Kullanvuolemistalkoot

Mitä eroa on valtiollisella ja pörssiomisteisella terveyspalvelun tuottajalla? Pörssiomisteisen tarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa, kun taas valtiollisen tehtävä on tuottaa pelkästään hyvinvointia omalle kansalleen. Tähän moraaliseen ongelmaan on nyt törmätty Ruotsissa, jossa on asetettu selvitysmies tutkimaan mihin verovarat ”katoavat” heidän terveyspalveluiden valinnanvapautta korostavassa mallissaan. Ilmaan on heitetty jopa sellainen ajatus, että yksityisten terveysalan yritysten voittojen tavoittelua pitäisi rajoittaa lailla, jotta varoja käytettäisi edes rahtunen palveluiden kehittämiseen. Olisikohan liian vallankumouksellista ehdottaa tälle Ruotsalaiselle selvitysmiehelle, että jos SOTE-palveluiden järjestäjä olisikin valtiollinen taho, niin verovarojen ”katoamisongelmaa” paratiiseihin ei olisi.

 

Säästämistä ja tehokkuutta on myös käytetty perusteluina, kun on puhuttu SOTE-palveluiden uudistamisen tarpeesta. Suomi sijoittui erittäin hyvin Euro health consumer index 2015-tutkimuksessa. Kyseessä on Eurooppalainen tutkimus, jonka perusteella voidaan sanoa Suomessa olevan koko Euroopan neljänneksi paras ja EU-maista toiseksi paras terveydenhuoltojärjestelmä. Tutkimuksessa Suomi sai erityismaininnan koko Euroopan kustannustehokkaimmasta terveydenhuoltojärjestelmästä. Ruotsi sai tässä tutkimuksessa lähes sata pistettä vähemmän, ja sijoittui kokonaistilastossa vasta kymmenenneksi. Näiden esimerkkien jälkeen uskallan kyllä väittää, ettei meidän kannata ottaa mallia ainakaan Ruotsista siihen, miten nämä asiat kannattaa tulevaisuudessa järjestää.

 

On lapsellista kuvitella, etteikö meillä Suomessa tulisi olemaan vastaavan kaltaisia ongelmia, jos koko terveysala alistetaan yksityisten yritysten temmellyskentäksi. Tästä hyvänä kotimaisena esimerkkinä toimii mm. terveysalan yritys Mehiläisen ja verottajan välinen kiista. Verottajan mielestä kyseessä on verojen välttely, yhtiön sisäisten laina-järjestelyiden muodossa.

 

Ei tarvitse pelätä, etteikö yksityiset terveysalan yritykset olisi valmiita taistelemaan viimeiseen vanhukseen ja hädänalaiseen, jotta saisi vielä vähän lisää voittoja veroparatiiseihin. Tulossa ovat suoranaiset kullan vuolemistalkoot ja ”aikamme Klondike”, kuten docventureskin toteaa hyvinvointivaltionkummit.fi parodia-sivustollaan. Kauppalehden tekemän kyselytutkimuksen mukaan 69 prosenttia Suomalaisista ei usko SOTE:lle asetettujen tavoitteiden täyttyvän. Jos kansa todella tietäisi mitä on tapahtumassa, niin kyselyn tuloksena 69 prosenttia kansasta pelkäisi, että SOTE toteutuu hallituksen kaavailemalla tavalla.

 

Pitkällä tähtäimellä kunnat lakkauttava Maakuntauudistus on tulossa alueuudistuksen nimellä. Tätä lähtökohtaa vasten SOTE-palvelut olisi järkevä toteuttaa siten, että kunnat ja aluekunnat olisivat SOTE-palveluiden tuottajia, joita yksityinen ja kolmas sektori voisivat ostopalveluna täydentää. Pelkään että Sipilän hallitus toimii kuten keskinkertaiset Suomalaiset toimitusjohtajat monesti toimivat. Puutteet valmistelussa ja selvitystyössä korvataan järkähtämättömyydellä ja kaverikapitalismilla. Toivon että pelkoni osoittautuu turhaksi.

 

 

Kirjoitus oli kolumni Keskipohjanmaassa 10.10.2016

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu