Osaamista huoltajuuskiistoihin odotettavissa -STT-

”Psykologi ratkomaan huoltajuus- kiistoja

STT

Suomessa aletaan käyttää asiantuntijoita avustajina lapsen huoltoa koskevissa oikeudenkäynneissä. Käytännössä ratkaisua huoltajuusriitoihin voidaan vastaisuudessa etsiä esimerkiksi psykologin ja tuomarin yhteistyönä.

Oikeusministeriön mukaan kokeilun on tarkoitus alkaa ainakin yhdessä käräjäoikeudessa vielä tänä vuonna.

Follo-nimistä mallia on kokeiltu jo Norjassa, jossa siitä on saatu hyviä tuloksia. Mallissa tuomari, vanhemmat ja psykologi yrittävät löytää kiistassa ratkaisun jo valmisteluvaiheessa eli ennen kuin asiaa aletaan puida istuntosalissa.

Sovittelun on tarkoitus olla vapaaehtoista.
Kokeilua valmistelevan työryhmän on määrä saada työnsä valmiiksi kesäkuun loppuun mennessä.”

Kun edellisten eduskuntavaalien aikana paikkakunnallamme kävi jos jonkinnäköistä kansanedustajaa vaalikiertueella, niin annoin jokaiselle ehdotuksen huoltajuuskiistojen järkevämmästä toimittamisesta oikeudessa. Tämä Norjan malli on aika lähellä esittämääni mallia, ja tämmöisenäänkin jo todella hyvän oloinen.

Lakia viimekädessä tulkitsee aina tuomari oman arvomaailmansa mukaisesti. Eipä siis ole mikään ihme, jos wanhat tuomarit suosivat usein äitejä huoltajuuskiistoissa, jo pelkästään tukeutuen ”vallitsevaan oikeuskäytäntöön”. Tämä ”vallitseva oikeuskäytäntö” on mahdollistanut todella munattomia päätöksiä huoltajuuskiistoissa, jotka ovat monesti olleet vain näytösluonteisia. Jäänkin mielenkiinnolla seuraamaan tämän kokeilun onnistumista.

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu