Joukko alkaa kerääntyä, olisiko aika perääntyä?

Saamme lähes päivittäin lisää tietoa, miten eri liitot aikovat painostaa oikeistohallitusta perääntymään työelämää heikentävien lakiesitysten eteenpäin viemisessä.

Uusimpia liittoja tässä ammattiyhdistysliikkeiden yhteisrintamassa on TEHY, joka ilmoitti ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta, jos hallitus vie edelleen eteenpäin lakia irtisanomissuojan heikentämisestä. TEHY toteaa, että tämä irtisanomissuojaa heikentävä laki yhdistettynä oikeistohallituksen SOTE-uudistukseen johtaisivat suuriin ongelmiin naisvaltaisella SOTE-alalla.

Istuvan oikeistohallituksen kansanedustajista vain noin kolmasosa on naisia ja jo tähänkin mennessä tehty politiikka kuvaa hyvin oikeistohallituksen asennetta naisia kohtaan. Ammattiyhdistysliikkeen ehdottomia ydinarvoja puolestaan on täysi yhdenvertaisuus työelämässä, mihinkään ulkoiseen tai sisäiseen olemukseen katsomatta.

Suuressa kuvassa TEHYn mukaan lähteminen tarkoittaa sitä, että tällä kertaa hallituspolitiikan vastaisessa rintamassa ei ole pelkästään SAK, vaan mukana on myös ainakin osa STTKlaisista liitoista. Yli keskusjärjestörajojen toimivan Teollisuuden Palkansaajien kannanotto puolestaan kertoo, että ei kaikki oikeistolaisessa AKAVAssakaan katso tehtyä politiikkaa hyvällä. Kun yksikään työntekijäliitto ei missään kannanotoissaan ole pitänyt irtisanomisperusteiden keventämistä hyvänä asiana, alkavat Sipilän hallituksen ystävät olla vähissä. Vähissä sen vuoksi, että liitot edustavat yli kahta miljoonaa tällä hetkellä työssä käyvää palkansaajaa, kun taas hallituksen politiikka on ajanut vain noin kahdensadantuhannen yrittäjäksi luokiteltavan työssäkäyvän etuja. Näistäkin yrittäjiksi luokiteltavista yli puolet ovat yksinyrittäjiä, jotka eivät edes hyödy irtisanomisperusteiden keventämisestä. Tehty politiikka siis ajaa ehkä muutamien tuhansien tai kymmenien tuhansien etuja, kun taas alle 20 hengen yrityksissä työskentelee kolmasosa palkansaajista. Tämä on se kontrasti, satojen tuhansien työoloja heikennetään muutaman tuhannen etujen parantamiseksi? Tulevaisuudessa tätä lakia kaavailtaisi laajennettavaksi koskemaan kaikkia kahta miljoonaa työntekijää kaikissa työpaikoissa.

Annan harvain etuja ajavalle hallitukselle vinkin, että nyt kannattaa etsiä kunniallista perääntymistä ja vetää kaikki työelämän pelisääntöjä heikentävät lakikaavailut pois. Nyt kannattaisi keskittyä liittojen kanssa tekemään aidolla yhteistyöllä parempaa työelämää ja työllisyysastetta. Joukko alkaa kerääntyä, olisiko aika perääntyä?

 

P.S.

Mihin on unohtunut edellisen hallituskauden työelämä 2020-hanke, jossa haluttiin Suomeen Euroopan paras työelämä vuoteen 2020 mennessä? Irtisanomisia helpottamallako tämä toteutetaan?

http://www.tyoelama2020.fi/

 

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu