ILO:n 106. yleiskokous (osa 13)

ILO ja Tulevaisuus

Satoja vuosia sitten talouden kasvua saatiin parhaiten aikaan hakemalla sitä aseilla naapurivaltiosta. Nykyaseilla täysimittainen sodankäynti muuttaisi koko maapallon hyvin nopeasti elinkelvottomaksi. Kansainvälinen kauppa on nähdäkseni paras tae rauhalle maan päällä, joten sitä tulee vaalia. Mutta sitä ei tule tehdä raha edellä, vaan niillä perusteilla, joille ILO on aikanaan perustettu, sosiaalisten oikeuksien edistämiseksi ja sitä kautta pysyvän rauhan aikaan saamiseksi.

Meillä länsimaisilla kuluttajilla on vielä kulutusvoimaa ja sitä kautta valtaa vaikuttaa siihen missä meidän kulutustuotteitamme tehdään. Monien arvioiden mukaan vuoteen 2050 mennessä Yhdysvallat, Kiina ja jopa Intia ohittavat EU:n talousalueina, kun mittarina käytetään bruttokansantuotetta. Meidän osuutemme kulutusvoimasta vähenee ja koska raha maailmaa pyörittää, on meillä tulevaisuudessa vähemmän mahdollisuuksia vaikuttaa miten ja missä kulutushyödykkeitä tehdään, työehdoista puhumattakaan.

Siksi meidän tulisi EU:ssa ja kuluttajina tällä hetkellä yrittää vaikuttaa kaikkiin kansainvälisiin pelisääntöihin, sillä kuka meitä enää tulevaisuudessa kuuntelee, koska kehitys on tämä? Ehkä me emme länsimaissa ole huolehtineet maailmasta kun meillä on mennyt hyvin, ja meidän palkkamme on tulevaisuudessa ottaa vastaan mitä tällä hetkellä kehittyvät taloudet meille suvaitsevat tulevaisuudessa antaa. Voimme vai toivoa että näissä maissa myös demokratia ja ihmisoikeudet kehittyy vähintään samaa tahtia ostovoiman kanssa. Kaikkien tulevaisuutta varten pitäisi tällä hetkellä säätää entistäkin enemmän kansainvälistä lainsäädäntöä työelämää koskien, mutta minulle on jäänyt sellainen vaikutelma että se on hitaampaa kuin koskaan hallitusten ja työnantajien hiljaisen vastustuksen vuoksi. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että tähän voi parhaiten vaikuttaa demokratian ja kulutuskäyttäytymisen kautta. Tämän vuoksi yleisen tietoisuuden lisääminen maailmanlaajuisista ongelmista on tärkeämpää kuin koskaan. Samalla on kyse ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä, jonka maapallo voi sietää.

Ilmaston muutoksen ja hallitsemattomien väestönmuuttoliikkeiden estäminen vaatii viimekädessä rahaa, mutta palkansaaja ei saa olla se, joka niistä ainoana joutuu kahdessa roolissa maksumieheksi – kansalaisena ja työntekijänä. Myös yritysten on kannettava vastuunsa maailmanlaajuisen oikeudenmukaisuuden ja luonnonsuojelun puolesta, koska ne hyötyvät nyt vallitsevasta tilanteesta. On esitettykin ajatuksia siitä, että halvalla tehdyn, kertakäyttöisen ja paljon energiaa kuluttavan tuotteen pitäisi olla kalliimpi, kuin kestävän ja energiatehokkaan tuotteen. Tämä vaatisi kuitenkin merkittäviä kansainvälisien lakien säätämistä maiden välillä. Tässä EU on tällä hetkellä meidän paras keinomme vaikuttaa.

Kyse on aina viimekädessä kansainvälisestä politiikasta ja siksi meidän tulisi tällä hetkellä vaikuttaa mahdollisimman paljon ihmisoikeuksia rikkoviin maihin, joista pahimmat ovat olleet ILO:ssakin jopa kymmeniä kertoja vastaamassa samaan kysymykseen. Maiden väliset pakotteet eivät kuitenkaan yksiselitteisesti toimi, tehokkaampi keino voisi olla rahaliikenteen estäminen, koska raha ei tunne rajoja tai moraalia.

 

SINÄ!
Toivottavasti jaksoit lukea vuodatukseni alusta loppuun ja jopa kommentoida sitä somessa. Ymmärrät nyt ehkä myös paremmin, miksi kolmikanta on niin tärkeä ja miksi rahaeliitti haluaa romuttaa sen ja vastustaa lakko-oikeutta, myös Suomessa.  Jos olet sitä mieltä, että jotain pitää tehdä, vielä kun siihen on mahdollisuus ja ennemmin minun kanssani samaa mieltä kuin pienen rahaeliitin kanssa, niin miksi et jakaisi kirjoitustani eteenpäin? Jos koet itsesi vaikuttuneeksi sisältä, niin ole rohkea siirrä se vaikutus myös jollekin toiselle. Suuret teot alkavat juuri sellaisista pienistä asioista, kuten puhumisesta toiselle. Puhu kaverille, puhu kansanedustajalle ja puhu varsinkin lähimmälle eurokansanedustajalle, että maan ja EU:n tulee ottaa kantaa ihmisoikeuksien puolesta varsinkin ILO:ssa.

Olit sitten palkansaaja, eläkeläinen, työtön, opiskelija, yrittäjä tai jossain muussa asemassa, niin ILO on ehkä paras maailmanlaajuisen oikeudenmukaisuuden edistäjä, ja sitä kautta sinunkin etujesi ajaja.
Ei ykskantaan, vaan kolmikantaan!

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu