Terveisiä kirjoittajalle AY-liikkeestä

Keskipohjanmaan mielipidekirjoituksessa 07.09. moitittiin SAK:ta. Ikävää jos ei ole huomattu, että tuleviin työtaisteluihin osallistuu suurimpia liittoja myös STTK:sta ja AKAVA:sta. Vaikka SAK on AY-liikkeen tunnetuin nimi, ei kyse ole kuitenkaan pelkästään tästä Suomen pienipalkkaisimpia työntekijöitä edustavasta tahosta.

Suomen talous on kiistattomasti hyvinkin riippuvainen vientiteollisuuden tuotteiden kaupaksi menemisestä. Nyt kun muualla maailmalla talous on hyvällä tolalla, ja meidän tuotteilla riittää ostajia maailmalla, niin on hieman hassua väittää että Suomen hallituksen toimilla olisi jotain vaikutusta maailmantalouteen. Jos Suomessa otetaan kunnia koko maailmantalouden parantamisesta, niin samalla logiikalla voidaan ottaa kunnia meihin kohdistuneesta pakolaiskriisistäkin.

Mitä tulee lakiin irtisanomisen helpottamisesta, niin se ei työllisyyttä paranna. Suomessa on jo nyt 6kk koeaika, mahdollisuus lomauttaa, mahdollisuus irtisanoa tuotannollisista ja taloudellisista syistä, tehdä nollatuntisopimuksia ja määräaikaisia sopimuksia vaikka satoja peräkkäin. Työ on joko olemassa, tai sitten sitä ei ole olemassa. Se että ihmisiä saa kohdella huonommin, ei luo lisää työpaikkoja. Päinvastoin se lisää epävarmuutta henkilön tulevaisuuden uskoon, joka puolestaan johtaa säästämiseen pahan päivän varalle. Tämä ihmisen kokema kokonaisvaltainen epävarmuus johtaa rahan liikkumattomuuteen ja nuorten syntyvyysasteen laskemiseen entisestäänkin.

Herääkin kysymys, että edustaako kirjoittajan agressiivinen palkansaajavastaisuus yleisestikin mielenmaisemaa perussuomalaisten tai keskustalaisten taholla? AY-liikkeen edustajana mieleeni hiipii muutaman vuoden takaiset vaatimukset 100 lisätyötunnista vuodessa ja uhkaus poistaa sunnuntailisät. Pitääkö todellakin saada KIKY2, vaiko peräti KIKYT 2-9? Me ammattilaiset AY-liikkeessä tiedämme, että työnantajia ja kylmää rahaa edustaville tahoille ei viimekädessä mikään riitä. Siksi olemme pakotettuja poliittiseen työtaisteluun, jossa kukaan ei varmasti tule voittamaan. Tämä on kokonaisuudessa ikävää, ellei kerrassaan järjetöntä, koska kaavailulla ideologisella lailla ei ole mitään todellista tekemistä työllisyysasteen kanssa.

AY-liike on aina ihmisen puolella ja yhtenäisempi kuin vuosikymmeniin. Kohta tulee päivä, jolloin koko maa seisoo ehkä kouluista tehtaisiin ja satamiin saakka – sitä saa mitä tilaa, jos ei halua kompromissia ja neuvotella yhdenvertaisista lähtökohdista, kolmikannassa, jossa koko maan hyvinvointi on historian saatossa jaettu tasaisesti kaikkien Suomalaisten kesken. Emme me viimekädessä mitään muuta ole vailla. Kaikki on vielä peruttavissa.

SAK Kokkolanseudun paikallisjärjestön pj.
Petri Partanen

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu