Ammatillisen koulutuksen uudistus tarvitsee kolmikantaa

Ammatillisen koulutuksen rahoituksesta on leikattu ainakin Kokkolassa vuosina 2012-2017 kokonaisuudessaan noin 26%. On surullista kuinka vähän yhteiskunnallista keskustelua näin suurista leikkauksista on käyty verrattuna yliopistoista ja korkeakouluista käytyyn keskusteluun, jossa leikattiin suhteessa huomattavasti vähemmän. Tästä tulee väkisinkin sellainen mielikuva, ettei ammatillista koulutus nauti sille kuuluvaa arvostusta yhteiskunnassamme.

Ammatillisessa koulutuksessa on käynnissä suuri uudistus, jonka olisi tarkoitus tulla voimaan 1.1.2018. Muutos tapahtuu keskellä lukukautta, jolloin käytännössä se voidaan täydessä mittakaavassa ottaa käyttöön vasta seuraavalla lukukaudella. Syksyllä 2018 tämän käyttöönotto puolestaan voi pysähtyä siihen, että työnantajat suunnittelevat koko vuoden 2018 budjettinsa ja resurssinsa jo syksyllä 2017. Jos työnantajat eivät budjetoi ammatillisen koulutuksen muutoksia tulevana syksynä, voi heillä olla suuria vaikeuksia ottaa vastaan ammattikoulun oppilaita koko vuonna 2018. Uudistukselle tulisi ottaa vuoden aikalisä, jossa syksy 2017 sekä kevät 2018 käytettäisi uudistuksen mainostamiseen työnantajille. Tämän jälkeen työnantajat voisivat ottaa tämän huomioon syksyllä 2018, kun tehdään budjettia vuodelle 2019. Näin uudistus voitaisiin ottaa käyttöön vuonna 2019 huomattavasti paremmilla suunnitelmilla ja valmiuksilla.

Palkansaajien edunvalvojien näkökulmasta haasteena on se, että miten oppilaiden koulutus järjestetään työpaikoilla käytännössä, ja tuleeko se tarkoittamaan vakituisten työntekijöiden määrän vähentämistä. Jos opiskelijoita käytettäisi ”halpatyövoimana”, vääristäisi se yritysten välistä kilpailua ja johtaisi epäterveeseen työmarkkinatilanteeseen. Tämmöinen tilanne johtaisi myös riitoihin työpaikoilla. Siksi on välttämätöntä, että palkansaajien edunvalvojat osallistuvat heti alussa työpaikoilla oppilaiden koulutuksen suunnitteluun.
Tässä on tarkan pelin paikka jossa kaiken tulee olla läpinäkyvää. Tarvitsemme aidosti kolmikantaista yhteistyötä ammatillisen kouluttajan, työnantajien, sekä palkansaajien edunvalvojien kesken.

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu