Teollisuusliiton poliittinen lakko 03.10.2018

Teollisuusliitto on ilmoittanut ryhtyvänsä 24 tunnin poliittiseen työtaisteluun 03.10.2018. Lakolla ei ole mitään vaikutusta meneillään olevaan ylityökieltoon ja se jatkuukin vielä lakon jälkeen.

Meneillään olevalla ylityökiellolla on ollut positiivinen vaikutus työllisyyteen! Tuotantolaitokset ovat joutuneet palkata juuri poistuneita kesätyöntekijöitä takaisin töihin. Suurteollisuus ja kaikki vuorotyö Suomessa yleisestikin toimii tarkasti lasketulla vuorotyövahvuudella – Jos yksi on poissa, korvataan se aina ylitöillä. Loppuvuoden osalta parantuneet työllisyysluvut tulevat siis olemaan mm. teollisuusliiton ansiota. Olkaa hyvä, Sipilän hallitus.

Olkaa myös hyvä ja perukaa kelvoton lakikaavailunne irtisanomisperusteiden heikentämisestä, koska sillä ei ole mitään tekemistä työllisyyden parantamisen kannalta. Kaikki tietävät, että Suomessa on helppo päästä työntekijöistä eroon, joten se ei voi olla koko lakikaavailunkaan alkuperäinen syy ja tarkoitus. Me puolestaan vastustamme lakihankettanne, joka lisää mielivaltaista käyttäytymistä työpaikoilla, heikentää työhyvinvointia ja sitä kautta tuottavuutta , sekä rikkoo kansallista yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon tunnetta. Ja loppuun asti sitä vastustammekin, vaikka nyt sitten sinne hallituskautenne loppuun saakka.

Emme hyväksy, että maata ollaan viemässä kohti sellaista kulttuuria, jossa työntekijät eivät ole enää saman arvoisia. Ihmisten välistä eriarvoisuutta kasvattamalla ei tämän maan hyvinvointia ja kulttuuria ole rakennettu, eikä nykyinen irtisanomissuoja ole ollut este hyvinvoinnin kasvulle Suomessa. Se on rakennettu eriarvoisuutta ja köyhyyttä vähentämällä, pitämällä kaikki mukana tässä yhteiskunnassa. Tässä maassa kaikilla ihmisillä tulee olla yhtäläiset oikeudet, olivatpa he sitten töissä minkä kokoisessa yrityksessä hyvänsä.

Kirjoitin noin kuukausi sitten kirjoituksen enne ylityökieltojen alkua, jossa Kehotin hallitusta etsimään kunniallista perääntymistä, kohta se on liian myöhäistä. Jos alkava lakkorintama ei herätä hallitusta järkiinsä ja saa lakia peruuntumaan, niin tässä on joku muu takana.

Todelliset tahot lain takana?

Alkaa pikkuhiljaa näyttämään siltä, että koska työntekijät yli keskusjärjestö-, ja liittorajojen ovat näin suuria toimia aloittamassa, haluavat työnantajaliitot katsoa miten me tässä onnistumme. He miettivät että onko meillä voimaa tosipaikan tullen – Voin sanoa, että kyllä on. Työnantajien oikeiden työmarkkinajärjestöjen, esim. EK:n, ei tällä hetkellä tarvitse liata käsiään ja mainettaan neuvotteluosapuolena, koska heillä on marionetteinaan mielipidejärjestö Suomen yrittäjät, sekä vaalirahoituksella ohjattavat oikeistopuolueet. Puuhastelu pienen lakihankkeen ympärillä on vain tekosyy, joka jatkuu vain niin kauan, kuin teollisuuden isot setämiehet ja tätinaiset haluavat sen jatkuvan.

Olemme siis menossa lakkoon, koska elinkeinoelämä sitä itse haluaa kokeilla. Tämmöinen hevosenpeli ei yleismaailmallisesti ole mitenkään outoa, sitä tekevät mm. eri maiden ilmavoimat kun he tarkoituksellisesti loukkaavat toisen maan ilmatilaa. Tällä haetaan tietoja miten toinen osapuoli kykenee siihen reagoimaan. Tällä tiedolla on arvoa, ja se vaikuttaa myöhemmässä vaiheessa työmarkkinajärjestöjen väliseen neuvotteluvoiman tasapainoon. Tämän hevosenpelin jälkeen AY-liikkeelle on kuitenkin turha tulla valittamaan itse aiheutetusta bruttokansantuotteen laskemisesta. Hallituspuolueilla olisi koko ajan valta ja mahdollisuus näyttää rohkealta ja itsenäiseltä toimijalta työnantajajärjestöihin nähden, yksinkertaisesti vain vetämällä lakihanke takaisin. Mutta riittääkö uskallus olla eri mieltä vaalirahoittajien kanssa?
Ei näytä riittävän.

https://www.sak.fi/viimeinenniitti

 

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu