Aktiivimalli2:n ja irtisanomissuojan purkamisen salainen kytkös

AY-liikkeen ja hallituksen välinen kiista irtisanomissuojan heikentämisestä on jättänyt aktiivimalli2:a koskevan valmistelun lähes täysin unohduksiin. Näiden välillä on kuitenkin vahva kytkös, suorastaan napanuora, jossa nämä molemmat lakikaavailut tukevat toisiaan ja sitä kautta kaikkia työnantajia.

Kaikki osapuolet ovat herttaisen samaa mieltä ainoastaan yhdestä asiasta – irtisanomissuojan heikentäminen tai purkaminen kansainvälisten sopimusten minimitasolle johtaa kiistattomasti suurempaan määrään irtisanottuja ihmisiä. Jostain kuitenkin pitää tulla tämän irtisanotun ihmismassan tilalle korvaavia ihmisiä, sillä mitään työtä ei yksinkertaisesti ole olemassakaan, jos sille ei alunperinkään tarvittu työntekijää. Tarjonta näihin irtisanottujen työtehtäviin hoidetaan aktiivimalli2:lla, jossa työttömät pakotetaan laittamaan työhakemuksia jopa sellaisiin työtehtäviin, joihin heillä ei ole mitään mahdollisuutta päästä. Työttömien työnhakijoiden työnhakemustulva kuitenkin takaa työnantajille sen, että heillä on hyvinkin nopeasti käytössään suurikin rekisteri työttömistä ihmisistä irtisanottujen tilalle. Toivottavasti yrityksillä on tähän liittyvät GDPR-asiat hyvin hallussa!

Aktiivimalli2 ja irtisanomissuojan heikentämisen välinen napanuora katkeaa, jos jompikumpi laki romutetaan. Lopputulos on kuitenkin aina sama, työtön tulee kärsimään, eikä tule saamaan sitä yksilöllistä palvelua jota tarvitsisi työllistymisensä tueksi. Työnantajienkin omastakin mielestä suurin syy miksi työpaikat ja työttömät eivät kohtaa, on nimenomaan avoinna olevaan työtehtävään vaadittavan osaamisen puuttuminen. Onhan se päivän selvää, että jos avoinna on esimerkiksi psykologin virka, niin ei siihen virkaan kelpaa LVI-asentajan koulutuksen, tai hevostalouden perustutkinnon käynyt ihminen. Hallitus ajaa härkäpäisesti koko maata lakkoon, koska aktiivimalli2:n mukana tuomasta työnhakutulvasta työnantajille ei ole mitään hyötyä, jos työntekijöistä ei samalla pääse helpommin eroon. Jos joku ajattelee vielä, että ”Voiko se olla näin” – kyllä, maailma on juuri näin raadollinen paikka, kun oikeistoideologinenhallitus päästetään säätämään minun ja sinun valtakunnanpolitiikkaa.

Suomessa on jo nyt 6kk koeaika, mahdollisuus lomauttaa milloin vain, mahdollisuus irtisanoa tuotannollisista ja taloudellisista syistä milloin vain, tehdä nollatuntisopimuksia perusteetta, palkata alle 30 vuotiaan pitkäaikaistyöttömän ilman perusteluita ja tehdä määräaikaisia sopimuksia vaikka satoja peräkkäin. Miksi tämä ei riitä? Hallituksen aikaisemmin ilmoittaman ”kymppilistan” sisältö alkaakin hahmottua minun silmissä selvemmin. Se tarkoittikin kymmentä pientä askelta kohti huonompaa työelämää. Yhdessä nämä askeleet muodostavat valtavan loikan jopa suoraan sadan vuoden takaisiin työelämän pelisääntöihin. Tästä näyttääkin muodostuvan sellainen asiakokonaisuus, jota vastaan olemme AY-liikkeessä pakotettuja taistelemaan – kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla.

 

P.S.
Hyvä valittaja esittää aina vaihtoehdon nykymenolle. Eivät kaikki työttömät tarvitse sormiväreillä maalaamista tai kilpailua vääristävän työn tekemistä 9 euron päiväpalkalla. Tarvitsemme aitoja työllisyyttä parantavia toimenpiteitä! Tämä edellyttää sitä, että kaikki työttömät kohdataan yksilöinä, ottaen huomioon heidän kunkin yksilölliset tarpeensa ja osaamisensa. Kaikista ei silti tämänkään jälkeen tule niitä psykologeja, vaan ihminen koulutetaan parhaiten hänen kykyjään vastaavaan työhön. Mutta ei kuitenkaan sellaisiin töihin, joilla ei ole tulevaisuutta. Tätä esitettiin jo aktiivimalli1 luodessa, mutta kukaan ei halunnut kuunnella kolmikannan kautta kumpuavia ajatuksia. Syykin tähän kuuntelemattomuuteen on nyt selvä.

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu