Keskuskauppakamari virittelee vaaliansaa duunareille

Kokoomuslaisen keskuskauppakamarin (KKK) toimitusjohtajan, Juho Romakkaniemen, mediataktiikka on seuraavanlainen: Ensin tehdään niin hullunräväkkä avaus että saadaan media siitä kirjoittamaan, sitten odotetaan että joku kertoo sen olevan huono idea, jonka jälkeen uhriudutaan ja valitetaan kun kukaan ei ymmärrä. Kyse on KKK:n työsopimuslain 2luku 7§ koskevaa lakimuutosehdotuksesta, jossa työehtosopimusten yleissitovuudesta voitaisi työpaikoilla päättää toisin. SAKn puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesi tämän johtavan palkkojen polkemiseen jopa vain kahden euron tuntipalkan tasolle saakka.

Jos työpaikalla henkilöstöllä olisi oikeus sopia ”toisin” kuin työehtosopimus määrää, niin kuka toimii työntekijöiden neuvotteluosapuolena tässä asiassa? Jos työpaikalle ei ole valittu työntekijöiden keskuudesta luottamusmiestä tai luottamusvaltuutettua, niin työnantaja kävisi nämä neuvottelut koko henkilöstön kanssa yhdessä tai erikseen. Työehtosopimuksissa on myös luottamusmiehiä suojaavia pelisääntöjä jotka ovat paremmat kuin mitä lain mukaisella luottamusvaltuutetulla on suojanaan. Yleissitovuuden poisto tarkoittaisi siis myös työntekijöiden edustajan suojan kaventumista. Tavalliselle työntekijälle työehtosopimus tuo mm. palkankorotukset, palkkajärjestelmän ja palkkatason määritelmän ylipäätänsä, vuorolisät, arkipyhäkorvaukset (vain vappu ja itsenäisyyspäivä ovat laissa), lomarahan, oikeuden sairausajan palkkaan, palkallisen sairaan lapsen hoidon, pekkaspäivät, palkan äitiys- ja isyysvapaalta. Liitto ei voisi enää tarjota edes oikeusapua jäsenilleen maksamattomista palkoista, koska laissa ei ole olemassa minkäänlaista palkkatason minimikirjausta. Jo nykyään on niin, järjestäytymättömässä työpaikassa työehtojen toteutumista ei valvo käytännössä kukaan. Viranomainen kiinnostuu vain ja ainoastaan, jos työturvallisuudessa on kuolettavia puutteita, eivätkä he sittenkään osaa tarkastella noudatetaanko työpaikalla varmasti jotain Suomen yli kahden sadan työehtosopimuksen palkkausta. Mistä he ne ulkoa osaisivat, eikä KKK:n esityksen jälkeen tarvitsisikaan osata. Työnantaja sanoisi vain aina, että me ollaan täällä kato sovittu jokaisen työntekijän kanssa kahden kesken vähän erilaisista työelämän pelisäännöistä. Minkälainen maa tämä Suomi sen jälkeen olisi? Ei ainakaan yhdenvertaisempi tai tasa-arvoisempi… On raukkamaista vaatia populistisesti työelämän heikomman osapuolen oikeuksien heikentämistä, jotta heitä olisi helpompi hallita ja hallinnoida.

Kaiken lisäksi tämä lakimuutos hankaloittaisi minun paikallista sopimista Teollisuusliittolaisena pääluottamusmiehenä omassa työpaikassani. Teollisuudessa tehdään useita paikallisia sopimuksia ja entisten päivityksiä vuosittain. Tämmöisen lakimuutoksen jälkeen minä joutuisin takautuvasti yrittää neuvotella varmuuden vuoksi jokaiseen paikalliseen sopimukseen lisämaininnan, että tällä paikallisella sopimuksella ei heikennetä mitään työehtosopimuksen osaa, tai sopimukseksi muuttunutta käytäntöä. Tämmöinen lakisääteinen hämmentäminen voisi johtaa jopa paikallisten sopimusten purkamisiin, kuten jo KIKYkin teki! Tämä on erityisen ongelmallista juuri siksi, koska juuri työnantajalla on tulkintaetuoikeus kaikkiin paikallisiin sopimuksiin ja muutenkin kaikenlainen direktio-oikeus työpaikoilla!

 

Keskuskauppakamarin tavoite – mitä se tarkoittaa?

Suomeen on jo muodostunut kolmen kerroksen työmarkkinat. Ensimmäisessä kerroksessa ovat vakityötä 40 tuntia viikossa tekevät työntekijät. Toisessa kerroksessa ovat pätkätyöläiset, nollatuntisopimuslaiset ja itsensä työllistävät jotka vielä kykenevät neuvottelemaan itsellensä reilun palkan. Kolmannessa kerroksessa ovat freelancereina alustataloudessa toimivat, usein ulkomaalaiset työntekijät, jotka eivät tiedä omia oikeuksiansa. Nämä tekevät Suomessa jo nyt töitä vain muutaman euron tuntipalkalla.

Jos Sipilän hallitus laillisti silloin lain harmaalla alueella toimivat nollatuntisopimukset, niin nyt haetaan ulkomaalaisen työvoiman riistämisen laillistamista. Kun yhdistetään toisiinsa työvoiman saatavuusharkinnan poisto ja oikeus neuvotella työehtosopimusten yleissitovuus paikallisesti pois, pääsemme nykyisen kolmannen kerroksen työmarkkinoiden riistämisen laillistamiseen. Huonosti Suomea osaava ulkomaalainen työntekijä laittaa nimensä jokaiseen paperiin jo kotimaansa puolella, kunhan vain pääsee Suomeen tekemään töitä, Suomalaisen työntekijän kustannuksella. Se KKKn tavoitteena on, eikä mikään muu. Olisi demokratialle tärkeää, että näin suuret työelämän pelisääntöjen heikennykset ja niitä eteenpäin vievät poliittiset kytkökset olisivat tiedossa ennen vaaleja! Sitä yritän tällä kirjoituksella kirjoittaa, eli SAA JAKAA!

 

Kokoomuksen kahdet rattaat tässäKIN asiassa…

Maaseudulla vielä lapsenomaisesti uskotaan, että ”kyllä porvari pitää omistansa huolen”. Nykyajan porvarit, eli kaiken maailman romakkaniemet ja wahlroosit, eivät voisi vähempääkään välittää Suomalaisista palkansaajista, tai siitä että riittääkö palkka ruokaan ja vuokraan tai lainanlyhennykseen. Globaalit tuotantoketjut ovat opettaneet heidät ostamaan tuotteiden valmistamiseen käytetyn työn sieltä mistä sen halvimmalla saa, eikä sieltä missä maksetaan elämiseen riittävää palkkaa. Heille me kaikki olemme vain ”samaa massaa”.

Kokoomuslaisen Romakkaniemen ajama työpaikalla olevan heikomman aseman heikentäminen ei ole ”rohkeaa uudistumista”, vaan raukkamaisuuden työnantaja-populistinen ilmentymä. Toinen vastaava kokoomuslainen pelkuri on EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, jonka johdolla kaksi vuotta sitten EK irtisanoi työntekijä- ja työnantajakeskusjärjestöjen väliset sopimukset, ja sanoi järjestönsä irtaantuvan Suomalaisesta kolmikantaisesta TUPO-politiikasta. Koska yhdistävä tekijä näillä työnantajia edustavilla tahoilla on kokoomus, niin ei voi olla ajattelematta tämän kuvion tarkoituksenmukaisuutta. Antoiko EK tarkoituksella ilmatilaa keskuskauppakamarille ja suomen yrittäjille lopettamalla tulopoliittiset ratkaisut, jotta nämä pääsisivät paremmin polkemaan palkansaajien etuja ja oikeuksia? Tämän toteutuminen on enää kokoomuksen vaalivoitosta kiinni, jolloin kolmikannan kaksi osapuolta, valtio ja työnantajat, pääsisivät taas neljäksi vuodeksi asettumaan yhtä, eli työntekijäjärjestöjä, vastaan. Jälki tulisi olemaan todella rumaa.

Jos minä saan eduskuntavaaleissa tarpeeksi ääniä, että pääsen työelämä- ja tasa-arvovaliokuntaan, tai kenties jopa työministeriksi, niin tulen kaikin tavoin edistämään Suomalaiseen kolmikantaan paluuta. Se voi tarkoittaa sitä, että ovat sulkeutuvat niiltä, jotka eivät halua olla siinä mukana. Kolmikannassa ei myöskään ole mitään tekemistä sellaisilla järjestöillä, jotka EIVÄT edusta minkäänlaisia työehtosopimuksia. Vain työehtosopimuksien kautta voidaan sopia että molempien osapuolien, työntekijät ja työnantajat, noudattavat sovittuja asioita. Siksi keskuskauppakamarilla ja suomen yrittäjillä ei saa koskaan olla samanlaista painoarvoa kuin niillä, jotka niitä sopimuksia ja yhteisiä pelisääntöjä luovat.

Eduskuntavaaleissa kokoomusta äänestävä äänestää tämän raukkamaisen oikeistopolitiikan puolesta, tai sitten sitä vastaan äänestämällä palkansaajien asioita ajavaa ehdokasta. Olen valmis ajamaan palkansaajien asioita, jos sinä vaaliuurnalla niin päätät.

On todella surkeaa todistaa kolmikannan rapistumista Suomessa varsinkin juuri tänä vuonna, kun maailmanlaajuinen kolmikanta täyttää tänä vuonna 100 vuotta.

 

 

Kannattaa tutustua keskuskauppakamarin mielipiteisiin:

perustuslain rajoittamisesta: https://demokraatti.fi/keskuskauppakamarin-toimitusjohtaja-perustuslakiviisailla-ei-pitaisi-olla-ylahuoneen-asemaa-ja-veto-oikeutta-kaikkeen/

Tavoitteesta avata Suomen rajat selkosenselälleen ulkomaiselle halpatyövoimalle kantaväestön kustannuksella, josta Ruotsissakin on jo karmaisevia esimerkkejä: https://kauppakamari.fi/wp-content/uploads/2018/11/vaaliteesit-tyoperusteinen-maahanmuutto-29.10.-final.pdf

Aikaisempi lausunto työehtosopimuksien rajoittamisesta: https://kauppakamari.fi/2018/12/03/yritysjohtajat-tyoehtosopimusten-hollentaminen-parantaa-tyollisyytta/

Osallistuminen tutkimukseen työttömyysturvan mahdollisesta leikkaamisesta 100-300 miljoonalla: https://yle.fi/uutiset/3-10530499

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu