"Lex pärstäkerroin"

Arvostelu ”lex pärstäkertoimen” ympärillä alkaa lisääntyä, eikä sitä ymmärrä julkkisyrittäjäkään. En minäkään ostaisi mitään yritykseltä, joka haluaa heikentää minun irtisanomissuojaani. Lindholmilla onkin rautainen some ja mediaosaaminen. Hän haistaakin jo mihin tämä vaaka lopulta kallistuu ja tekee sillävälin sievoisen tilin, kun puolustajat ryvettävät itseänsä. Puolustajien vähetessä alkavat epätoivoisemmat vaikuttamisen keinot, kuten esimerkiksi mielensä pahoittaminen. Suomessa mielensäpahoittajat saavat aina hyvin julkisuutta. Luulin tosin että vain ääriuskonnolliset ja lapset voivat pahoittaa mielensä piirretyistä (1,2), mutta olinkin väärässä – siihen kykeni myös keskuskauppakamarin toimitusjohtaja, tosin sivistyneesti twiittuilemalla. Kokisin loukkaantuneita kohtaan myötähäpeää, ellei mielensäpahoittamis-kampanja olisi niin selvästi ”järjestetty” juttu. Tulevaisuudessahan näinkin ”vallankumouksellisten” piirrettyjen jakaminen somessa tai työpaikalla johtaisi ”luottamuspulaan” ja irtisanomiseen. Tervetuloa ”lex pärstäkertoimen” maailmaan.

Seuraisin asiaa huvittuneena, ellen ammattiyhdistysliikkeen edustajana olisi liiankin hyvin tietoinen siitä, mitä irtisanomisperusteiden heikentäminen käytännössä tarkoittaa. Irtisanomissuojaa heikentävää lakia voidaan alkaa jo suoraan kutsua ”lex pärstäkertoimeksi”. Työntekijäjärjestöjen edunvalvonta on yleensä yksittäisten ihmisten asioiden ajamista. Apua tarvitsevat ovat aivan liian usein opiskelijoita joille maksetaan liian pientä palkkaa, työntekijöitä jotka eivät tiedä työturvallisuuteen liittyviä oikeuksiaan, liian kepein perustein irtisanottuja, terveysongelmaisia, sekä tuoreita tai tulevia isejä ja äitejä. Pitääkö juuri näistä ihmisistä päästä vielä entistäkin helpommin eroon? Eihän tällä lailla muuta tavoitetta voi edes ollakaan?

SAKn piirroskuvia ja viestiä arvostelevat muistelevat SAK:n vuoden 2007 eduskuntavaaleja koskevia ja sittemmin sensuroituja videoita. Vuonna 2007 oli vielä käynnissä talouskuplan puhaltamisvaihe ja palkankorotukset tulivat ajallaan. Tällä kertaa SAK:n arvostelu ei kuitenkaan uppoa äänestäjiin yhtä helposti, sillä viimevuodet ovat täynnä tulevien palkansaajien (#opiskelulupaus), nykyisten palkansaajien (#KIKY), sekä entisten palkansaajien (#indeksijäädytys) etuja heikentäviä esityksiä. SAK oli sensuroituja videotaan tehdessä vain edellä aikaansa, sillä ne sopisivat paremmin tähän hetkeen.

 

P.S.
Hyvä valittaja esittää myös kehitysehdotuksia. Esitän, että Suomalaista työntehokkuutta aletaan parantamaan työhyvinvointia ja yrityksen sisäistä yhteistyötä parantamalla. Annetaan ihmisille vaikutusmahdollisuuksia omiin töihinsä, koska se lisää työhyvinvointia ja vähentää sairauspoissaoloja. Unohdetaan siiloutuneet ja jäykät rakenteet, annetaan kaikkien esittää ideoita ja ajatuksia mihin tahansa yrityksen toimintaan liittyvään asiaan. Hulluiltakin tuntuvissa ideoissa voi pienen jalostamisen jälkeen olla vaikka kuinka hyväksi ideaksi. Tulevaisuuden yritykset menestyvätkin vain yhdessä tekemisen meiningillä! Irtisanomissuojaa heikentävällä laki tue yritysten menestymistä tulevaisuuden työelämässä ja globaalissa kilpailussa. ”Lex pärstäkertoimessa” Kyse onkin vain vanhan maailman yrityspamppujen viimeisestä kapinasta tulevaisuuden työelämää vastaan. Nuorissa on tulevaisuus, eivätkä he tule työpaikkoihin, jotka edustavat ”lex pärstäkertoimen” haikailemaa vanhaa maailmaa. Jotta yritys menestyisi, myös tekijän täytyy haluta työtä.

 

P.S.2.

Koska irtisanominen ei ole tällä hetkellä edes erityisen vaikeaa, niin perustuuko tämän(kin) lain säätämisen tarve viimekädessä vain hallitusta lobanneiden tahojen vaillinaisiin tietoihin? Onko tälle hallitukselle todellakin mikä tahansa laki ostettavissa oleva asia? Onko demokratia tulevaisuudessa vain rikkaiden oikeus? Onko tämä syynä miksi SOTEa tehdään kokoajan perustuslain ja asiantuntijoiden lausuntojen vastaisesti?

 

#viimeinenniitti

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu