Kerro koko totuus, Minna Helle

Entisestä ”puolueettomasta” valtakunnansovittelijasta, Minna Helteestä, on tullut uskottava työnantajaliikkeen keskitetty äänitorvi. Teknologiateollisuus tiesi hyvin kenet palkkasi mannekiinikseen, jo valmiiksi hyvän julkisuutta valtakunnasovittelijana saaneen Helteen. Tuttu nimi noteerataan lehdissä ja ihmisten mielissä, ja joku voisi jopa ajatella että hänellä olisi jotain puolueetonta sanottavaa, koska onhan hän entinen valtakunnan sovittelija.

Syksyllä vanhenee moni työntekijä- ja työnantajaliiton välinen työehtosopimus. On ollut jo pitkään tiedossa, että suurin riitä syksyllä tullaan käymään keskustalaisen Sipilän aikaansaamasta kilpailukykysopimuksesta  (KIKY), eli tuttavallisemmin sanottuna 24 tunnin työnajan lisäyksestä. Moni tosin unohtaa sen, että KIKYyn sisältyi paljon muitakin leikkureita, kuin vain palkansaajan 24h vapaa-ajan leikkuri.

Helle kuitenkin väitti, että KIKY tarkoittaa palkkasummassa 1,4% ja 230 miljoonan euron hyötyä teknologiateollisuuden työnantajille. Totean, että tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Kyseisessä laskelmassa on otettu huomioon ainoastaan 24 tunnin työnananlisäyksen arvo, ottamatta huomioon sitä tosiasiaa, että moni teknologiateollisuuden yritys ei ole edes ottanut koko 24 tunnin työnajan pidennystä käyttöön. Laskelma tuskin pitää sisällään myöskään työnantajien saamaa pysyvää 0,58% alennusta sosiaaliturvamaksuihin. Nämä kaikki saamanne ”alennukset” kuuluivat KIKYyn.

Minna Helle, voisitteko avata laskelmianne ja tehdä ne tosimaailmaan perustuen, sekä näyttää kuinka paljon teknologiateollisuuden työnantajat tosimaailman laskelmissa hytöyivät sosiaaliturvamaksujen alennuksesta? Euroina kiitos, ei prosentteina, koska itse aloititte myös arvioimaan euroina.

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu