ILO:n 106. yleiskokous (osa 10)

C138 – työhön pääsemiseksi vaadittava vähimmäisikä &
C182 – lapsityön pahimpien muotojen kieltäminen ja välittömät toimet niiden poistamiseksi

Ihmisistä kaikkein haavoittuvimpia ovat ne, jotka eivät kykene puolustautumaan, tai ovat liian heikkoja vaatimaan oikeuksia itselleen. Seuraavaksi kirjoitan lapsityövoiman hyväksikäytöstä. Niputan neljä maata yhteen, koska kaikissa näissä tapauksissa on niin paljon samankaltaisuuksia. Oireiden ollessa samanlaisia, pitäisi myös lääkkeiden olla samanlaisia.

 

 

Libya – c182 lapsityön pahimpien muotojen kieltäminen ja välittömät toimet niiden poistamiseksi

Libya on pahimpia esimerkkejä mitä tapahtuu kun maa hajoaa sisältäpäin keskenään taistelevien osapuolten taistelutantereeksi. Lapsityön kaikista pahimpia muotoja on lasten käyttäminen sotatoimissa ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö sotilaallisissa konflikteissa.

Libyan talous on jo pitkään perustunut öljyn viennistä saatuihin tuloihin. Tällä hetkellä öljytulot eivät mene valtiolle, joka on johtanut koko maan laajuiseen taloudelliseen taantumaan. Maan lait estävät alle 18-vuotiaiden työskentelyn, ellei se perustu työn oppimiseen, mutta koska maa on hajoamisen partaalla, on lakien noudattamisen valvontakin mahdotonta. Maassa on lähes puoli miljoonaa sisäistä pakolaista ja noin miljoona lasta on tippunut pois koulutusjärjestelmästä, joka hankaloittaa näiden lasten työllistymiseen tulevaisuudessa. Koulutusta vaikeuttaa myös se, että kouluja on paikoittain muutettu pakolaisleireiksi tai sotilasleireiksi. Kouluja on ammuttu ja pommitettu koska ne ovat, tai ovat joskus olleet sotilasleirejä, joten vanhemmat eivät aina edes uskalla lähettää lapsia kouluihin.

Daesh (ISIS) kaappaa ja aivopesee lapsia ja noudattaa sharia-lakia alueillaan. Sharia-laki estää tyttöjä menemästä kouluun, jonka vuoksi Daesh kaappaa tyttöjä koulumatkoilta ja altistaa kaikenlaiselle hyväksikäytölle. Perheiden köyhyys saa perheet ”vuokraamaan” lapsia sotilaallisille ryhmittymille ja jopa itsemurhapommituksiin. On myös merkkejä siitä, että lapsia on lähetetty sotimaan Syyriaan.

 

 

Afganistan – c182 lapsityön pahimpien muotojen kieltäminen ja välittömät toimet niiden poistamiseksi

Afganistan on hyvin samankaltainen tapaus Libyan kanssa – esimerkki maasta, joka hajoaa erilaisten ryhmien sotatantereeksi, jossa lapset kantavat suurimmat inhimilliset kärsimykset. Lapsityön kaikista pahimpia muotoja on lasten käyttäminen sotatoimissa ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö sotilaallisissa konflikteissa.

Maassa on käytännössä sodittu jo kymmeniä vuosia, joka on totaalisesti tuhonnut maan talouden tehden maasta yhden maailman köyhimmistä. Maan laki rankaisee kovasti lasten hyväksikäytöstä, mutta koska hallituksen valta ei ulotu maassa joka paikkaan, ei myöskään sen laki ulotu kaikkialle. Miesten työttömyys altistaa perheet köyhyydelle, koska joissain paikoissa maata perheen nainen ei saa tehdä töitä. Köyhät perheet lähettävät lapsia työskentelemään maaseudulle tai kerjäämään kaduille. Maan hallitus Taliban käyttävät lapsia armeijassa ja poliisivoimissa. Taliban ”vuokraa” lapsia köyhistä perheistä kerjäämään ja ryöstelemään kaduilla, käyttää kouluja sotilasleireinä, ja sen hallitsemilla alueilla noudatetaan sharia-lakia, joka estää tyttöjen koulunkäynnin. Maassa koulunkäyntiin onkin paremmat mahdollisuudet kaupungeissa, kuin maaseudulla.

Maassa on erityinen nimi seksuaalisesti hyväksikäytetyille lapsille, heitä kutsutaan nimeltä ”tanssija pojat”, mutta nimestä huolimatta nämä lapset voivat olla myös tyttöjä. Näitä lapsia pidetään eräänlaisina sotapalkintoina. Maan avioliittokäytännössä molempien osapuolten perheet eivät kustanna häitä puoliksi, joka on myös johtanut poikien suosimiseen perheiden keskuudessa. Naisten vähyys altistaa naiset kaappauksille ja hyväksikäytölle.

Maassa tarvittaisi julkista kampanjointia sosiaalisessa mediassa lasten hyväksikäyttöä vastaan ja paikalliset valtaapitävät pitäisi saada muutosten taakse.

 

 

Kongo c182 – lapsityön pahimpien muotojen kieltäminen ja välittömät toimet niiden poistamiseksi

Vuosikymmenten sisällissota on murentanut Kongon talouden ja altistanut lapset hyväksikäytölle. Maassa ajoittain taistelevat erinäiset aseelliset ryhmät kyseenalaistavat toisinaan valtion olemassa olon, sekä sen lain käytön. Afganistanin tapaan, myös Kongon hallitus on sekaantunut lasten hyväksikäyttämiseen. Lapsityön kaikista pahimpia muotoja on edellisen tapaan lasten käyttäminen sotatoimissa ja lasten seksuaalinen hyväksikäyttö sotilaallisissa konflikteissa, mutta myös alle 18-vuotiaiden käyttäminen kaivostyössä.

Hallitus on parantanut lakejaan koskien lasten työskentelyä kaivoksissa ja armeijassa, mutta näitä lakeja ei ole pantu voimaan tai niitä ei käytetä. Vuonna 2011 maan armeijan komentaja pakotti lapsia työskentelemään kaivoksilla, mutta tätä komentajaa ei ole rangaistu mitenkään. Lapset työskentelevät jopa 12 tuntisia päiviä 1-2 dollarin päiväpalkalla. Maan mineraalirikkaalla alueella on paljon laittomia kaivoksia, jossa lapset työskentelevät koboltin parissa ilman minkäänlaista suojavaatetusta. Kobolttipöly on aiheuttanut paljon hengitystieperäisiä sairauksia. Näillä kaivoksilla tytöt ovat altistuneet myös seksuaaliselle hyväksikäytölle.

Maan koulutusjärjestelmä on ilmainen kaikille lapsille, mutta maan mineraalirikkaalla alueella lasten täytyy maksaa koululle. Tämä on johtanut siihen, että lasten täytyy työskennellä laittomissa kaivoksissa rahoittaakseen koulunkäyntinsä, joka pitäisi maan lain mukaan olla heille ilmainen, ja vaikka maan hallitus käyttää täyttä toimeenpanovaltaa tällä mineraalirikkaalla alueella. 50 000 lasta työskentelee kaivoksilla, erilaiset aseelliset ryhmät käyttävät lapsia omissa armeijoissaan, joista suoraan maan armeijaan liittyy 42 prosenttia tapauksista. Lapsia käytetään toisten lasten kiduttamiseen ja karkurit uhataan tappaa. Lapsia kaapataan ja raiskataan koulumatkoilla ja jopa 10-vuotiaita käytetään prostituutiossa.

Maan hallitus on estänyt kaivosten kunnolliset työmaatarkastukset ja on tapauksia, joissa lapsia on palautettu takaisin perheilleen, mutta heti tämän jälkeen viety takaisin kaivokseen töihin. Tämä on saanut hallituksen uskottavuuden laskemaan, eikä lasten käyttöä työvoimana ymmärretä, koska maassa on samaan aikaan paljon työttömiä aikuisia. Maan työntekijöiden mukaan jotkut kansainväliset yritykset hyötyvät tilanteesta.

 

***Jatkuu huomenna samasta aiheesta***

 

 

———————————–
Kaikki ILO-sopimukset
https://tem.fi/documents/1410877/2971009/ilo_yleissopimukset.pdf/995fef9…

 

Edit:
Blogisarjan osat 1-13

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/240722-ilon-106-yleiskokous-osa-1/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/240756-ilon-106-yleiskokous-osa-2/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/240757-ilon-106-yleiskokous-osa-3/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/240758-ilon-106-yleiskokous-osa-4/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/240760-ilon-106-yleiskokous-osa-5/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/240762-ilon-106-yleiskokous-osa-6/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/240763-ilon-106-yleiskokous-osa-7/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/240764-ilon-106-yleiskokous-osa-8/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/240765-ilon-106-yleiskokous-osa-9/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/240768-ilon-106-yleiskokous-osa-10/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/240769-ilon-106-yleiskokous-osa-11/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/240770-ilon-106-yleiskokous-osa-12/

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/petripartanen/240771-ilon-106-yleiskokous-osa-13/

 

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu