Saatavuusharkinnan poisto lisäisi työttömyyttä

Euroopan Unionin (EU) maiden kansalaisilla on pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta oikeus liikkua työn perässä vapaasti EU:n alueella. Tällä hetkellä noin 17 miljoonaa EU:n kansalaista asuu ja tekee töitä toisessa EU-maassa, 1,4 miljoonaa käy päivittäin töissä toisessa jäsenmaassa ja 2,3 miljoonaa työntekijää on lähetetty työhön toiseen EU-jäsenmaahan. EU:n kansalaisten vapaa liikkuvuus on yksi EU:n ydinasioista.

Ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnalla tarkoitetaan EU- ja ETA-alueiden ulkopuolelta töiden perässä EU-alueelle muuttavaa henkilöä, joka voi saada oleskeluluvan maassa vain silloin, jos hänellä on työpaikka tiedossa, ja jos siihen työhön ei löydy työvoimaa Suomesta tai EU:n alueelta. Eurooppalaisista maista ainoastaan Ruotsi on poistanut työvoiman saatavuusharkinnan. Ruotsissa tämä on tutkimusten mukaan johtanut työvoiman palkkaamiseen sellaisille aloille, joilla ei ollut pulaa työvoimasta. Lisäksi tämä on lisännyt Ruotsissa merkittävästi turvapaikan hakijoiden määrää, rikollisuutta ja ongelmia työehtojen ennakkovalvonnassa ja työsuojeluviranomaisten jälkivalvonnassa.

Suomessa tarveharkinta ei käytännössä koske asiantuntija-alojen töitä. TE-toimistot voivat kuitenkin alueellisesti päättää määräajaksi poistaa työvoiman puutteen perusteella jotain yksittäistä alaa koskevan saatavuusharkinnan. Nämä poistamiset ovat aina vahvasti paikallisen elinkeinoelämän lobbaamia ja viranomaisilla vaikuttaa olevan tapana uskoa sinisilmäisesti aina kun työnantajat huutavat työvoimapulaa. Liekö tämä sitten syynä siihen, että esim. telakoilla työskennellään alle Suomen työehtosopimuspalkkojen, samalla kun Suomalaiset alan kokeneet ammattilaiset ovat työttöminä. Tosiasiassa ne jotka kovimmalla äänellä huutavat työvoiman saatavuusharkinnan poistamisen puolesta, pyrkivät saamaan siitä epätervettä kilpailuetua markkinoilla. Heidän ongelmansa on toisella nimellä palkanmaksuhaluttomuus, eikä niinkään työvoimapula.

Näillä huutajilla on omat etujärjestönsä, kuten palkansaajillakin on. Saatavuusharkinnan poisto on mm. EKn, Keskuskauppakamarin, Suomen yrittäjien, ETLAn, sekä heidän poliittisen lähipiirinsä, RKPn, Kokoomuksen, Kristillisten, sekä Keskustan eduskuntavaalitavoitteissa. Saatavuusharkinnan poistamisen suhteen perinteiset porvaripuolueet ovat selvästi eroteltavissa omaksi ideologiseksi ryhmäkseen. Kenties jopa uudeksi hallitukseksi, jos saavat esim. sinisten tai perussuomalaisten tukemina yli 50% äänistä.

Suomen työllisyysastetta tulee nostaa, mutta myös työsuhteen laadulla, tehtävien viikkotuntien määrällä ja työstä saadulla palkalla on merkitystä työntekijälle itselleen. Työllisyysaste tai kansantalous ei aidosti ja pysyvästi muutu, jos Suomeen työntekijä tulee hetkeksi töihin muutaman euron tuntipalkalla ja sen jälkeen palataan takaisin lähtömaahansa. Me emme voi hyväksyä alipalkkausta tai saatavuusharkinnan poistamista, koska nämä hyödyttävät vain harmaata taloutta – Suomalaisen työttömän ja veronmaksajan kustannuksella.

 

 

Kirjoitus oli demokraatin kolumni:
https://demokraatti.fi/saatavuusharkinnan-poisto-lisaisi-tyottomyytta

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu