Valtuustoaloite – ensiasunnon ostajien kiinteistövero lain minimitasolle

Kokkolan väestökehitys on hidastunut ja kaupunkia rasittaa maine maakuntakeskuksien kovimpana verottajana. Tarvitsemme verotukseen liittyviä positiivisia ajatuksia ja esityksiä, joilla voimme houkutella varsinkin nuoria ihmisiä kauniiseen kaupunkiimme. Esitän kiinteistöveron alennusta lakisääteisen kiinteistöveron alarajaan ensiasunnon ostajille ensimmäiseksi viideksi vuodeksi.

 

Kiinteistöverolaki 654/1992 3luku, 12§ määrittelee vakituisten asuinrakennusten kiinteistöveron vaihteluväliksi 0,41-1,00%. Kunnanvaltuuston tehtävä on määritellä mikä se kulloinkin kunnassa on.

Kokkolassa vakituisten asuntojen kiinteistövero on tällä hetkellä 0,70%. Tämän ja lakisääteisen minimin erotus on siis 0,29%. Esitän, että ensiasunnon ostaja saisi tämän alennuksen vakituisen asuntonsa kiinteistöveroon viiden vuoden määräajaksi niillä samoilla kriteereillä, joilla ensiasunnon ostajille tänä päivänäkin myönnetään vapautus varainsiirtoverosta. Nämä ehdot ovat:

  • Olet kaupantekohetkellä 18–39-vuotias.
  • Omistat kaupan jälkeen asunnosta 50 % tai enemmän.
  • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksesi ja muutat siihen 6 kuukauden kuluessa kaupanteosta.
  • Et ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 %:a tai enempää.
  • Ensiasunto voi olla asunto-osake, kuten kerrostalo- tai rivitalohuoneisto. Se voi olla myös kiinteistö, kuten omakotitalo.
  • Ensiasunnon verovapaus ei koske autopaikkaa.

Jos mietitte miten tämä voidaan kohdentaa asunto-osakeyhtiössä, niin ei se mikään ongelma ole. Asukas omistaa Asunto-osakeyhtiöstä oman asuntonsa verran osakkeita, joihin alennus voidaan siinä suhteessa kohdistaa. Heillä se näkyisi pienempänä yhtiövastikkeena omalle taloyhtiölleen.

 

Tällä saataisi houkuteltua nuoria rakentamaan tai ostamaan asunto Kokkolasta. Yksikin muutto ja asunnon osto tänne kompensoi montakin kiinteistöveron alennusta ja tuo paljon kaivattua vipinää jaa pöhinää kaupunkiin.

 

18.3.2019 Petri Partanen

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu