Kaiken maailman kansliapäälliköitä

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö, Jari Gustafsson, valitteli kauppalehden kolumnissaan hallituksen työllisyystavoitteen karkaamisesta tavoittamattomiin. Hänen mielestään sama on jatkunut vaalikaudesta toiseen. Näin varmasti onkin, mutta hänen ehdottamansa lääke on myrkkyä.

Gustafssonin mielestä palkkojen pitäisi voida alittaa työehtosopimusten alataso, ja määräytyä markkinaehtoisesti. Samalla pitäisi omaksua ajatus että ihminen voi saada toimeentulonsa sekä työstä, että sosiaaliturvasta.

Parahin Jari Gustafsson, tilastokeskuksen mukaan vuonna 2014 oli 83 000 palkansaajalla nollatuntisopimus. Monet näistä pätkätyöläisistä elävät käytännössä tällä tavalla. Heistä tuskin yksikään haluaa tehdä sellaista työtä, jolla ei tule toimeen.
Tämmöinen yritystukimuoto oli käytössä niin sanotussa ”saksan mallissa”, jossa palkka saattoi olla vain yksi euro tunnilta. Tämä tie johti Saksassa minimipalkkalakiin, ja niin se johtaisi meilläkin. Tällä voisi olla työehtosopimuksia rapauttava vaikutus, mutta ehkä se on kokoomustaustaisen kansliapäällikön tavoite. Tätä edeltäisi suuri yhteiskunnallinen kaaos, sillä herra Gustafssonin ”markkinoilla määräytyvä” palkkataso ei voi määräytyä markkinoilla pelkästään alapäästä, vaan se tekisi sen myös yläpäästä. Keskusjärjestövetoisten yleiskorotusten sijaan malliksi tulisikin yrityskohtainen malli, jossa menestyvissä firmoissa ”pysähdyttäisi” tämän tästä ”palkkaneuvotteluihin”. Heikommin menestyvät firmat maksaisivat palkkaa jos jaksaisivat, sillä valtio, eli veroja maksavat palkansaajat maksaisivat itse oman palkkansa.

Ehkä työ- ja elinkeinoministeriön päälliköiden palkkataso, estää näkemästä tavallisen pätkätyöläisen nöyryyttävää arkea. Koko ministeriön uskottavuus on vaakalaudalla, jos sen päälliköiden asenne ja lähtökohta työelämän ”kehittämiseen” on tämä.

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu