Yhdenvertaisuuden periaatteesta tinkiminen mahdoton tehtävä tuomareille

”Lex pästäkerroin” perustuu viimekädessä siihen tahtotilaan, että työntekijöitä pitäisi pystyä kohtelemaan eritavalla, alle 20 hengen yrityksissä. Vaikka tämä olisi mahdollinen tehtävä lainsäätäjälle, oikeistohallitukselle, voi sen noudattaminen olla lähes mahdoton tehtävä tuomioistuinlaitoksen tuomarille.

Yhdenvertaisuus lain edessä?

Perustuslain 6§ ja Euroopan Unionin perusoikeuskirjan 20 artikla  määrittelevät yksiselitteisen selvästi, että kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Asetutaanpa ajatustasolla tuomioistuinlaitoksen tuomarin asemaan. Hänellä on kaksi samanlaista tapausta erikokoisista yrityksistä, joissa työntekijä ei ole sanonut aamulla ”huomenta” ja on joutunut siitä aiheutuneen luottamuspulan vuoksi irtisanotuksi. Toinen työntekijä työskenteli 10 hengen yrityksessä, ja toinen työntekijä on 100 hengen yrityksessä. Voiko tuomioistuimen päätös samasta asiasta olla sellainen, missä 100 hengen kokoiselle työpaikan työntekijälle myönnetään väärän irtisanomisen perusteella korvaukseksi kuuden kuukauden palkka noin 20 000€, mutta 10 hengen kokoisen työpaikan työntekijälle annetaan häviäjänä velvollisuus maksaa oikeudenkäyntikulut, noin 10 000€?

Miten tuomari voisi tämmöisen ratkaisun antaessaan todeta vielä kotona illalla itsellensä, että näissä päätöksissä molemmat työntekijät olivat lain edessä yhdenvertaisessa asemassa? Voisiko hän elää tämmöisen päätöksen kanssa? Sen voin sanoa, että ammattiyhdistysliike ei voisi tämmöisen päätöksen kanssa elää, vaan hakisi ”toista näkökulmaa” Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta.

Oikeuskäytäntö?

Jos irtisanomisperusteita koskevaa lakia muutetaan, purkaantuu samalla kaikki aikaisempi oikeuskäytäntö siitä, mitkä ovat muodostuneet hyväksyttäviksi perusteiksi irtisanoa. Nämä perusteet ovat vuosikymmenien aikana muovautuneet nykyisenkaltaisiksi pääsääntöisesti korkeimman oikeuden päätöksien perusteella. Tämä johtaisi työnantajajärjestöjen taholta ”kepillä jäätä” kokeilemiseen, kun uusia rajoja haettaisi käräjäsaleista, taas seuraavat vuosikymmenet, täysin uudelta pohjalta.

Kun tuomarilla olisi päätöstä tehdessä käsissään toisaalta vaatimus yhdenvertaisuudesta, ja toisessa kädessä säädetty laki jossa halutaan helpottaa irtisanomisia, tulisi oikeuskäytäntö ennen pitkää koskemaan kaikkia työntekijöitä kaiken kokoisissa yrityksissä, täysin riippumatta siitä minkä kokoisessa yrityksessä työntekijä on työskennellyt.

Yrityksen koolla ei siis lopulta olisi tässä laissa mitään merkitystä!

Minulle näyttää siltä, että on aivan sama minkälainen numero ”lex pärstäkertoimen” eteen laitetaan 2, 20, tai 200, niin loppujen lopuksi se tulisi koskemaan kaikkia työntekijöitä kaikenkokoisissa yrityksissä.

En ole oikeustieteen professori, mutta maallikkotuomarina osaan kyllä arvioida mikä on oikeuden- ja kohtuun mukaista, ja mikä sitä ei ole. Irtisanomisperusteiden heikentäminen ei ole ihmisen ja yhteiskunnan kannalta hyvä asia, se on huutava vääryys!

Minulla on vain yksi viesti niille liitoille, jotka ovat aloittaneet toimensa tätä lakikaavailua vastaan – Vain lain peruminen on riittävä lopputulema tässä asiassa.

 

P.S.
Minulla on myös vain yksi viesti niille liitoille ja sille keskusjärjestölle jotka eivät vielä ole tämän lain kaatamisen kannalla – Tulkaa mukaan, jos ymmärrätte mitä varten te ylipäätään olette olemassa.

 

P.S.2
Nykyisten lainsäätäjien, eli kansanedustajien, tulisi lakeja säätäessään muistaa tämä wanha wiisaus.
”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Olaus_Petri

 

 

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu