Terveisiä kirjoittajalle AY-liikkeestä
Keskipohjanmaan mielipidekirjoituksessa 07.09. moitittiin SAK:ta. Ikävää jos ei ole huomattu, että tuleviin työtaisteluihin osallistuu suurimpia liittoja myös STTK:sta ja AKAVA:sta. Vaikka SAK on AY-liikkeen tunnetuin nimi, ei kyse ole kuitenkaan pelkästään tästä Suomen pienipalkkaisimpia työntekijöitä edustavasta tahosta.
Suomen talous on kiistattomasti hyvinkin riippuvainen vientiteollisuuden tuotteiden kaupaksi menemisestä. Nyt kun muualla maailmalla talous on hyvällä tolalla, ja meidän tuotteilla riittää ostajia maailmalla, niin on hieman hassua väittää että Suomen hallituksen toimilla olisi jotain vaikutusta maailmantalouteen. Jos Suomessa otetaan kunnia koko maailmantalouden parantamisesta, niin samalla logiikalla voidaan ottaa kunnia meihin kohdistuneesta pakolaiskriisistäkin.
Mitä tulee lakiin irtisanomisen helpottamisesta, niin se ei työllisyyttä paranna. Suomessa on jo nyt 6kk koeaika, mahdollisuus lomauttaa, mahdollisuus irtisanoa tuotannollisista ja taloudellisista syistä, tehdä nollatuntisopimuksia ja määräaikaisia sopimuksia vaikka satoja peräkkäin. Työ on joko olemassa, tai sitten sitä ei ole olemassa. Se että ihmisiä saa kohdella huonommin, ei luo lisää työpaikkoja. Päinvastoin se lisää epävarmuutta henkilön tulevaisuuden uskoon, joka puolestaan johtaa säästämiseen pahan päivän varalle. Tämä ihmisen kokema kokonaisvaltainen epävarmuus johtaa rahan liikkumattomuuteen ja nuorten syntyvyysasteen laskemiseen entisestäänkin.
Herääkin kysymys, että edustaako kirjoittajan agressiivinen palkansaajavastaisuus yleisestikin mielenmaisemaa perussuomalaisten tai keskustalaisten taholla? AY-liikkeen edustajana mieleeni hiipii muutaman vuoden takaiset vaatimukset 100 lisätyötunnista vuodessa ja uhkaus poistaa sunnuntailisät. Pitääkö todellakin saada KIKY2, vaiko peräti KIKYT 2-9? Me ammattilaiset AY-liikkeessä tiedämme, että työnantajia ja kylmää rahaa edustaville tahoille ei viimekädessä mikään riitä. Siksi olemme pakotettuja poliittiseen työtaisteluun, jossa kukaan ei varmasti tule voittamaan. Tämä on kokonaisuudessa ikävää, ellei kerrassaan järjetöntä, koska kaavailulla ideologisella lailla ei ole mitään todellista tekemistä työllisyysasteen kanssa.
AY-liike on aina ihmisen puolella ja yhtenäisempi kuin vuosikymmeniin. Kohta tulee päivä, jolloin koko maa seisoo ehkä kouluista tehtaisiin ja satamiin saakka – sitä saa mitä tilaa, jos ei halua kompromissia ja neuvotella yhdenvertaisista lähtökohdista, kolmikannassa, jossa koko maan hyvinvointi on historian saatossa jaettu tasaisesti kaikkien Suomalaisten kesken. Emme me viimekädessä mitään muuta ole vailla. Kaikki on vielä peruttavissa.
SAK Kokkolanseudun paikallisjärjestön pj.
Petri Partanen
Petri Partanen kirjoittaa K-P lehdessä olleesta kirjoituksesta ”Herääkin kysymys, että edustaako kirjoittajan agressiivinen palkansaajavastaisuus yleisestikin mielenmaisemaa perussuomalaisten tai keskustalaisten taholla?”
Tuosta saa käsityksen, että kirjoittajina on yksi henkilö. Miten ihmeessä hän yhtä aikaa Perussuomalainen ja Keskustalainen? Olisi ollut oikein laittaa tuo kirjoittajan nimikin näkyviin. Lieneekö Keskustalainen, ainakin ollut ehdokkaana kuntavaaleissa 2017, ek-vaaleissa 2015 ei tainnut olla? Eikös? Varsinkin kun tuon lehden tilaajana ja lukijana eivät lähimainkaan kaikki täällä kirjoittavat ja lukevat ole.
Kaikkea vaaliläheisyys saakin aikaan. Mielipiteitä on erilaisia ihan riippuen siitä kunkin omasta ajattelukyvystä ja etenkin ideologiasta.
Ilmoita asiaton viesti
Käytännössä rakennustyö maailmassa Suomes mennään silleen . Jotta ensinnäkkään yritykset ja rakennusfirmat ei ota kirjoille työntekijöitä . Koska niistä on niin hankala päästä eroon jos temppuilee alkavat . Ja urakois voi tulla katkoksia jne .Siksi vuokrafirmoi ulkopuolisii tai omii käyttävät . Soitosta tai tekstarista poikki . Sitten iso osa työntekijöistäkin tykkää vuokrafirmois olla . Syitä on kun lomia voi sopia, palkkoi voi kilpailuttaa näppärästi ja tärkein syy on se . Jotta kun raskas rakennustyö on hinta kilpailutettu koko maailman kanssa . Niin jos kaveri hyytyy . Niin ilman 3 kk karenssia pystyy ”happea” ottaa jotta jaksaa taas . Eräs näkökulma on jotta hyvin menestyvä vuokramiesten myyjä on hyvä tsemppaaja, sparraaja,kannustaja jne. Koska hänen etu on saaha mies aamul töihin provikka palkka nääs . Huonopuoli on toki se jotta huomista ei voi suunnitella kun ei tiedä milloin tulee kenkää . Korkeavuokrasii ay-väen omistamii asuntoikaan viittsi vuokraa välttämättä . Koska luottotiedot voi mennä jos vuokrarahat joista osinkoi ayliikkeet saa ole ajoissa heidän tileillään . Mutta rakennusliitto on pitänyt huolen jotta kaikil sama palkka maksetaan raksal . Isoin Suomipojan ongelma on jotta Suomes ostovoimaa ei samalla liksalla ole .
Ilmoita asiaton viesti
”Kohta tulee päivä, jolloin koko maa seisoo ehkä kouluista tehtaisiin ja satamiin saakka”
On todella sairaalloista, että valtion sisällä voi yksittäinen ulkoparlamentaarinen vaikuttaja/voima (lue: ay-liike) uhkailuillaan pysäyttää koko maan ihan vain siitä syystä, ettei demokraattisesti valitun eduskunnan ja sen mukaisen hallituksen toiminta ja päätökset sitä miellytä.
Ay-liikkeen nykyinen ulkoparlamentaarinen joukkovoima perustuu suurelta osin mätäpaiseiseen ja pahasti vääristyneeseen ansiosidonnaisjärjestelmäämme, joka edelleen pitää palkansaajia ammattiliittojen listoilla, ay-liikkeelle suurta mandaattiansa tuomassa.
Ansiosidonnaisjärjestelmä ja ay-liike – siinä demokratian vastainen ykkösketju Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen väite.
”Tämä ihmisen kokema kokonaisvaltainen epävarmuus johtaa rahan liikkumattomuuteen ja nuorten syntyvyysasteen laskemiseen entisestäänkin.”
Jos katso tilastoja niin syntyyvyys lähti vuoden 2010 jälkeen laskuun ja huomioiden aikaviiveen näissä asioissa, niin voisiko todella olla niin että syntyvyyden lasku johtuu hallituksesta.
”Mitä tulee lakiin irtisanomisen helpottamisesta, niin se ei työllisyyttä paranna. Suomessa on jo nyt 6kk koeaika, mahdollisuus lomauttaa, mahdollisuus irtisanoa tuotannollisista ja taloudellisista syistä, tehdä nollatuntisopimuksia ja määräaikaisia sopimuksia vaikka satoja peräkkäin.”
Pari asiaa. Epäilen vahvasti tälläistä väitettä, että taloudellisesta ja tuotannollisesta syystä voi henkilön pistää pois ilman, että pystyy osoittamaan syyn olevan painava ja asiallinen.
Olen myös hieman pettynyt siihen, että pääluottamusmies heittää ilmoille sellaisen väitteen, että määräaikaisia työsopimuksia voi tehdä satoja peräkkäin, koska se ei pidä paikkaansa. Perustyöntekijän tehdessä vastaavan väitteen on täysin uskottavaa ettei hän tiedä työsopimusten ketjuttamisen olevan lakien vastaista, mutta pääluottamusmies kyllä tietää nämä sopimusasiat tasan tarkkaan.
”Lain mukaan työnantajan aloitteesta ilman perusteltua syytä solmittua määräaikaista työsopimusta samoin kuin ilman perusteltua syytä tehtyä toisiaan seuraavia määräaikaisia työsopimuksia on pidettävä toistaiseksi voimassa olevina. Em. perustellun syyn tulee liittyä selvästi työn luonteeseen, esimerkiksi siihen, ettei työtä ole tarjolla kuin kausiluontoisesti.”
https://www.xn--tysopimuslaki-jmb.fi/tietoa/kasitt…
Ay-liikkellä on Suomessa iso valta, tuo valta näkyy myös siinä että työnantaja maksaa ay-toimijoiden koulutuksen sekä toiminnan. Päätoimiset luottamusmiehet eivät edes tee töitä firman eteen vaan tekevät sen sijaan vaalityötä firman palkalla.
Ilmoita asiaton viesti
Moni suomalainen työskentelee muualla kuin yksityisissä yrityksissä. Ääni ei perinteisesti kuulu aina julkisellakaan puolella, vaikka työllistämiskykyyn vaikuttavatkin siellä erilaiset tekijät ja ay-pöydät ovat tammea ja norsunluuta.
Kuvaava case-esimerkki paikallista sopimista pitkään harjoittaneesta suuresta valtionhallinnon työpaikasta, jossa on tätä nykyä sekä sttk:lainen että akavalainen henkilöstöjärjestö: ”Kun määräaikaisessa virassa hyvin palvellut pätkätyöläinen paljasti 2002 silloisen pääluottamusmiehen loppuhaastatteluun jatkoonsuositeltavaksi kutsuttuna olevansa Ytk:n eli ’väärän liiton’ jäsen, oli tämän ääni muuttunut kellossa: ’Perkele, porvarien kätyri!'” – Ilmiö on näkynyt osin vielä viime vuosinakin myös ’oikeisiin liittoihin’ kuuluvien kohdalla – ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260227-a…
Ilmoita asiaton viesti
Päätoiminen pääluottamusmies Partanen ilmeisesti uskoo, että toistamalla viikosta toiseen samoja syytöksiä hallitusta ja kylmää rahaa edustavia tahoja kohtaan on varma keino hämätä äänestäjiä tulevissa eduskuntavaaleissa. Pääluottamiehen ei tarvitse pelätä oman työpaikkansa menetystä. Sehän on turvattu elleivät sitten todelliset raskaan työn raatajat vaihda hänet tuoreempaan ja uskottavampaan henkilöön.
Mieleeni tulee Jyväskylässä Rautpohjan tehtaalla aikoinaan vaikuttanut Erkki Partanen, jonka tehtaan työväki valitsi 1985 pääluottamusmieheksi. Partanen nousi tässä asemassa aikamoisen asemaan. Häntä verrattiin Puolassa vaikuttaneeseen Lech Walesaan. 1991 – 1995 Esko Ahon hallitus joutui opposition, erityisesti, demarien ankaran kritiikin kohteeksi. Ay-liike valjastettiin vasemmiston työrukkaseksi saattamaan Suomi täydellisen kaaokseen. Pääluottamies Partanen ansioitui tässä työssä niin hyvin, että 1995 vaaleissa hänet valittiin demarien kansanedustajaksi K-S:n vaalipiiristä. Partasen kansanedustajuus jäi yhden kauden mittaiseksi.
Edellä kirjoittamani on tullut elävästi mieleeni lukiessani pääluottamies Petri Partasen kirjoituksia. Hänellä näyttää olevan käytössä sukunimikaimansa teesit eduskuntaan päästäkseen. Kaikki on tietysti sallittua, mutta karu totuus saattaa tulla eteen, mikäli kansanedustajan paikka aukeaa pelkkiä uhkakuvia toistamalla, kun sitten joutuukin itse tekemään kipeitäkin päätöksiä säilyttääkseen maamme talouden Juha Sipilän hallituksen aikaansaamalla tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Pääluottamusmies Petri Partasella taitaa olla kiireiset lakkovalmistelut käynnissä koska ei ole ehtinyt vastata yhteenkään kommenttiin.
Ilmoita asiaton viesti