YLE on strateginen resurssi

Koko media-ala elää parhaillaan suuressa murroksessa joka näyttäisi olevan siirtymässä jo toiseen vaiheeseen, jossa ihmiset alkavat itse tuottamaan uutisia ja mediaa. Silti kaupallinen media tuntuu haikailevan menneisyyteen, jossa kaikkien tulisi istua kuuliaisesti TV:n ääressä katsomassa mainoksia. Tietoisina tai tietämättöminä äänitorvina kaupallisen median lisääntymiselle toimivat Yleisradion toimintaedellytyksiä vastustavat tahot. Yleensä vastustetaan populistisesti Yle-veroa, joka on kuitenkin huomattavasti oikeudenmukaisempi keino rahoitukselle, kuin entinen vähätuloisia syrjivä tasamaksu.

Jos meillä ei olisi ilmaista valtion radiota, niin tilalle tulisi tavalla tai toisella ilmaista mediatarjontaa idästä ja lännestä. Itänaapurimme panostaa tiettävästi noin 300 miljoonaa dollaria vuodessa oman propagandansa levittämiseen erilaisissa medioissa. Valtiollisen median strateginen merkitys on korvaamaton tilanteessa jossa maata uhkaisi esimerkiksi pieniin vihreisiin miehiin liittyvä kriisi. Jos tämmöisessä tilanteessa ei ole koko maan kattavaa, valtiolle ilmaista ja oikeaa totuutta kertovaa mediaa, olisi vieraan vallan huomattavasti helpompi toimia maan rajojen sisällä.

Erityisesti YLE:n Venäjänkielinen uutistarjonta on strategisestikin tärkeää, koska se tarjoaa luotettavaa tietoa Suomen Venäläisille. Muutoin he olisivat pelkästään itänaapurin uutistarjonnan varassa ja informaatiosota Ukrainassakin osoittaa kuinka tärkeää oikean tiedon nopea saaminen voi olla. Miten kaupallinen media toimisi erinäisissä kriisitilanteissa? Todennäköisesti myymällä näkyvyyttä eniten tarjoavalle.

Jos valtion omalla medialla ei olisi toimintaedellytyksiä rahoituksen puuttuessa, johtaisi se myös suomalaisen kulttuurin hiljaiseen kuolemaan. Tilalle tulisi vastaavaa kulttuuria idästä ja lännestä. Muutaman sukupolven päästä lapsenlapsemme tuntisivat asioita ennemminkin idästä ja lännestä, kuin kotimaasta. Kautta vuosituhansien on tiedetty että tuhoamalla kansakunnan kulttuurin rakennuksien, taiteen ja kaiken kirjoitetun osalta, luot tilanteen jossa koko kansaa ei ole ollut koskaan olemassakaan.

Yleisradion toimintaedellytysten merkittävä supistaminen olisi erityisesti tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa todella epäisänmaallinen ja jopa kansallista turvallisuutta heikentävä teko. Jokaisella itseään kunnioittavalla valtiolla tulee olla koko maan kattava, säännöllinen ja laadukas mediatarjonta.

 

 

 

Kirjoitus oli pohjanmaan demarien blogissa 15.03.2016

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu