Kuntavaalien jälkeen alkaa arki

Jälleen on yhdet kuntavaalit pidetty ja alkaa vastavalittujen kunnallisvaltuutettujen arki. Vaaleissa on kalasteltu ääniä jos jollakin tapaa, vaikkapa nyt sitten hymyilevällä miehellä, tai kuka lupaa leikata eniten palveluista, tai jollain muulla asialla siltä väliltä. Vaalikoneiden kysymykset ovat olleet monesti kaukana kunnallispolitiikasta ja kaksitulkintaisia. Vaalikoneet tuntuvat olevan uudenlainen viihteen muoto, joilla pyritään herättelemään kansan kiinnostusta vakaviin asioihin. Sinänsä se on kannatettava asia, mutta yksinkertaistaa asioita liikaa ja voi luoda vääränlaisia mielikuvia siitä, mistä asioista kunnallispolitiikassa oikeasti päätetään.

 

Helppo ei tuleva vaalikausi tule olemaan. Jo kohta kymmenen vuoden ajan valtio on leikannut jakamiaan taloudellisia tukia kunnille. Kuntien arkea ei helpota pitkä taloudellinen taantuma, joka sekin on tavalla tai toisella heikentänyt kuntien verokertymää. Ei ole helppoa tulevan kuntapäättäjän tehdä päätöksiä tämmöisenä aikana, kun jaettavana on vain niukkuutta. Niukkuuden aikana annetuissa vaalilupauksissa on varmasti eräänlainen kohtaanto-ongelma todellisuuteen, jonka johdosta jälleen moni kansalainen pettyy politiikkaan ja poliitikoihin. Valitettavasti kaikki poliitikot eivät ole perillä todellisuudesta, tai muutoin rehellisiä todellisesta tilanteesta. Tämä ei kuitenkaan ole politiikkaan liittyvä ongelma, vaan ihmiseen liittyvä ongelma. Kuitenkin tästä aiheutuvasta ”kansalaispalautteesta” saattaa moni kunnollinenkin kuntapäättäjä vetää kesken kauden sellaisen johtopäätöksen, että jättää hommat muiden hoidettavaksi.

 

Kuluvalla kunnallisvaalikaudella tapahtuu merkittävän suuria muutoksia kuntien arkeen. Ensimmäinen muutos esimerkiksi Kokkolassa on valtuuston koon pieneneminen kahdeksalla valtuutetulla 43:een. Entisiin vaaleihin verrattuna läpimenneet ehdokkaat ovat siis tarvinneet suuremman äänisaaliin.

Suurin muutos on kuitenkin SOTE-palveluita koskeva muutos, joka saattaa toteutua jos maan hallitus ei kaadu. Tämän uudistuksen jälkeen kunnan tärkein ja eniten rahaa vievä tehtävä tulee olemaan koulutuksen järjestäminen. Tulevilla kunnallisvaltuutetuilla täytyy olla näkemystä siitä, miltä uudistusten jälkeinen kunta näyttää, ja miten tulevat uudistukset viedään kivuttomasti läpi. Toivottavasti myös henkilöstön edustajat pääsevät mukaan kehittämään uudistusten jälkeistä kuntaa ja heidät otetaan mukaan uusien liikelaitosten ja kuntien yhtiöiden hallituksiin.

 

Näin palkansaajan edunvalvojana sitä aina henkilökohtaisesti toivoo, ettei tiukassa taloudellisessa tilanteessa oltaisi ensimmäisenä palkansaajan kukkarolla säästöjä etsimässä. Mustamaalattujen kuntatyöntekijöiden lomauttaminen voi vaikuttaa helpolta säästökeinolta, mutta todellisuudessa se on hyvin ongelmallinen ja erittäin tehoton keino, joka kertoo laiskuudesta etsiä aidosti kestäviä ja kauaskantoisia ratkaisuja ongelmiin.

 

Tätä kirjoitusta tehdessä ei ole vielä tiedossa kenet kunnanvaltuustoihin valitaan, mutta seuraavat neljä vuotta mennään nyt valitulla porukalla. Minä toivotan viisautta, rohkeutta ja menestystä kaikille valituille. Kaikki vaaleissa itsensä likoon laittaneet ovat sen ansainneet.

 

Kirjoitus oli kolumni Keskipohjanmaassa 10.04.2017

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu