Puhe SAK:n liittopäättäjien kokouksessa 23.01.2018

Yritykset saavat tältä maalta paljon. Ne saavat yritystoimintansa tueksi mm. tiet, satamat, koulutetun työvoiman, sekä valtion tuen tutkimukselle ja kehitykselle. Suomi on kansainvälisten vertailujenkin mukaan yrittämiselle myönteinen, ja valtiona maailman onnistunein. Talouselämä arvioi marraskuussa, että tulevana keväänä Helsingin pörssissä jaettavat osingot nousevat uuteen ennätykseen, yli 12 miljardiin. Tämä kertoo sen, että onnistunut yhteiskunta mahdollistaa myös vahvojen taloudellisten voittojen tekemisen. Tämän vuoksi on myös kohtuullista odottaa näiltä voittoa tekeviltä yrityksiltä myös yhteiskuntavastuuta työllistämispolitiikassaan.

Tästä pääsemmekin minulta pyydettyyn puheenaiheeseen – mikä on teollisuuden ja yritysten vastuu työllistämisessä.

Teollisuudesta on kadonnut noin sata tuhatta työpaikkaa noin kymmenessä vuodessa. Tahti on ollut samankaltainen jo vuodesta 1980 lähtien. Syitä kehitykseen on monia, kuten teknologinen kehitys ja ulkoistaminen. Menneinä vuosikymmeninä teollisuudessa oli töitä myös vajaatyökykyisille. Nykyään alati kiihtyvässä työtahdissa työntekijältä edellytetään 100% työkykyä ja työpanosta.  Niissä yrityksissä joihin teollisuudesta ulkoistetut työtehtävät on myyty, ei ole niin leveät taloudelliset hartiat, jolloin sielläkin edellytetään työntekijältä 100% työpanosta ja työkykyä.
Ne työntekijät, joiden osaamiselle ja työkyvylle ei ole kysyntää työmarkkinoilla, jäävät yhteiskunnan kannettavaksi. Näissä tapauksissa pitkittynyt työttömyys sinetöi monen työttömän kohtalon. Edes koulutus ei ole mikään tae töiden saamiselle, jos sinulla ei ole kontakteja, sopivaa ikää tai asuinpaikkaa, tuuria, tai jos töitä ei yksinkertaisesti ole.

Ihmettelen suuresti, miksi työttömiä niin julmasti demonisoidaan median taholta laiskoiksi, sillä töitä ei tosiaankaan ole kaikille. Tämä käy hyvin ilmi Työ ja elinkeinoministeriön viimeisimmästä tilastosta (11/2017), jonka mukaan avoimia työpaikkoja suhteutettuna kaikkiin työttömiin työnhakijoihin oli vain n. 14%. Jokainen tietää, että toimeenpantu aktiivimalli tarkoittaa automaattista työttömyysturvaleikkuria lopuille 86% työttömistä, joista pitkäaikaistyöttömiä on 34%, sekä vammaisia ja pitkäaikaissairaita 13%.
Tosin, jos olet tarpeeksi köyhä, ja elät jo toimeentulotuen varassa, niin siitä ei näillä näkymin voida leikata.

Kaikki työttömät eivät voi työllistyä tarjolla oleviin työpaikkoihin, koska ongelmana on se, että osaaminen ja työt eivät kohtaa. Osaavan työvoiman puute on osittain itse tehty ongelma, koska on niin paljon helpompaa lomauttaa ja irtisanoa, kuin kouluttaa työntekijöitä ja katsoa tulevaan. Teollisuuteen ei noin vain tulla töihin ilman alan koulutusta. Tämän osoitti hyvin rakennusalan kokeilu, jossa töihin pystyttiin palkata kuuden euron tuntipalkalla, jos ei ollut mitään aikaisempaa rakennusalan kokemusta. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta tietääkseni näitä kokeilijoita ei ole ollut ensimmäistäkään. Tämä kertoo minulle faktana sen, että Suomessa ongelmana ei ole palkkataso, vaan että ei kukaan voi mennä tekemään töitä, joista ei mitään tiedä. Se on tietääkseni mahdollista vain eduskunnassa!

Jos lakiteknisesti katsotaan yritysten vastuita, niin osakeyhtiölain mukaan se on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Jos ”ei-niin-velvoittavan” yhteiskuntavastuun kannalta asiaa tarkastellaan, niin yrityksen vastuuseen kuuluu myös säilyttää työpaikat ja maksaa veroja, jotta yhteiskunta voi tarjota osaavaa työvoimaa, ylläpitää yritystoimintaa tukevaa infraa, sekä auttaa yrityksiä tutkimuksessa ja kehityksessä. Yhteiskunta ei toimi niin, että joku vetää välistä, ja olettaa että saa jatkossakin kaiken sen, mitä tämä yhteiskunta tällä hetkellä tarjoaa.

2016 olin entisen metalliliiton valtuustossa hyväksymässä KiKyä. Hyväksyin sen, koska vaihtoehtona olivat leikkaukset opiskelijoilta, eläkeläisiltä, työttömiltä ja perheellisiltä. Sitten tuli työttömyysturvan leikkuri nimeltään ”aktiivimalli”. Sitten EK irtisanoi keskusjärjestösopimukset ja teki SAK:n toimettomaksi, pitäen kuitenkin tällä liittokierroksella lankoja työnantajaliittoihin tiukasti käsissään. Viimepäivinä työministeri ja hänen niin sanotun puolueensa puheenjohtaja sanovat, että yleissitovuudesta pitää tulevaisuudessa käydä ”keskustelu”. Jos minulla olisi silloin ollut kristallipallo, josta olisin nähnyt nämä kaikki asiat tulevaksi, niin KiKyä ei olisi syntynyt.

Arvoisat SAK:n päättäjät. Vaikuttaa siltä että ammattiyhdistysliikettä ja kolmikantaa ei pidetä enää olennaisena osana yhteiskuntaa. Minulle on soiteltu entisten ja kokeneimpien palkansaajien taholta, että he muistelevat kaihoisasti SAK:n entisiä, vahvempia aikoja. Monille nuoremmillekin alkaa jo riittämään.

Kävin sunnuntaina katsomassa Kokkolassa Ykspihlajan työväen näyttämöllä ”täällä pohjantähden alla”. Näytelmä oli hyvä muistutus siitä, että vaikka kehitystä tapahtuu, niin ihmisen perusluonne ei muutu. Vahvat sortavat heikkoja, jos siihen annetaan mahdollisuus. Meistä lähes jokainen on ollut joskus heikomman asemassa. Minäkin olin kerran 90-luvulla, kun minulla loppui määräaikainen työsopimus ja perheenlisäystä oli tiedossa. Töitä ei ollut vaikka kuinka aktiivisesti halusi. ME, ay-liikkeen luottohenkilöt täällä, me, olemme vahvoja, meidän perustehtävämme on tukea heikkoa. Näin se on aina ollut, ja näin sen tulee aina ollakin…
Kaikista keskeisin tekijä yhteiskuntarauhalle, ja maailman onnistuneimmalle valtiolle, Suomelle, on, ja tulee aina olemaan, ”kaikkien pitäminen mukana”.
Se on meidän kaikkien tehtävä, myös yritysten.

Minä annan ääneni työttömälle.

 

 

SAK:n kannustava työllisyysmalli:
https://www.sak.fi/aineistot/julkaisut/tyoton-ansaitsee-luottamuksen-sak…

 

Puheeni kohdassa 1:14:25

https://

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu