Kanneoikeus ammattiliitoille ja lisää resursseja viranomaisille

Yksityisen SOTE-alan ongelmat eivät ole mikään uusi asia, vaan niistä on uutisoitu aina vähän väliä. Näissä tarinoissa toistuvat työnantajien välinpitämättömyys hoitajien riittävästä määrästä ja jopa että vuodepotilaiden vaippamäärällekin on maksimiraja vuorokaudelle. Kun puolustuskyvyttömät makaavat omissa ulosteissaan tai kuolevat hoidon puutteeseen, on pakko miettiä että sopiiko taloudellisten voittojen tavoittelu hoiva-alalle, koska rahalla ei ole moraalia.

Terveydenhoitoalalla kustannukset muodostuvat suurilta osin käsillä tehtävästä hoivatyöstä. Pörssiyhtiön lakisääteinen tarkoitus on tuottaa voittoa, ja veroparatiisijärjestelyitä käyttävän yhtiön moraalinen tahtotila on olla maksamatta veroja. Kun nämä yhdistetään, on lopputulos nyt nähdyn kaltaista.

Kun hoitoalan ammattilainen nostaa esille epäkohtia Esperin kaltaisissa paikoissa, uhkaillaan heitä jopa irtisanomisella. Rankaisemisen uhka vaientaisi rohkeimmatkin työntekijät, ellei heillä olisi ammattiliittoa tukenaan. Mutta onko oikein, että hoiva-alan työntekijät joutuvat turvautumaan oman liittonsa lakiapuun, jonka he viimekädessä maksavat itse omasta palkastaan liiton jäsenmaksuna?

Aluehallintoviraston tehtävänä on valvoa mm. yksityisiä SOTE-palveluiden tuottajia. Valitettavasti moni ammattiliitto on joutunut todistamaan aluehallintoviraston resurssien riittämättömyyden todelliseen valvontaan mm. työsuojelun saralla. Tästä ovat esimerkkinä mm. ydinvoimalatyömaan ja telakoiden ulkomaalaisten työntekijöiden lähes orjatyön kaltaiset palkat, jonka vuoksi Suomalaiset työntekijät joutuvat olemaan työttöminä kortistossa. Näitä ei huomannut aluehallintovirasto, vaan nimenomaan ammattiliitot. Ammattiliittojen ja heidän jäsentensä valvonta on kaikilla työpaikoilla se, johon työsuojelu tai hoivatyössä työn laatu ja eettisyys viimekädessä nojaa. Tilannetta parantaisi ammattiliittojen kanneoikeus, jossa ammattiliitot saisivat viedä oikeuteen tapauksia ilman työntekijän nimen käyttämistä. Tämä yhdistettynä aluehallintoviraston nimettömään ilmiantokanavaan parantaisi työntekijän turvaa, ja erityisesti yksityisen SOTE-alan ongelmien hoitamista ajoissa.

Ammattilitot ovat yleishyödyllisiä erityisesti siksi, koska viranomaisresurssit eivät missään alalla missään päin suomea riitä valvomaan kaikkia työpaikkoja? Olisiko ammattiliittoja moittivilla puolueilla ja tahoilla jotain hyödyttävää valvonnan puutteellisuudesta? Sitä sopii itse kunkin vaalien lähetessä pohtia.

Eduskuntavaaliehdokas/SDP
Petri Partanen

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu