Työttömyysturvat sinisiksi?

Sinisten ministerit Sampo Terho ja Pirkko Mattila vaativat yhtäläistä työttömyysturvaa kaikille. Selvitysmieheksi on valittu Mauri Kotamäki. Hän on mm. kirjoittanut tästä aiheesta mm. HS 1/2015 pääkirjoituksessa, että ”työttömyysvakuutusta pitää muuttaa reilummaksi”. vuonna 5/2017 hän on tehnyt väitöskirjan ”Ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoitus jakautuu epätasa-arvoisesti”

Nyt kun siniset haluavat siis uudistaa työttömyysturvan ansiosidonnaisuuden koskemaan kaikkia, he palkkaavat siihen valtion rahoilla sellaisen henkilön, jolla on tutkittavaan asiaan jo vahva ennakkokäsitys.

Miksi tästä pitää huolestua? No ei pelkästään siksi, että ”ajatuspajaksi” itseään kutsuva äärioikeistolainen libera on samalla asialla. Heidän hallitukseen kuuluu mm. Björn Wahlroos ja Elina Lepomäki.
Koko Liberan ydinteeman voisi lyhyesti sanoa, että ”mikään tuki ei koskaan kannusta yhtään mihinkään”.

Ansiosidonnainen työttömyysturva on tällä hetkellä jokaisen oma valinta. Kyseessä on vakuutusluonteinen maksu, jonka jokainen päättää itse maksaa liittymällä työttömyyskassan jäseneksi.

Se mikä on ansiosidonnaisen työttömyysturvan taso, on sovittu joskus aikoinaan kolmikantaisesti TUPO-neuvotteluiden yhteydessä. Näissä neuvotteluissa ammattiyhdistysliike luopuu osasta palkankorotusvaatimuksia, jos rahan sijasta saadaan jotain muita rahanarvoisia etuuksia. Tällä hetkellähän TUPO:jen käyminen on lähes mahdotonta, koska EK irtisanoi itsensä kolmikannasta näissä asioissa.

Kun ay-liike on aikanaan saanut sovittua omille työttömille jäsenilleen normaalia työttömyyskorvausta hieman paremman tason, niin työnantajien perustama YTK:n voidaan sanoa olevan suoranainen loinen ammattiyhdistysliikkeen, eli palkansaajan kyljessä. Loinen siksi, koska he eivät ole missään pöydissä neuvottelemassa palkoista, työturvallisuudesta, luottamusmiesten asemasta, työttömyysturvasta, eläkkeistä, tai mistään muustakaan yhteiskunnallisesta etuudesta, tai oikeudesta.

Tosiasiassa koko hommassa on kyse jälleen yhdestä maan hallituspuolueiden hyvällä kuorrutuksella olevasta kakku, joka on täynnä soopaa, sekä vain puhtaasta halusta romuttaa ammattiyhdistysliike ja ”uudistaa” työmarkkinat pois Pohjoismaisesta mallista, joka on maailman paras työntekijälle.

Kuulumalla ammattiliittoon otat itsellesi, ja perheellesi samalla myös vakuutuksen kaikkea kirjoittamaani palkansaajalle epäedullista poliittista kehityssuuntaa vastaan.

 

https://youtu.be/mfkNoEbHnmk

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu