AY-liike, pienen asialla ja harhautuspopulismia vastaan

Keski-Pohjanmaan mielipidekirjoituksessa 03.03.2017 ylistettiin Hjallis Harkimon eduskunnassa jättämää aloitetta. Kirjoittaja ei ole ehkä täysin sisäistänyt ammattiyhdistysliikkeen roolia Suomalaisessa yhteiskunnassa. Väitökset ammattiyhdistysliikkeiden tilinpäätöksien salaisuudesta eivät pidä. Pikainen google-haku näillä avainsanoilla "ammattiliitto toimintakertomus tilinpäätös" paljastaa monien ammattiliittojen tilinpäätökset ja toimintakertomukset, eli ongelmaa ei ole olemassakaan.

Ammattiyhdistysliikettä syyllistetään usein myös siitä, että jäsenmaksut ovat verovähennyskelpoisia. Tässä asiassa vaaditaan tämän oikeuden poistamista joka nostaisi verotasoa, mutta vaaditaan yleisesti verojen laskemista. Verovähennykselle on kuitenkin hyvät perusteet. Mikä muu järjestö valvoo toiminnallaan lakiin rinnastettavien työehtosopimusten sääntöjen noudattamista samassa mittakaavassa? Sitä eivät tee viranomaiset, vaan vain ja ainoastaan liitot itse. Suomessa lainsäädäntö työelämän kysymyksissä on väljä, ja moni työelämää tarkemmin koskeva asia on sovittu sadoissa liittokohtaisissa työehtosopimuksissa. Tämä on juuri sitä paljon kaivattua paikallista sopimista, sillä vastaavathan sadat erilaiset työehtosopimukset paremmin juuri niitä koskevien alojen työelämän tarpeisiin, kuin yksi laki! Koska Suomalainen yhteiskunta ja työelämä rakentuu tämmöisten perustavanlaatuista olevien sopimusten varaan, pidän vastuunpakoilijoina sellaisia tahoja, jotka eivät kuulu liittoon. Nämä tahot luistavat vastuusta ja vain nauttivat muiden palkansaajien maksamien sopimusten ylläpidon tuomista yhteiskunnallisista hedelmistä. Näiden sopimusten keskeisin hedelmä on sopimisen kautta saatu yhteiskuntarauha. Ammattiyhdistysliike on puuttunut menestyksekkäästi ulkomaisten työntekijöiden orjapalkkoihin esim. Olkiluodon ydinvoimalatyömaan tapauksessa, jossa langettavan päätöksen antoi EU-tuomioistuin.

Toisinaan työsuojeluviranomaisten ja poliisien resurssipula voi näkyä työpaikoilla haluttomuutena puuttua työsuojelullisiin ja työoikeudellisiin epäkohtiin silloin, kun on pienikin tekosyy antaa liittojen hoitaa ongelma. Kun tämmöisessä tilanteessa vaaditaan liittonmaksujen verovähennyksen poistamista, eli verojen nostamista ainoastaan työssäkäyville siksi, että he osallistuvat yhteiskuntaa ylläpitävään toimintaan, ollaan Harkimon aloitteen ytimessä. Erinäiset tahot haluavat vain yksiselitteisesti heikentää ammattiyhdistysliikkeen valtaa, jotta voitaisi lisätä paikallista sanelupolitiikkaa ja hankaloittaa työehtosopimusten valvontaa. AY-liike on kiinteä osa yhteiskuntaa, jota ilman se ei toimi.

Elämme globaalissa maailmantaloudessa, joka toiminta näyttää toisinaan sodankäynniltä, ja josta mikään maa ei voi irrottautua. Tämmöisessä maailmassa Suomen kaltaiselle pienelle maalle on kriittisen tärkeää ymmärtää pitää omat rintamalinjat kunnossa maailmaa vastaan, ja vaalia sopimisen perinteitä. Tämä jos mikä on isänmaan etu tässä globaalissa sodassa työpaikoista. Onneksi kahden puolueen kansanedustajat ymmärsivät olla osallistumatta Harkimon aloitteeseen.

SAK:n Kokkolanseudun paikallisjärjestö ry:n puheenjohtaja
Petri Partanen

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu