Valtuustoaloite – Kokkolan vanhus- ja vammaisneuvoston jäsenet laatusheriffeiksi

Meistä kukaan ei ole voinut välttyä viimeviikkojen uutisilta valtakunnan vanhushuollon tilasta. Oli kyseessä julkinen tai yksityinen vanhustenhuoltolaitos, niin viimekädessä aina kunnan päättäjiä, eli meitä tässä salissa olevia poliittisia päättäjiä, pidetään hoidon laadun ongelmien vastuuhenkilöinä. Tässä kokonaisuudessa on myös kyse työvoiman riittävyydestä, sillä jos minä työssäkäyvä en voi olla ehdottoman varma siitä, että vanhempani saavat aikanaan heidän arvoistansa hoitoa, niin minun täytyy tehdä valinta työssäkäynnin ja vanhempieni hoitamisen välillä. Kyse on siitä, ovatko palvelut uskottavia.

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista, 11§:ssä säädetään vanhusneuvostosta. Sitä tulisi käyttää mm. ikääntyneen väestön tukemisen suunnitelmissa, sekä palveluiden riittävyyden ja laadun arviointiin. Miten meidän Kokkolan vanhusneuvosto toimii? Kuulemani mukaan heitä ei käytetä juuri ollenkaan vanhushuollon laadunvalvontaan. Kokkolassa vanhusneuvosto on yhdistetty vammaisneuvostoon.

On myös johtamiskysymys, eli meidän valtuuston jäsenten velvollisuus, antaa vanhusneuvostolle tehtävää ja vastuuta. Työtä tai poliittista virkaa ei pidä koskaan antaa ilman vastuuta jostain – palkkion eteen on tehtävä myös työtä, jotta työn ja vastuullisen tehtävän voi kokea mielekkääksi ja arvokkaaksi.

Minä pyydän ja esitän, että annetaan Kokkolan vanhus- ja vammaisneuvoston jäsenille tehtävä, laatuSheriffin tehtävä. Edellytetään, että vanhus- ja vammaisneuvosto käy säännöllisesti läpi kaikki Kokkolan alueen hoitolaitokset joita he edustavat ja tekevät vuosittain raportin tarkastuskäynneillä tehdyistä havainnoista.

On tullut aika siirtyä palveluntuottajan hinnan seuraamisesta laadun seurantaan. Tämä neuvosto on siinä paras asiantuntija, sillä heidän omissakin intresseissä jo varmasti on varmistaa oman tulevan hoitonsa laadukkuus.

Katson esityksen olevan kustannusneutraali, koska asiaan kuuluva neuvosto on jo olemassa. On vain kyse siitä, että mitä me heiltä odotamme. Siksi tämän aloitteen nimi on ”Kokkolan vanhus- ja vammaisneuvoston jäsenet vanhushuollon sheriffeiksi”.

Myös SOITElla on oma vanhusneuvosto. Toivonkin että tästä aloitteesta otetaan koppi meidän SOITEn valtustoon jäsenten toimesta, tämän aloitteen saa ja täytyy viedä myös sinne, jotta saamme asian kuntoon koko SOITEn alueella. Aloite koskee erityisesti ja nimenomaan Kokkolan vanhusneuvostoa.

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu