Toimittaja ymmärsi väärin
Keskipohjanmaan toimittaja Laura Airola kirjoitti 10.5. kolumnin, jossa hän arvosteli virkamiehiä siitä, että he eivät vastaa toimittajille. Olen täysin samaa mieltä siitä, että tutkivien journalistien tulee saada kaikki tarvitsemansa tieto virkamiehiltä, jotta he voivat kirjoittaa lukijoilleen monimutkaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä.
Hän kuitenkin siteerasi minua väärin, kun viittasi ”valtuutetun vappupuheeseen” Kokkolan torilla 1.5. Hän väitti minun kehottaneen luottamaan mieluummin puoluelehdistöön, kuin kaupalliseen mediaan. Ensinnäkin, olen toki kaupunginvaltuutettu, mutta vappupuheessa olen SAK Kokkolan ja Pohjanmaan puheenjohtaja. Toiseksi, en ole puhunut puoluelehdistöstä yhtään mitään, vaan viittasin ammattiliittojen jäsenlehtiin. Puheeni on ollut luettavissa mm. Facebookista 1.5. lähtien. Sanatarkasti kritisoitu kohta tässä: ”Kaupallinen media ei koskaan ole sinun, eli tavallisen kansan puolella. Se haluaa vain sinun rahasi. Nykyään entistä todennäköisemmin löydät itseäsi lähempänä olevan näkökulman yhteiskunnan ja maailman menoon sinun oman ammattiliittosi jäsenlehdestä.”
Minulla ei ole mitään syytä muuttaa ajatuksiani tämän lausuman suhteen. Ammattiliittojen jäsenlehdissä on nykyisin todella laadukkaita toimittajien tekemiä kirjoituksia yhteiskunnan tilasta ja sen vaikutuksista jäsenen, eli tavallisen kansalaisen, omaan elämään. Mikään media ei ole riippumaton, sillä tuskin mikään kaupallinen lehti lähtisi suurinta mainosten ostajaansa suuresti kritisoimaan tai kauppalehti oikeistolaista markkinauskovaisuutta arvostelemaan. Usein on kuitenkin niin, että esim. työtaisteluiden tai vaalien yhteydessä toistetaan kritiikittömästi enemmän työnantajaliittojen ja muiden autoritääristen tahojen näkökulmia. Kaikella medialla on oma näkökulmansa yhteiskuntaan. Vappupuhetta tehdessäni pohdin koko yhteiskuntaa, sekä sen lehdistön tilaa, sekä kuinka vaikeaa tavallisen kansalaisen on kaikessa uutistulvassa saada tietoa siitä, miten joku yhteiskunnallinen päätös vaikuttaa häneen itseensä.
Ammattiliittojen edustajien arvostelemisen sijaan nyt olisi aika kirjoittaa siitä, miksi politiikkaan pettynyt kansa lankeaa vaaleissa äänestämään lisää kuria vaativia fasisteja, kuka siitä hyötyy, sekä mikä historiaankin peilaten odottaa vapaita ammattiliittoja tämän kehityskulun päässä, eli aivan tavallista työtä tekevää kansaa.
SAK Pohjanmaan puheenjohtaja
Petri Partanen
”Kaupallinen media ei koskaan ole sinun, eli tavallisen kansan puolella. Se haluaa vain sinun rahasi. Nykyään entistä todennäköisemmin löydät itseäsi lähempänä olevan näkökulman yhteiskunnan ja maailman menoon sinun oman ammattiliittosi jäsenlehdestä.”
Itse, aika tavallisena kansalaisena, todennut pitkään saman asian. Media on tietyllä tapaa kuin yksittäiset puolueet, ja eturyhmät. Media tosin voi saada lokeronsa monipuolisemmin, ja keskittää vaikutuksensa paremmin, ja kestävämmästä pohjasta.
Siinä missä on edustuksellinen demokratia, niin samalla tapaa on media, jota tosin ei voida vaihtaa, kuten kansanedustia. Median kohdalla vaihtaminen olisi demokratian kannalta tuloksellisempaa, tosin idea muuten on hassu.
Suoran demokratian sijaan, voisi olla tosiaan suora media. Näin myös poliittisille toimijoille, samoin kuin kaupallisella puolellakin on. Suorasti ilmaisijaan sidottu ilmaisu on rehdeintä, eikä ajatuksena vaikea.
Mediaan on sitouduttu, ja sijoitettu. Tällaiset eivät käänny helposti, olipa toiselainen malli miten hyvä tahansa. Perusturva tulisi olla hankkeille, jotka syytä ajaa vähän alemmas. Joustavoitusetu on etua pärjäämisessä.
Ilmoita asiaton viesti
”Ammattiliittojen edustajien arvostelemisen sijaan nyt olisi aika kirjoittaa siitä, miksi politiikkaan pettynyt kansa lankeaa vaaleissa äänestämään lisää kuria vaativia fasisteja,…”
Ketkä on näitä fasisteja?
Tiettävästi Suomessa ei ole fasistisia eduskuntapuolueita.
Ainoat tahot, jotka kannattavat korporativismia ovat SAK ja SDP.
Ilmoita asiaton viesti
Milloin mitenkin.
Se on totta, että yleensä SDP peesailee. Jos johtaa jossain, niin kohta on siellä osapuolena, jota ei voi nähdä toisin.
Havainnut, että Suomi on valtiona paljon tätä. Menee virtojen mukana, aika viiveellä. Ja päättää noita, myöhässä.
Näitä veturi-peesaaja -juttuja, on monessa yhteydessä. Toinen vaihtaa kelkkaa onnistuvammin, ja tekee sen taidolla.
Peesailussa etäisyys seurattavaan merkitsee. Isompien tuulien seurailu on erilaista, kuin paikallispuhureissa meno.
Meno-rakenne voi olla teoreettisesti löydettävissä, kuvaavana.
Ilmoita asiaton viesti