Teollisuusliitto

Ensiviikolla se varmaan tapahtuu, tai sitten se on tapahtumatta. Minäkin olen siitä päättämässä metalliliiton liittokokouksessa, ja minä tuen sitä lämpimästi. Kyseessä on metalliliiton, puuliiton ja TEAM-liiton yhdistymishanke uudeksi liitoksi, nimeltään teollisuusliitto. Aiemmin tässä hankkeessa oli mukana myös paperiliitto, mutta se jättäytyi vuoden taitteessa tästä leikistä ulos. Paperiliiton kentässä oli mielipiteitä hankkeen puolesta ja vastaan. Paperiliiton rakenne poikkeaa jonkin verran hankkeen muista liitoista, joten pieniä haasteita olisi ollut olemaan heidän liittorakenteensa sulauttamisessa yhteen muiden kanssa. Mutta tähänkin ongelmaan olisi varmasti ollut löydettävissä ratkaisuja, jos paperiliiton sisällä vain oltaisi oltu riittävän saman mielisiä yhteisestä tavoitteesta, eli olla osa suurinta vientiteollisuusalan työntekijäliittoa.

Liiton jäsenelle muutos näkyisi liiton tunnuksien vaihtumisena, ja ainakin metalliliittolaisille pienenä jäsenmaksun laskuna. Käytännön voima tulisi siitä, että uudessa liitossa tulee olemaan paremmat rahkeet edunvalvonnan järjestämiseen. Jos ajatellaan Kokkolaa, niin nyt suurteollisuusalueen isot tehtaat ovat eri liitoissa, metalliliitossa ja TEAM-liitossa. Jatkossa kaikki isot tehtaat olisivat samassa liitossa. Tästä tulisi käytännön voimaa ja muskelia uuteen liittoon, sillä vastaavanlaisia teollisuusalueita on Suomessa muitakin. Satamat jäävät kuitenkin vielä toiseen liittoon, AKT-liittoon. Meillä Kokkolan suurteollisuusalueen työntekijöiden luottamushenkilöillä on ollut jo muutaman vuoden ajan yhteistyötä, joka tämän teollisuusliittofuusion jälkeen voi vain parantua. Metalliliittolaisena pääluottamusmiehenä näen tässä pelkkää hyvää: jäsenmaksu tippuisi, yhteistyö alueen toimijoiden kanssa helpottuisi ja liitosta tulisi vahvempi neuvottelija yhteiskunnallisissakin asioissa.

Yhteiskunnallista voimaa ja näkökulmaa tullaan tarvitsemaan entistäkin enemmän, sillä SAK:n rooli yhteiskunnallisena kannanottajana voi olla uhattuna pitkällä tähtäimellä. Uhattuna se on siksi, koska EK irtisanoi keskusjärjestösopimukset ja SAK on sen yhteiskunnallinen vastaneuvottelija. EK saattaa keskittyä pelkkään poliittiseen lobbaamisen, koska se on viimeaikoina onnistunut siinä historiallisen hyvin. Esimerkkinä voidaan pitää 24 tunnin työnajan lisäystä Suomen työtä tekevälle kansalle. EK:n toimitusjohtajan kokoomuskytkökset takaavat jatkossakin lämpimät yhteydet oikeistopoliitikkoihin, erityisesti kunnallisvaalien voittajaan, kokoomukseen. Miksi EK:n tulisi tämmöisessä tilanteessa edes ”alentua” neuvottelemaan palkansaajien kanssa, koska palkansaajat itse äänestävät kokoomusta ja sen apupuolueita hallituksessa, eli suoraan EK:n politiikkaa?

Yleistä keskusteluilmapiiriä vaivaa se, että palkansaajajärjestöjen kannanottoja pidetään vanhakantaisina. Miksi vika on aina Suomalaisessa palkansaajassa ja kolmikannassa, kun vienti ei vedä? Eikö mitään vikaa muka ole Suomalaisessa tuotekehittelyssä, markkinoinnissa, tai tehottomuutta ruokkivissa yritystuissa? Näihin yhteiskunnallisiin asioihin erityisesti vientialojen ympärille rakennettu teollisuusliitto olisi uskottava taho ottamaan kantaa!

 

Kirjoitus oli kolumni Keski-Pohjanmaassa 08.05.2017

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu