadun paranemisesta voidaan kiittää myös AYtä reilusti. Nyt tuntuu että sieltä vain on kadonnut suhteellisuudentaju. Maailmassa on muitakin ihmisiä jotka haluavat vaurastua ja suomalaisella ei oikeasti ole muuta vaihtoehtoa kuin pärjätä kilpailussa mikäli meinaa elintasonsa säilyttää.
Ilmoita asiaton viesti
Ay liike on se linnake joka estää markkinatalouden toteutumista ,mutta olkaa ilman työtä kuin markkinat ei kohtaa ja työttömiä riittää tässäkin maassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ay-liikkeen moraalista voidaan olla montaa mieltä. Terveisin eräs jonka rahat kyllä kelpasi liitolle mutta kun olisi pitänyt alkaa vääntää peistä oikeudessa niin kanaemot muuttui kukoiksi joille asia ei enää kuulunut.
Ay-liikkeellä saa ja tulee olla oikeus neuvotella alalle ohjaavat normit jopa lakkoaseen avulla mutta työntekijällä ja työnantajalla tulee olla oikeus neuvotella keskenään sopimus joka poikkeaa työehto-ohjeistuksesta.
Lisäksi ammattiyhdistysten jäsenmaksujen verovähennysoikeus joutaa romukoppaan, sillä eihän sille ole mitään järjellistä perustetta. Ansiosidonnaisenkin maksaa käytännössä yhteiskunta – ei suinkaan kassa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos tästä Sauli Hievasen Pisara-vuodatuksesta voi tehdä yleistyksiä, ay-liikekin on osa Suomea vaivaavaa ”maan tapaa”.
http://www.sak.fi/ajankohtaista/blogit/uusi-kulma/…
http://kalevikamarainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1…
Toinen hyvä esimerkki ay-taustaisesta ”maan tavan” noudattajasta on valtiovarainministeri Antti Rinne, joka tässä tapauksessa kuitenkin joutui antamaan periksi (jos aiesopimusaineistoon perehtyy, Pisaran jäihin laittaminen ei ole sopimusrikkomus).
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/pettyn…
Johtopäätökseni ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ay-liike on turha. Toimintatapoja kenties olisi kuitenkin syytä päivittää.
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti