Huoltajuuskiistat tilastojen valossa, isit lähihuoltajina.

Esitetään väittämä:

1. Nykylain mukaan isällä on yhtä suuri mahdollisuus saada lapsiensa huoltajuus kuin äidilläkin

Alla olevasta oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen OPTULAN tekemästä käräjäoikeuksien tutkimuksesta selviää seuraavaa:

”Huoltoriitojen suhteellinen osuus on noin 4−5 prosenttia kaikista − joko
sosiaalitoimessa tai tuomioistuimissa vuosittain ratkotuista lapsen huoltoa,
asumista tai tapaamisoikeutta koskevista asioista.” 

Samasta tutkimuksesta (s.63) selviää myös se, että 27% tapauksista lapsen asuminen määrätään isän luokse.

Vastaavasta OPTULAN tekemästä hovioikeuksien tutkimuksesta selviää, että suurin piirtein sama prosenttiosuussuhde (s.22) on myös hovioikeuksienkin ratkaisuissa.

Näillä tiedoilla n. 1,3% kaikista lapsia koskevista avo- ja avioeroista vuositasolla päättyy siten, että isä saa lähihuoltajuuden oikeuslaitoksen kautta, mutta toisaalta iseistä 95% jättää sinne menemättä.

Miten lopuissa 95% sitten huoltajuussuhteet jakautuvat? Siitä en ole löytänyt tutkimuksia tai tilastoja, mutta siitä seuraavana;

Stakesin tilaston mukaan  vuonna 1950 isistä ja lapsista pelkästään koostuvia perheitä oli 1,7% kaikista lapsiperheistä, kun äitien ja lasten osuus oli 12,4%. Jos et vielä katsonut tuota stakesin linkkiä, niin kehoitan nyt heittämään mielessäsi arvauksen, miten nämä prosentit ovat muuttuneet vuoteen 2008 mennessä. Vastaus = vuonna 2008 isi&lapsi 2,6% ja äiti&lapsi 17,4%.

Kukaanhan ei ole mitannut kyselyillä, että kiinnostaako todellakin vain 2,6% isejä saada lähihuoltajuus eron jälkeen. Rohkenen kuitenkin väittää, että nykyään molemmat vanhemmat haluavat yhtä paljon lasten lähihuoltajuutta itselleen.

Jos verrataan keskenään pelkästään yksinasuvia vanhempia lapsinensa, eli isä&lapsi ja äiti&lapsi perheitä, niin suhde menee vuonna 2008 seuraavasti; isä&lapsi 15% ja äiti&lapsi 85%.

Keskimäärin erotaan 42 vuotiaina (myös lapsettomat parit), jos sitä verrataan stakesin käppyrään lapsiperheistä, niin voimme huomata sieltä, että isi&lapsi perheitä on eniten juuri 40-50 vuotiailla iseillä. Samasta STAKESin käppyrästä näkee myös, kuinka vähän alle 40 vuotiailla iseillä on lähihuoltajuus lapsiinsa. Omassa elämässäni olen huomannut, että juuri meillä alle 40 vuotiailla miehillä on suurempi halu viettää oman lapsen kanssa aikaa kuin yli 40 vuotiailla. Se mistä tämä johtuu, on eräänlainen sukupolvikysymys, eikä siitä sen enempää.

Johtopäätöksenä voi siis sanoa, että lasten ikä vaikuttaa isän mahdollisuuksiin saada lastensa lähihuoltajuus. Alle 40 vuotiailla iseillä on todennäköisesti nuorempia lapsia kuin yli 40 vuotiailla. Myös vaikuttanee se, että lasten tahto valita asuinpaikkansa vanhempien välillä, otetaan huomioon kun lapsi täyttää 12 vuotta.

Myös voidaan vetää johtopäätös, että yllättäen isä saa useammin lapsensa lähihuoltajuuden itsellensä oikeussalista. Vaikka edellä mainitut prosenttisuhteet eivät olekaan samanlaisesta otannasta, mutta ovat kuitenkin suuntaa antavia, eli kun verrataan sitä kuinka paljon isejä saa lähihuoltajuuden oikeuslaitoksen kautta n. 27% vs. n. 65% ja mikä on isi&lapsi perheiden suhde äiti&lapsi perheisiin tällä hetkellä kokomaassa 15% vs. 85%.

Kaikesta huolimatta olemme vieläkin kaukana alkuperäisestä väittämästä, että iseillä olisi yhtä suuret mahdollisuudet saada lähihuoltajuus lapsiinsa oikeuden kautta. Mutta vielä vaikeampaa se tuntuu olevan ilmankaan sitä satunnaisgeneraattoria, jota joskus oikeuslaitokseksikin kutsutaan.
Silloin tällöin uutisista saa lukea, että huoltajuuskiistoja tulee yhä useammin oikeuslaitoksen käsiteltäväksi. Jokuhan voisikin verrata, miten tämä on suhteessa alati kasvaviin lukuihin mielenterveysongelmista, koska noin puolissa oikeuslaitoksiin menevistä huoltajuuskiistatapauksissa on mukana mielenterveysongelmia. Ne selvästi lisäävät mahdollisuutta oikeuslaitoskäsittelyyn joutumisesta.

Jos jollakin on antaa lisää tietoja ja taustalukuja asian tiimoilta, tai kommentteja, niin antaa palaa 🙂

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu