Talouseliitti kritisoi ihmisoikeuksia

Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) julkaisi työmarkkinapoliittisesti värittyneen analyysin, jonka mukaan monessa maassa ei sallittaisi poliittisia lakkoja. EVA:n hallituksessa toimii mm. Björn Wahlroos. Työoikeuden professori Niklas Bruun onkin todennut analyysistä, ”jos opiskelija toisi tuollaisen paperin, ei olisi muuta mahdollisuutta kuin hylätä se”.

Totuutena analyysin ottaa Keski-Pohjanmaan yrittäjät ry, jonka 23.02. Keskipohjanmaa-lehden välissä tulleen yrittäjälehden puheenjohtajapalstalla viitataan ko. EVA:n analyysiin. Kirjoituksessa vaaditaan lakiteitse työlainsäädännön muuttamista, lakkosakkojen nostoa, poliittisten lakkojen ja tukilakkojen rajoittamista työllisyysasteen nimissä, sekä todetaan tämän olevan 2000-luvun työelämää.

Tämän vuosituhannen suurimmasta lakosta vastasi työnantajaliitto metsäteollisuus työsulun muodossa vuonna 2005. Vaikka Suomessa työnantajatkin osallistuvat lakkotilastoihin, olimme vuosina 2007-2016 lakoissa menetetyissä työpäivissä vain Eurooppalaista keskikastia. Työpäivinä lakkoja tuleekin maiden välillä verrata, eikä kappalemäärinä, sillä vaikka mopo ja linja-auto ovat molemmat kulkuneuvoja, eivät ne kuitenkaan ole täysin samoja asioita. Lakkojen suuri kappalemäärä kertoo siitä, että lakia ei koeta reiluksi molemmille osapuolille. Ruotsissa työntekijöillä on tulkintaetuoikeus paikallisiin sopimuksiin, kun Suomessa tämä on työnantajilla. Tämä mahdollistaa sanelupolitiikan työpaikoilla. Tähän viittaa tilastokeskuksen tilasto, vuoden 2016 lakkojen suurimmista syistä, jotka olivat työvoiman vähennys ja työnjohto, yhteensä 65% osuudella. Ei ole järkevää tilastoida lakoksi YT-neuvotteluiden lyhytkestoista surumarssia.

Lakko-oikeus on maailmanlaajuisesti tunnustettu ihmisen perusoikeus, joka sisältyy järjestäytymisvapauteen. Järjestäytymisvapaus on Suomen perustuslain lisäksi taattu maailmanlaajuisissa ja Euroopan laajuisissa sopimuksissa. Oikeistopopulistinen suuntaus vie maata lakkoja kieltävään suuntaan ja toisaalta kolmikantaa romuttavaan suuntaan. Tämän polun päässä ei saa kritisoida, vaikka eduskuntavaaleissa annettuja lupauksia ei pidetä. Ilman lakko-oikeutta Suomessa tehtäisi vieläkin 12-tuntista työpäivää ilman lomia, kuten meidän vaatteita tällä hetkellä tehdään Aasiassa. Ihmisoikeudet eivät ole vanhanaikaista, vaan yhteiskuntavakautta parantavia tekijöitä, jotka näkyvät myös yrityksien taseessa positiivisesti.

SAK Kokkolanseudun paikallisjärjestön pj
Petri Partanen

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu