Työhyvinvoinnin uusia tuulia
Nykyään puhutaan työhyvinvoinnista todennäköisesti enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Yksi syy tähän lienee asiaa koskevien tutkimusten merkittävä lisääntyminen kotimaassa ja ulkomailla tämän vuosituhannen puolella.
Juuri nyt puhutaan työkykyjohtamisesta, jossa työntekijä ihmisenä otetaan paremmin huomioon. Työntekijälle annetaan parempia mahdollisuuksia oman työnsä kehittämiseen, sekä työkykynsä ylläpitämiseen. Pitkäjänteisesti sitoutunut johto ja esimiehet seuraavat omalta osaltansa sitä, että työntekijällä on tarvitsemansa osaaminen ja keinot työkyvyn ylläpitoon.
Viisi miljardia euroa
Juuri julkaistu ”tekemättömän työn vuosikatsaus 2015”-tutkimuksen mukaan työkyvyttömyys maksaa yksityisille työnantajille vuodessa noin viisi miljardia euroa. Tekemättömän työn kustannus on noussut 6,3 prosentin tasosta 7 prosentin tasoon vuonna 2014. Tätä vastaava euromääräinen keskiarvo henkilötyövuotta kohden laskettuna on 2650 euroa. Kaikkien yritysten välinen vaihteluväli on 3,2 prosentista 11,5 prosenttiin. Vastaava euromääräinen vaihteluväli on 1500-4900 euroa henkilötyövuotta kohden. Näillä arvoilla laskettuna paras sata henkeä työllistävä yritys säästää huonoimpaan verrattuna vuodessa 340 000 euroa. Näin suuren summan vuoksi työhyvinvointiin kannattaa panostaa aikaa ja rahaa. Tutkimukseen osallistuneista 64 yrityksestä kymmenen edelläkävijää saavutti viiden vuoden aikana työkykyjohtamiseen panostettua yhtä euroa kohden kuuden euron voiton nettona. Myös ETERA:n vuoden 2015 viittä työkykypalkintokandidaattia yhdistää työkykyjohtaminen, sekä suurissa määrin työntekijöiden terveyden huomioiminen henkilökohtaisella tasolla.
Nykyään käytetään jo liikunta- ja ravintoterapeutteja parantamaan ja ylläpitämään työntekijöiden työkykyä. Fyysisesti terve työntekijä on luonnollisestikin onnellisempi ja tuottavampi! Samalla työntekijä kokee, että häntä arvostetaan.
Sairaita rangaistaan
Hallituksen tasolla puhutaan tuottavuusloikasta, jonne pääsemisen yhtenä keinona on sairausajan karenssin määrääminen, sekä palkan alentaminen usean päivän ajalta. Jopa Kokkolan kaupunginvaltuustossakin esitettiin työterveyden rahoittamiselle ja sairastamiselle rajoituksia poliittisella linjauksella. Tämmöiset ajatukset kuulostavat nykypäivän tietojen ja keinojen valossa olevan suorastaan pimeältä keskiajalta.
Myös työterveyslaitos varoittaa sairauskarenssin ottamisesta käyttöön, koska se rankaisisi matalapalkka-alojen työntekijöitä. Lähihoitajat, siivoojat ja rakennustyöntekijät ovat kaksi-kolme kertaa useammin sairauslomilla, kuin asiantuntija-ammatissa työskentelevät. Tämän lisäksi asiantuntijatyössä voidaan tehdä etätöitä jos työkyky on rajoittunut. Tämä ei ole mahdollista matalapalkkaisilla aloilla. Sairausajan karenssi johtaisi matalapalkka-aloilla sairaana työskentelyyn. Tätä kautta esimerkiksi lähihoitajan ammatissa taudit leviäisivät potilaisiin. Vastaavasti rakennusalalla sairaana työskenteleminen lisäisi tapaturmariskiä merkittävästi. Esimerkiksi Flunssaepidemiat leviäisivät nopeammin ja helpommin.
Vain pitkäjänteinen työhyvinvointiin panostaminen voi tuoda todellisia säästöjä työntekijän terveyden, ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin paranemisen kautta.
Kirjoitus oli kolumni Keski-Pohjanmaa lehdessä 23.11.2015
Iso ongelma on se että ihmiset eivät ole koskaan tyytyväisiä. Työaika on lyhentynyt, lomat pidentyneet, sosiaalisia vapaita on lisätty, palkat ovat parantuneet huikeasti, työskentelyolosuhteet ja työturvallisuus ovat kehittyneet valtavasti ja raskaimmat sekä puuduttavimmat työt on koneellistettu.
Luulisi että ihmiset ovat onnellisempia kuin ennen. Mutta ei. Entistä masentuneempia.
Pitäisi olla joku slogan että pääntaputteluun käytetty euro maksaa kymmenen euroa lisää kun ihminen menee siitä ihan sekaisin. Elämä on niin ihanaa ja helppoa että pakko löytää joku syy masentua.
Ilmoita asiaton viesti
Olipa masentuneen oloinen kirjoitus 😀
Itse asiassa työaikaa pitäisikin entisestään lyhentää, koska työtä ei tarvita enää niin paljoa, ja koska sitä muuten riitä kaikille automatisaation lisääntymisen vuoksi.
Nykyelämän hektisyys siviilissä ja työssä on yksi syy työssäjaksamattomuuteen. Ihmisestä saadaan nykyään paljon enemmän ”tehoja irti”, kuin koskaan ennen.
Samalla median leviäminen jokaisen taskuun on poistanut ihmiselle luontaista kanssakäymistä. ”Live”-kanssakäyminen on mielestäni aidompaa ja ihmiselle parempaa kuin TV:n katsominen tai kännykällä somettaminen.
Yhteisöllisyys katoaa ja ihminen ei enää koe olevansa osa jotain suurempaa, kuten ennen on voinut tuntea. Halu kuulua suurempaan on silti olemassa, sen näkee esim. some-kampanjoissa. Niissä vain ei oikeasti tehdä mitään konkreettista, eikä pidetä suuria tapahtumia.
Ihminen on onneton nykyaikaan, tai ei ole siihen vielä täysin sopeutunut. Tuliko teknologiasta isäntä, ja ihmisestä renki?
Näillä saatesanoilla johdattelen ajatuksiasi vähän laajemmaksi, kuin vain duunarin polkemiseen 🙂
Ilmoita asiaton viesti
En minä halua ketään polkea. Asettaa vain asioita mittasuhteisiin.
Voit olla oikeassakin monissa kohdissa. Tämä älypuhelin on kyllä melkoinen helvetinkone jos ajattelee perheenkin kanssa vietettyä aikaa. Ja addiktoiva.
Minun pointtini oli se että olosuhteet ovat muuttuneet ihmisille aivan hirvittävän hyviksi verrattuna siihen mitä se on ollut käytännössä koko nykyihmisen parisataatuhatvuotisen historian ajan.
Miten me olemme onnistuneet mokaamaan tämän? Kaiken järjen mukaan meidän pitäisi olla aivan hemmetin onnellisia ja tyytyväisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta monethan ovat hemmetin onnellisia ja tyytyväisiä!
Tällä hetkellä on vain sellainen suhdannekuoppa myös kansallisessa onnellisuuden tunteessa. Se johtuu mediassa levitetystä pelosta.
”Mitä et tiedä, niin sitä et osaa pelätä”. ”Tieto lisää tuskaa”.
Ja nykyään saa lukea sieltä taskustakin kaiken maailman uutiset.
Ja uutisethan ovat aina sieltä ääripäistä, seksi/väkivalta/skandaali/juoru, sillä ei ketään kiinnosta se tavallinen elämä jota meistä jokainen itse elää.
Ja jos ei uutisia lueta, niin ei myöskään tule uutis/törky/skandaali-toimittajalle mainostuloja, joilla se lehti/jokumuu-media pyörii.
Näin tuli rahasta isäntä, ja ihmisestä renki 😀
Vastalääke on medianlukutaito, joka pitää mielestäni sisällään vähintään vähän psykologiaakin. Tämmöisessä informaatioähkyssä maailmassa sen pitäisi olla oppiaine koulussa, jotta vältetään mm. vieraan vallan pyrkimys horjuttaa maan yhtenäisyyttä.
Nyt se onnistuu säälittävän-kin yksikertaisesti jollakin mvlehden-tasoisilla jutuilla 😀
Ilmoita asiaton viesti