Energia tarkoittaa työpaikkoja

Ydinvoimaa on helppo kritisoida. Mutta kun kysytään laskelmia realistisista vaihtoehdoista, tulee hiljaista. Tuulella ja auringolla ei saada tasaista sähköntuotantoa. Tämän sen tasaamiseksi tarvitaan niin sanottua säätövoimaa, jota Suomessa on tuotettu viimeaikoina hiilellä. Vaihtoehtoisissa malleissa energiaa on esitetty säästettäväksi siten, että kotitalouksien ja teollisuuden energiatehokkuutta pitää parantaa. Kuka maksaa jos kaikki talot määrätään muutettavaksi energiansäästötaloiksi ja teollisuuden laitekanta vähemmän kuluttavaksi? No tietenkin tavallinen työssäkäyvä veronmaksaja, ehkä myös teollisuuden osuuden kustannusten noususta työpaikkansa menetyksen muodossa.

Yksi vastustuksen peruste on myös energiariippuvuus Venäjästä. Olemme jo pitkään olleet energiariippuvaisia Venäjästä, kuten koko EU:kin on, etenkin EU:n talousmoottori Saksa. Jos sähkö tuotetaan kotimaassa omassa ydinvoimalassa, niin kyllä se silloin parantaa energiaomavaraisuutta. Energiaomavaraisuutta pitää lisätä monilla eri keinoilla, joista ydinvoima on vain yksi keino. Vuonna 2014 kaikesta Suomessa käytetystä sähköstä noin 25% tuotiin ulkomailta. Tämä tarkoittaa samalla sitä, että 25% kaikesta sähkössä liikkuvasta rahastakin menee ulkomaille. Tämä puolestaan näkyy valtion vaihtotaseessa miinuksena, eli eletään velaksi. Valtion näkökulmasta katsottuna omassa maassa tuotetusta sähköstä kannattaa siis jopa maksaa enemmän, vaikka sitten tukien muodossa. Tulevat kaksi uutta ydinvoimalaa aikanaan korvaavat vanhat ydinvoimalat. Tämän, ja yleisen sähkönkulutuksen kasvun jälkeen, olemme jälleen liiankin riippuvaisia sähkön tuonnista. Jos haluamme tässä vuoden 2030 jälkeisessä tilanteessa välttää kolmannen ydinvoimalan, tai sitä vastaavan hyötyreaktorin tarpeen, meidän tulisi löytää keinoja hyödyntää esimerkiksi biomassaamme paremmin energiantuotannossa. Oma biomassa voisi ehkä korvata kokonaan hiilenkäytön ja toimia säätövoimana epätasaiselle aurinko- ja tuulienergialle. Ja edelleen valtion vaihtotaseen näkökulmasta näistä kannattaa jopa maksaa hieman enemmän.

Minulle energia tarkoittaa työpaikkoja ja halpa energia tarkoittaa lisää työpaikkoja. Näin asian tulisi mieltää muidenkin Kokkolalaisten, sillä vaikka Kokkola on asukaslukuun suhteutettuna 23. suurin kunta, niin sähkönkulutuksessa olemme 10. suurin.

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu