Näillä eväillä seuraava ”torikokous” tuskin vain yhden päivän mittainen osa 1/2

Maan oikeistohallitus kaavailee siis muutoksia työsopimuslakiin, työaikalakiin ja YT-lakiin. On sinänsä hienoa, että hallitus viimeinkin ainakin sanoissansa on pienyrittäjän asialla. Ikävää on se, että hallitus yhä perustaa päätöksensä vääriin ja yksipuolisiin tietoihin, jopa suoranaisiin valheisiin, kuten se teki KiKy:n ja aktiivimallin kanssa. Näistä aktiivimallia korjataan hieman niiltä osin kuin AY-liike kommentoi sen olevan rikki, vastaavasti KiKy:stä kärsivät vieläkin kunnat joiden verotuloja se leikkasi sekä työttömät joiden työllistymistä se hidastaa koska töissä olevat tekevät enemmän työtunteja. Mitä pahaa työttömät, kunnat ja palkansaajat olivat tehneet nämäkin vitsaukset ansaitakseen.

 

Mutta tämäkään ei riitä. Vähätuloisia marginaaliryhmiä koskevia pieniä parantavia piiperryksiä kehysriihessään kovalla tohinalla tehnyt hallitus, aikoo käydä käsiksi työntekijän työsuhdeturvaan, sekä tehdä lakimuutoksia jotka tulevat rikkomaan monia paikallisia sopimuksia. Alustavien tietojen mukaan hallitusisännän julma ote tulee puristamaan rujosti sieltä mistä sattuu, erityisesti työttömiä nuoria, sekä pienissä yrityksissä työskenteleviä järjestäytymättömien palkansaajia. Syy tähän lienee se, mitä SAK:n 2007 hyllytetyt vaalimainoksetkin jo osasivat ennustaa – ”eihän ne edes äänestä” (1) (2). Katsotaanpa mitä annetuilla tiedoilla voi olla tulossa:

Työsopimuslaki

Työelämässä tunnetaan termi ”positiivinen syrjintä”, jossa halutaan antaa jokaiselle yhtäläinen mahdollisuus työllistyä. Jos työsopimuslakia aletaan muuttaa siten, että eri-ikäisiä työntekijöitä ja eri kokoisissa työpaikoissa olevia työntekijöitä saa kohdella erillä tavalla, olemme kyllä näin tämmöisen maallikkotuomarinkin mielestä menossa suoranaisten laittomuuksien puolelle.

Tämä hallitus on jo aiemmin muuttanut työsopimuslakia siten, että määräaikaisen työsopimuksen voi tehdä pitkäaikaistyöttömälle ilman perusteluita. Jos määräaikaisen sopimuksen voi tehdä ilman perusteluita, niin voi sen myös purkaa ilman perusteluita. Kyseessä tulee olemaan vain nuorille suunnattu uusi työsuhdemuoto, joka on nollatuntisopimustakin huonompi työntekijän oikeuksien kannalta. On käsittämätöntä että tämmöisen perusteena on ihmisen ikä!

En ymmärrä miten työpaikkoja voidaan luoda lisää helpottamalla työntekijöiden irtisanomissuojaa, mutta nyt näin kuitenkin aiotaan tehdä. Ihmisiä ei saisi kohdella eriarvoisesti perustuslain mukaan, mutta maan hallitus haluaa kohdella ihmisiä eri tavalla riippuen siitä, kuinka suuressa työpaikassa he ovat sattuneet löytämään työnsä. Edellisen kappaleen perusteella ei tarvitse olla ”fakiiri”, jotta voi ennustaa että tämä sama leviää myöhemmin isompiinkin yrityksiin, ja sitä perustellaan ”yhdenvertaisuudella”.

En myöskään ymmärrä että tätä muutosta perustellaan sillä, että pienet yrittäjät voivat helpommin palkata ensimmäisen työntekijänsä, sillä tässä muutoksessa raja halutaan asettaa 20 kokoisiin yrityksiin. Näillä perusteluilla maksimirajan olisi tullut olla jotain 3-5 välillä. Mutta tällä 20 hengen rajalla saatiin merkittävä osa Suomen järjestäytymättömistä palkansaajista huonompien työehtojen alle. Alle 20 hengen yrityksissä keskimääräinen järjestäytymisaste on todennäköisesti heikompi kuin suuremmissa yrityksissä. Pienten yritysten palkansaajien tulee nyt kiireesti järjestäytyä liittoihin, sillä tämän lain rajoja tullaan hakemaan oikeudenkäynneissä, joihin ei kenelläkään ole yksin varaa. Tässä jos missä tullaan tarvitsemaan liittojen leveitä harteita ja oikeusapua.

Jatkoa huomenna…

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu