Näillä eväillä seuraava ”torikokous” tuskin vain yhden päivän mittainen osa 2/2

Jatkoa eilisestä…

Työaikalaki

Tiedän että KiKy johti jo työaikaan liittyvien paikallisten sopimusten rikkoutumiseen, koska työnantaja sai ilmaiseksi lisää työaikaa. Monissa teollisuusliiton yrityksessä on tehty paikallisia sopimuksia työaikapankeista työehtosopimuksen puitteissa, liittojen tuella ja yhdessä sopien. Näissä sopimuksissa voivat molemmat voittaa, mutta vain yhdessä sopien.

Siinä miten työaikapankit ja joustotyöaika kirjataan lakiin, on pieni hyppäys siihen, että työpäivän ja työviikon pituus voi olla mitä hyvänsä. Jos lakiin ei kirjata sanoja ”yhdessä sopiminen” ja sopijaksi ”henkilöstön edustaja”, niin tämä tulee johtamaan ainakin teollisuusliiton alalla paikallisten sopimusten rikkomiseen työaikapankkien osalta, jos työnantajalla on mahdollisuus saada taloudellisesti edullisempi työaikapankkikäytäntö lain kautta. Vastaavasti jos joustotyöaikaa koskien ei kirjata samoja sanoja ”yhdessä sopiminen” ja ”henkilöstön edustajan kanssa”, johtaa tämä siihen, että varsinkin asiantuntijatyössä ollaan 24/7, ajasta tai paikasta riippumatta. Vastaavasti teollisuuden aloilla voi olla vaarana varallaolosta maksettavien korvausten menettäminen.

Toivottavasti ainakin nämä riskit otetaan huomioon, ja työntekijällä säilyy oikeus maksimissaan 8 tuntiseen työpäivän pituuteen, ja 40 tuntiseen työviikkoon.

 

YT-laki

Kun otetaan edelliset lakimuutokset ja niiden taustaoletukset huomioon, sekä miten yritystukityöryhmän työ päättyi, tarkoittaa se todennäköisesti sitä, että kollektiivisen irtisanomisen perusteet pysyvät ennallaan, elleivät jopa heikkene. Osattiin tässä maassa ampua omaan varpaaseen KiKy:lläkin, miksi ei sitten tässäkin asiassa.

 

Kun irtisanomispykäliä laista halutaan muuttaa ja kun tämän maan hallituksen työmarkkinapolitiikkaa on seurannut vierestä, niin voi se tarkoittaa sitäkin, että sieltä poistetaan maininnat työntekijöiden edustajista irtisanomistilanteissa. Mikään ei enää yllättäisi ja tämä olisi todennäköisesti sitä mitä vailla vastuuta oleva työmarkkinoiden häirikköjärjestö Suomen Yrittäjät haluaisivat tehdä.

 

Mitä opimme?

Kehysriihen julkistamistilaisuudessa Kokoomuksen Petteri Orpo perusteli työehtojen ja työaikalain muuttamista ”nykypäivää” vastaavaksi, koska KiKy:n vuoksi paikallisessa sopimisessa ei voitu edetä. Sipilä puolestaan väitti paikallisen sopimisen olevan moneen muuhun maahan verrattuna matalammalla tasolla, eli hän perustaa tietonsa Suomen Yrittäjien valheelliseen maiden väliseen vertailuun, jonka valheelliseksi osoitti mm.  talouselämän kolumnisti Marjo Ollikainen 12.04.2018.

Sipilä myös sanoi, että koska yritystuista päättävä työryhmä jäi erimieliseksi, niin sen suhteen ei tällä hallituskaudella edetä. Haluaisin kysyä Sipilältä, että miksi sitten hallitus etenee työaikalain tiimoilta, vaikka viimevuonna sitä käsitellyt työryhmä jäi erimieliseksi? No, vastaushan tuli jo aikaisemmin Petteri Orpon suusta, sehän oli Kokoomuksen tahtotila – keinolla millä hyvänsä ohi työehtosopimuksista.

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu