ILO:n 106. yleiskokous (osa 5)

Puola – C29 Pakollinen työ

Pohjois-Korea on lähettänyt noin 50 000 kansalaistaan työskentelemään ulkomaille. Maan ydinaseohjelma kaipaa kipeästi ulkomaista valuuttaa, joten Etelä-Korean mukaan työntekijöiden palkoista suurin osa menee maan eliitille ja ydinaseohjelman rahoittamiseen. ILO on seurannut tilannetta jo pitkän aikaa, ja raporttien mukaan pohjoiskorealaiset työntekijät tekevät 12–16 tuntisia työpäiviä ja yleensä vielä ilman vapaapäiviä. Työntekijät siis työskentelevät käytännössä orjuutta vastaavissa olosuhteissa.

Puola ei kuitenkaan ole ollut ainoa maa tai EU-maa, jossa on löydetty Pohjoiskorealaisia valtion lähettämiä orjatyöntekijöitä. Puolassa nämä työntekijät kuitenkin ovat työskennelleet NATO-sertifioidulla telakalla ja heillä on siten teoreettinen mahdollisuus osallistua NATOn sotalaivojen rakentamiseen. Ehkä tämän asian arkaluontoisuuden vuoksi hallituksen kanta oli, että vaikka maassa on 400 rekisteröityä Pohjois-Korealaista työntekijää, niin he työskentelevät samoilla työehdoilla kuin muutkin työntekijät. Myös maan työnantajat kiistivät ongelman ja väittivät Pohjois-Korean olevan asialistalla siksi, että maa ei ole ILO:n jäsen, ja että muuten maahan ei päästäisi käsiksi. Työntekijät muistuttivat, että maassa on muidenkin maiden työntekijöitä huonoissa olosuhteissa, esimerkiksi Ukrainasta. Tapaus vaikutti kaiken kaikkiaan kiusalliselta tapaukselta Puolalle.

 

Turkki – c135 työntekijäin edustajien suojelu yrityksissä ja heidän toimintansa helpottaminen

Turkissa on pidätetty työntekijäliittojen edustajia jo ennen vallankaappausyritystä, ja varsinkin sen jälkeen. Maassa on sinänsä työntekijöiden aseman turvaava lainsäädäntö, mutta maan hallitus ei ole noudattanut sitä poikkeustilaa koskevaan lainsäädäntöön vedoten.

Maan edustajan mielestä Turkki on asialistalla kenties poliittisin syin, tai ainakin väärän tiedon johdosta, sekä perusteli hallituksen toimia poikkeustilalla. Maan edustajan mukaan vallankaappausta yrittänyt organisaatio oli soluttautunut armeijaan, poliisiin, oikeuslaitokseen, koulutuslaitokseen, sekä julkiseen hallintoon ja luonut rinnakkaisen valtion, jolla pyrittiin kaikin keinoin kaappaamaan valta demokraattisesti valitulta hallitukselta. Vallankaappauksen onnistuminen olisi johtanut tuhansiin teloituksiin.

Työntekijöiden edustajat tuomitsivat selvästi väkivaltaisen vallankaappausyrityksen, ja sanoivat että onnistuessaan se olisi rajoittanut myös liittojen oikeuksia ja toimintaa. Valtion vallankaappauksen jälkeiset toimet on kuitenkin tehty ilman laillisuusvalvontaa ja ilman työntekijöiden suojaa. Työntekijöitä on pidätetty, erotettu, siirretty pois työtehtävistään ja syrjitty omien oikeuksiensa puolustamisesta. Erityisesti julkisen sektorin työntekijäliittojen edustajia on pidätetty, erotettu ja häiritty. 47 000 työntekijää oli pidetty tutkintavankeudessa ja satoja yhdistyksiä, säätiöitä ja muita instituutioita on lakkautettu. Monilla pidätetyillä ei kuitenkaan ole ollut minkäänlaisia kytköksiä vallankaappaukseen.

Kaikkiaan lähes 150 000 julkisen alan työntekijää on erotettu ja kielletty töistä poikkeustilan verukkeella. Tämän johdosta työntekijät eivät ole pystyneet kyseenalaistamaan erotuksiaan oikeudessa. Erottamisen syyksi on ilmoitettu jäsenyys, kytkökset tai yhteydenpito terroristijärjestön kanssa ilman, että minkäänlaisia todisteita näistä väitetyistä kytköksistä. Nämä syytökset ovat systemaattisesti kohdistuneet julkisten alojen liittojen edustajiin ja johtaneet heidän pidätyksiin. Vaikuttaa siltä, että tarkoituksen on ollut päästä eroon ammattiliitoista julkisissa instituutioissa ja muuttaa liitot pelkiksi hallitsevan puolueen alajaostoiksi ja vaientaa opposition ääni.

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu