Vastine K-P yrittäjät ry:n puheenjohtajalle

Keski-Pohjanmaan yrittäjien puheenjohtaja, varatuomari Kimmo Hanhisalo, kirjoitti KP-lehdessä 30.09.2018 kannattavansa lakia irtisanomisperusteiden helpottamisesta. Hänen perusteli lain asianmukaisuutta mm. YT-lailla, joissa jo nyt on määritelty 20 hengen raja.

YT-laki koskee tosiaankin vain yrityksiä, joissa on säännöllisesti vähintään 20 henkeä töissä. YT-laista huolimatta pienemmissäkin yrityksissä työskentelevillä on sama oikeus – saada perusteet työsuhteen päättämiselle. YT-laissa näistä perusteluista tulee vain keskustalla pidempään työntekijöiden edustajan kanssa, kun taas alle 20 hengen yrityksissä riittää, kun nämä perusteet käydään työsuhteen päättyessä henkilökohtaisesti lävitse. Molemmissa tapauksissa ihmisellä säilyy sama oikeus, saada asialliset perusteet työsuhteen päättymisen syistä, sekä esittää kysymyksiä asiaan liittyen. Lopputulos on molemmissa tapauksissa kuitenkin aina sama, työ päättyy, jos työnantaja itse niin haluaa. Tästä on hyvänä osoituksena noin 150 000 työpaikan katoaminen teollisuudesta tämän vuosituhannen aikana. Työnantajalla on aina yksipuolinen oikeus ottaa ja erottaa. Tätä oikeutta ei ole koskaan työntekijällä itsellään.

 

Hanhisalo kirjoitti myös, että eduskunnan tulee pystyä demokraattisesti päättämään asioista ilman ulkopuolista painostusta. Miksi työntekijät eivät saisi lain suomin keinoin yrittää vaikuttaa hallituksen päätöksiin, jos se ajaa yksipuolisesti työnantajien käsikirjoittamaa lainsäädäntöä? Eivät kaikki lukijat niin yksinkertaisia ole, etteivätkö he näkisi edustamasi elinkeinoelämän eliitin vaikutuskykyä istuvan hallituksen lainsäädäntöön. Tätä vain ei tuotu julki eduskuntavaalien yhteydessä vuonna 2015. KIKY:n jälkeen tämä kuitenkin tuli kaikille hyvin selväksi. Onkin aika tekopyhää olla samalla kritisoimatta tätä ulkoparlamentaarista kytköstä. Tilinauhan paksuus, tai asema työpaikalla eivät saa luoda yhtään parempia vaikutusmahdollisuuksia tässä yhteiskunnassa, joka on maailmallakin tunnettu yhdenvertaisten lähtökohtien maana.

 

Tällä hetkellä on äänestäjän ja kuluttajan markkinat! Koskaan aikaisemmin ei ole ollut yhtä helppoa erottaa mitkä puolueet ja yrittäjät kannattavat kansalaisten yhdenvertaista kohtelua. Arvostan suuresti Varustelekan perustajaa Valtteri Lindholmia, joka on julkisesti asettautunut tätä lakihanketta vastaan. Tämän jälkeen kuluttajan on helpompi valita ostaako palveluita sellaiselta yrittäjältä, joka yrittää heikentää asiakkaansa oikeuksia työelämässä, vai sellaiselta joka ei halua. Minulle on merkki lain tulkinnan moraalista, jos esimerkiksi lakipalveluita tarjoava haluaisi kohdella ihmistä eriarvoisesti vain sen perusteella, kuinka suuressa yrityksessä ihminen työskentelee. Toivottavasti muutkin yrittäjät ja poliitikot tulisivat rohkeasti esiin tässä asiassa, jotta kuluttajan valinta palvelun tarjoajien, tai poliitikkojen välillä helpottuisi.

 

Palveluiden ostamisen tarpeita, sekä vaaleja odottaen
SAK kokkolanseudun paikallisjärjestön pj.

Petri Partanen

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu