Pelottaako?

”Pelkojärjestelmän tehokkuus perustuu siihen, että se on hyvin mukautuva. Ihminen voi oppia pelkäämään käytännössä mitä tahansa”. Näin kertoo apulaisprofessori Lauri Nummenmaa Turun yliopistosta.

 

Nykysuomalaisen ei enää tarvitse juosta metsässä karhua pakoon, tai pelätä ruoan riittävyyttä talven ylitse. Nykyisin on vaikea enää erottaa asioita, joita hänen pitäisi oikeasti pelätä. Pelko on kuitenkin luonnollinen tila ja tarvittaessa sen kohde keksitään meille meidän puolestamme. Meille toitotetaan esimerkiksi tämän tästä kuinka suuri ja pelottava valtion velka on. Niin, onhan se tosi pelottavaa kun valtio saa parhaillaan lainaa miinuskorolla, eli meille maksetaan siitä että otamme lainaa. Vallitsevilla ehdoilla kaikki valtion lainat kannattaisi uusia ja tehdä sillä sievoinen tili.

 

Maamme rikkaimmat porvarilliset tahot saavat tämän tästä aikaan isoja lööppejä lehtiin, joissa he vaativat että palkkoja pitäisi pystyä maksamaan alle työehtosopimustason. Asettautukaapa tämmöisessä ilmapiirissä ja korkean nuorisotyöttömyyden vallitessa nuoren pätkätyöläisen asemaan, jolla ei ole edes täysiä viikkotunteja. Pahimmillaan työpaikassakin johdetaan pelolla. ”Ole tyytyväinen että sinulla on töitä”, on perinteinen pelolla johtamisen ja luovuuden tappamisen ensimmäinen, ja viimeinen tokaisu. Epävarmuus tulevaisuudesta ja työpaikasta saa nuoren siirtämään lapsenkin hankkimisen myöhäisemmäksi. Kansan pelkotilojen lisääminen median kautta poliittisissa tarkoitusperissä tulee kalliin hintalapun kanssa, sillä se lienee yhtenä syynä jopa syntyvyyden laskuun. Vuonna 2015 syntyvyys on alhaisimmillaan sitten 1860 luvun nälkävuosien tason ja uskon tämän jatkuvan vielä vuoden 2016 ajan.

Yksi syy tähän  on vuosien 2014-15 aikainen eduskuntavaalien pelko-kampanjointi. Vuosi 2015 oli poikkeuksellista vastakkainasettelun aikaa, jossa koko kansa asetettiin toinen toisiaan vastaan. Vastakkainasettelussa olivat; työnantajat vastaan palkansaajat vastaan eläkeläiset vastaan opiskelijat. Tämä muistutti perinteistä hajota ja hallitse – tyyppistä tilannetta, jossa pienempiä tahoja on helpompi ohjailla, kuin yhtenäistä kansaa.

 

Mediavaikuttamisen ensimmäinen uhri on totuus. Medianlukutaito nouseekin tulevina vuosina vielä suureen arvoon. Lopuksi voittavat ne tahot, jotka kykenevät tuottamaan pelosta vapaata luotettavaa tietoa ja vaihtoehtoja monesta eri näkökulmasta. Tähän menee kuitenkin vielä vuosia, jopa vuosikymmeniä.

 

Vallitsevassa turvallisuusympäristössämme medianlukutaito tulee olemaan varusmiespalvelukseen rinnastettava yhtä tärkeä kansallinen asia, sillä se ehkäisee valtiollisten ja ei-valtiollisten toimijoiden kykyä vaikuttaa maassamme. Medianlukutaito on myös parasta lääkettä väärään tietoon perustuvaa populismia vastaan, ja siten se tulee aikanaan lisäämään kansan luottamusta poliittiseen päätöksentekoon.

Otsikon mukaisesti kysyn nyt sinulta, tarkasteletko ympäröivää maailmaasi pelon kautta? Pelottaako sinua? Jos pelottaa, niin olet silloin ehkä pelkäämään opetettu mediavaikuttamisen uhri, ja samalla sen polttoaine.
Sinun pelollasi on media tehnyt rekkalasteittain rahaa, sekä puolueet, valtiolliset ja ei-valtiolliset tahot menestyksekästä oman edun politiikkaa.

 

 

Kirjoitus oli kolumni Keski-Pohjanmaassa 12.09.2016

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu