Heinäluoma & Perustuslakituomioistuin

Yllättävän vähälle huomiolle on jäänyt Heinäluoman maininta perustuslakituomioistuimen perustamisesta:

http://www.demari.fi/content/view/9442/317/

”Heinäluoma esitti harkittavaksi, pitäisikö valtioelinten välisiä suhteita ratkaisemassa olla perustuslaillinen tuomioistuin.”

Tämä, todennäköisesti jokaisessa muussa EU-maassa paitsi jossain Maltassa, toiminnassa oleva elin, olisi todella kaivattu lisä Suomalaiseen laillisuuden valvontaan.

Tällä hetkellä meillä on olemassa perustuslakivaliokunta. Tämä valiokunta koostuu pelkästään kansanedustajista, ja jo siksi on päivänselvää, ettei tämmöinen toimielin voi olla missään nimessä puolueeton. Onkin suorastaan naurettavaa, kuinka poliitikot tulkitsevat aina kulloisenkin tilanteen ja ajan mukaan perustuslakia oman hallintonsa pönkittämiseksi. Perustuslakituomioistuimen perustamisen jälkeen tämä vaihtoehto olisi jokaiselta puolueelta pois.

Mutta, kuten monet jo saattavat tietää Suomen kuuluisan maineen ihmisoikeuksien rikkojana, tarkoittaen sitä, että monet nykyiset Suomalaiset tuomarit eivät olisi välttämättä sopivia tähän toimeen. Mikä voisi olla tämmöisen toimielimen kokoonpano? Keskustelua asiasta!

Itse lautamiehenä näkisin, että kokoonpanossa olisi ilman muuta maallikoita lautamiesten muodossa. Herkuttelen ajatuksella, että lautamiehet vedettäisiin arvalla kaikkien Suomalaisten lautamiesten keskuudesta. Toimeen tulevat tuomarit sensijaan täytyisi eriyttää tavallisten oikeusasteiden tuomareiden toiminnasta täysin. Näiden tuomareiden täytyisi perehtyä vain ja ainoastaan perustuslakiin, sekä siinä ohessa ihmisoikeussopimukseen. Näillä tuomareilla tulisi olla entistä tarkempi taustojen selvittämisen seuranta. Nykyisin tuomarin kun ei tarvitse edes ilmoittaa kuuluuko hän vapaamuurareihin.
Toivottavasti ajatusta perustuslakituomioistuimesta ei kaadeta turhaan politikointiin, kuten nyt uhkaa käydä, vaan että se herättäisi aitoa keskustelua yli puoluerajojen.

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu