Joukko alkaa kerääntyä, olisiko aika perääntyä?
Saamme lähes päivittäin lisää tietoa, miten eri liitot aikovat painostaa oikeistohallitusta perääntymään työelämää heikentävien lakiesitysten eteenpäin viemisessä.
Uusimpia liittoja tässä ammattiyhdistysliikkeiden yhteisrintamassa on TEHY, joka ilmoitti ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta, jos hallitus vie edelleen eteenpäin lakia irtisanomissuojan heikentämisestä. TEHY toteaa, että tämä irtisanomissuojaa heikentävä laki yhdistettynä oikeistohallituksen SOTE-uudistukseen johtaisivat suuriin ongelmiin naisvaltaisella SOTE-alalla.
Istuvan oikeistohallituksen kansanedustajista vain noin kolmasosa on naisia ja jo tähänkin mennessä tehty politiikka kuvaa hyvin oikeistohallituksen asennetta naisia kohtaan. Ammattiyhdistysliikkeen ehdottomia ydinarvoja puolestaan on täysi yhdenvertaisuus työelämässä, mihinkään ulkoiseen tai sisäiseen olemukseen katsomatta.
Suuressa kuvassa TEHYn mukaan lähteminen tarkoittaa sitä, että tällä kertaa hallituspolitiikan vastaisessa rintamassa ei ole pelkästään SAK, vaan mukana on myös ainakin osa STTKlaisista liitoista. Yli keskusjärjestörajojen toimivan Teollisuuden Palkansaajien kannanotto puolestaan kertoo, että ei kaikki oikeistolaisessa AKAVAssakaan katso tehtyä politiikkaa hyvällä. Kun yksikään työntekijäliitto ei missään kannanotoissaan ole pitänyt irtisanomisperusteiden keventämistä hyvänä asiana, alkavat Sipilän hallituksen ystävät olla vähissä. Vähissä sen vuoksi, että liitot edustavat yli kahta miljoonaa tällä hetkellä työssä käyvää palkansaajaa, kun taas hallituksen politiikka on ajanut vain noin kahdensadantuhannen yrittäjäksi luokiteltavan työssäkäyvän etuja. Näistäkin yrittäjiksi luokiteltavista yli puolet ovat yksinyrittäjiä, jotka eivät edes hyödy irtisanomisperusteiden keventämisestä. Tehty politiikka siis ajaa ehkä muutamien tuhansien tai kymmenien tuhansien etuja, kun taas alle 20 hengen yrityksissä työskentelee kolmasosa palkansaajista. Tämä on se kontrasti, satojen tuhansien työoloja heikennetään muutaman tuhannen etujen parantamiseksi? Tulevaisuudessa tätä lakia kaavailtaisi laajennettavaksi koskemaan kaikkia kahta miljoonaa työntekijää kaikissa työpaikoissa.
Annan harvain etuja ajavalle hallitukselle vinkin, että nyt kannattaa etsiä kunniallista perääntymistä ja vetää kaikki työelämän pelisääntöjä heikentävät lakikaavailut pois. Nyt kannattaisi keskittyä liittojen kanssa tekemään aidolla yhteistyöllä parempaa työelämää ja työllisyysastetta. Joukko alkaa kerääntyä, olisiko aika perääntyä?
P.S.
Mihin on unohtunut edellisen hallituskauden työelämä 2020-hanke, jossa haluttiin Suomeen Euroopan paras työelämä vuoteen 2020 mennessä? Irtisanomisia helpottamallako tämä toteutetaan?
Surullista, miten kaukana ammattiyhdistysajattelijat ovat PK-yrittäjien arjesta.
Suomessa on 283 563 yritystä (Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2016) pois lukien maa-, metsä- ja kalatalous. Ne työllistävät 1,4 miljoonaa ihmistä ja tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Yrityksistä 93,3 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä.
Koko 2000-luvulla uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Vuosina 2001—2016 pk-yritykset loivat työpaikkoja yli 119 000 hengelle. Näistä työpaikoista yli 80 000 syntyi alle 50 hengen yrityksiin.
…Jos Rinne yrittäisi uudestaan tulla tarjoilemaan suklaata kivijalkayrittäjille – auttaisiko se?
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisit lukenut jutun jota kommentoit, olisi kommenttisi ollut erilainen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä luin. Se on sekava referaatti sukupuolten tasa-arvoa ja ay-politiikkaa suoraan 80-luvulta.
Ilmoita asiaton viesti
Ay-puolella ei tunnuta ymmärrettävän yksinkertaista asiaa. Suomi-neito omisti aikanaan markan, mutta ei omista euroa. Euron omistaa Euroopan keskuspankki Frankfurtissa. EKP määrää euron arvon suhteessa muihin valuuttoihin ja se vaikuttaa taas kilpailukykyymme kansainvälisillä markkinoilla ennen kaikkea EMU-alueen ulkopuolisten maiden suhteen.
Nykytilanteessa meillä ei ole mitään mahdollisuutta vanhan ajan menoon palkankorotus- ja devalvaatiokierteineen. Ainoa tie on sisäisen devalvaation tie, jota Suomi-neidon on pakko kulkea mukaan lukien muut maan rajojen sisäpuolella tehtävät kansainvälistä kilpailukykyä parantavat ja tukevat toimet. Siihen kuuluu oleellisena osana myös lainsäädännölliset tervehdyttämistoimet.
Kilpailijamaa Ruotsissa ei ole juuri lakkoja eikä yleissitovuutta. Meillä sen sijaan ovat nämä molemmat. Ruotsilla on oma valuutta, meillä ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
”Annan harvain etuja ajavalle hallitukselle vinkin, että nyt kannattaa etsiä kunniallista perääntymistä ja vetää kaikki työelämän pelisääntöjä heikentävät lakikaavailut pois.”
Tällä toteamuksella on yhtäpaljon pelottavaa vaikutusta hallituksen suuntaan, kuin vastaavilla uhkauksilla oli Kiky lakia suunniteltaessa…
Sipilä luottaa siihen ettei AY liikkeet omaa enää nykyään hampaita jolla purra, vaan hellä on ikenet jolla voi korkeintaan näykkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Vastaus ko. kysymykseen on tuleva vaalitaisto. Partanenkin on ehdokkaana huhtikuun vaaleissa…
Ilmoita asiaton viesti
”Partanen huomauttaa, että ’yksikään työntekijäliitto ei missään kannanotoissaan ole pitänyt irtisanomisperusteiden keventämistä hyvänä asiana'”
– Uskottava kai tuo on. Tosin irtisanomisriski on kyllä ollut valikoivasti melkoinen entuudestaankin myös julkissektorialoilla, jopa ns. poliittisin perustein… Ks. CASE> http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260227-a…
Ilmoita asiaton viesti