Munivan kanan yskivä verenkierto

On ollut varsin mieltäselventävää seurata satamalakkoa koskevia uutisia viimeviikkoina. Median näkökulma asioihin on tullut varsin selväksi, kuten myös siellä levitetyt väärät tiedot, ja miten helposti nämä tiedot jäävät elämään internetmaailmaan.

Olen miettinyt sitä, miksi puolueettomaksi itseänsä mainostava media, otti jälleen kerran niin sokeasti vastaan kaiken sen, mitä työnantajaosapuoli asiasta tiedotti. Onko syynä rahan vaikutusvalta? Vai vain sellainen yksinkertainen seikka, että suunnitelmallista yhteinäistä tiedotusta ei ole ammattiliittojen puolelta olemassa? Voisiko syynä olle se, että uutistoimittajan on helpompi ottaa yhteyttä työnantajaan, koska heitä tässä satamalakkoasiassakin tuki myös EK antamalla lukuisia tiedotteita lakon kustannuksista nimenomaisesti yhteiskunnalle.

Ongelma on suurempi nettiuutismaailmassa, jossa uutisia julkaistaan sitä mukaa kuin niitä tulee, eikä siihen käytetä niin suurta aikaa ja perehtyneisyyttä, kuin on mahdollista käyttää painettuun lehteen. Julkaisemalla rinnakkain fakta-uutisia ja satu-uutisia, nämä molemmat muuttuvat fakta-uutisiksi.

Faktaa ja fiktiota sopivassa sekoitussuhteessa sivistymättömille, hieman provosoitua vihaa sekä vääriä johtopäätöksiä medialle, hajoita ja hallitse. Tältä tuntuu, kun on vähääkään lukenut internetmaailman kirjoituksia asiasta. Kyllä kansa on niin ihmeellisen helppoa saada kääntymään itseänsä vastaan, ja saada huomio kiinnittymään vääriin asioihin.
Mitä sitten tulee lakko-oikeuksiin ja niiden rajoittamiseen ylipäätänsä, niin se on lähes mahdotonta, koska se on ihmisten niin universaalioikeus, kuten ihmisoikeudet yleensäkin;

—————————————————————————————————————————————————————-
Lakko-oikeuden rajoittaminen olisi hankalaa

julkaistu tänään klo 15:24, päivitetty tänään klo 17:24
Lakko-oikeuden rajoittaminen ei ole välttämättä mahdollista vaikka siitä päästäisiinkin kansallisesti sopuun. Helsingin yliopiston työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitinen muistuttaa, että lakko-oikeudesta määrätään melko tiukasti kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksissa.
Tiitisen mukaan lakkojen rajoittaminen on käytännössä mahdollista ainoastaan silloin, kun kysymys on kansalaisten hengestä tai sisäisestä turvallisuudesta.

Hän epäilee, että taloudelliset syyt eivät todennäköisesti kelpaisi Suomenkaan tapauksessa ILO:lle lakon rajoittamisen perusteeksi.

– Esimerkiksi Norja ei saanut rajoittaa lakkoja öljynporauslautoilla. Ja se jos mikä on kansantalouden kannalta merkittävä ala, Tiitinen sanoi.

Hän korosti, että järjestön tulkinnat ovat melko vakiintuneita ja niitä valvotaan tarkasti.

Oikeus myös osoittaa mieltä

Tiitisen näkemyksen mukaan myöskään mielenosoitustyyppisiin lakkoihin, kuten ahtaajien tämänpäiväiseen ulosmarssiin, ei ole helppo puuttua. Niissä on hänen mukaansa kysymys ihmisten perusoikeuksista.

– Hankala kansalaisia on työn ääreen pakottaakaan. Jos joukolla alkaa keittää, niin sitten marssitaan ulos. Tässä on toisaalta myös kysymys oikeudesta osoittaa mieltä, hän sanoi.

Näistä lakoista maksettaviin korvauksiin olisi sen sijaan periaatteessa mahdollista puuttua. Kun Suomessa enimmäissakko on noin 30 000 euroa, Tanskassa puhutaan jopa miljoonista kruunuista eli sadoista tuhansista euroista. Toisaalta taas Ranskassa korvauskäytäntöä ei ole ollenkaan.

YLE Uutiset/ Terhi Uusivaara

—————————————————————————————————————————————————————-

Moni vertaa työnantajaa, kapitalistia, sekä työntekijöitä, proletariaatteja, siten, että työnantaja omistaa sen munivan kanan. Totean vain, että se muniva kana on kylmä, jos veri ei kierrä.
Mielestäni meillä on ollut hieno järjestelmä tähän asti, kun on voitu kolmikantaneuvotteluissa sopia yleisistä palkankorotus linjauksista. Ei siitä mitään kultakimpaleita proletariaatille lohkea, mutta vakaa ja tasainen kasvu, sekä työsopimusilmapiirin yleinen rauhallisuus koko maassa. Miksi EK halusi ennemmin tämmöisen epävakaan ja vastakkainasettelun ilmapiirin?

Ehkäpä joku opportunisti kuvitteli tämänkin rikkomalla jotain pikavoittoja jälleen saavansa.

Moniko muistaa vielä, että on se ylempien toimihenkilöidenkin lakko. Se oli samaan aikaan kuin ahtaajien lakko, tosin se jatkuu vielä;

—————————————————————————————————————————————————————-
Lehdistötiedote  18.3.2010
Kemianteollisuuden ylempien toimihenkilöiden lakko laajenee
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry on päättänyt laajentaa kemianteollisuuden ylempien toimihenkilöiden jo yli viikon kestänyttä yrityksittäin kiertävää työtaistelua. Kaikki alan ylemmät toimihenkilöt marssivat ulos työpaikoilta 1.4. klo 12.00.

Pääsiäisen jälkeen kaikki kemian alan 20 suurimman yrityksen ylemmät toimihenkilöt menevät toistaiseksi lakkoon 6.4. klo 06.00 alkaen.

YTN:n hallitus teki asiasta päätöksen kokouksessaan 17.3.2010.

”Meidän on pakko turvautua aiempaa järeämpiin toimiin, koska työnantajapuoli Kemianteollisuus ry ei edelleenkään suostu neuvottelemaan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksesta”, YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi sanoo. ”On kohtuutonta, että ylempien toimihenkilöiden osalta ei päästä neuvottelemaan edes perustavanlaatuisista työoloihin vaikuttavista työsuhteen ehdoista.”

YTN:n tavoitteena on saada kemian alan ylemmille toimihenkilöille kattava, työsuhteen perusehdot turvaava työehtosopimus, jossa on sitovat kirjaukset ennen kaikkea ylitöiden ja työmatkoihin käytetyn vapaa-ajan korvaamisesta sekä luottamusmiesjärjestelmästä. Muilla kemianteollisuuden henkilöstöryhmillä sellainen on ollut jo pitkään.

Kemianteollisuuden ylemmät toimihenkilöt ovat olleet 9.3. alkaen vuorotteluperiaatteella etenevässä 20 suurinta kemian alan yritystä koskevassa lakossa, joka jatkuu edelleen 26.3. saakka. Koko alaa koskeva ylityökielto ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamista koskeva kielto on ollut voimassa 12.2. alkaen.

Kemian alalla työskentelee 7 500 ylempää toimihenkilöä.

—————————————————————————————————————————————————————-

Kyseessä on yli kaksi kertaa suuremman liiton asioista, kuin ahtaajien liiton asiat. Mutta tässä tuleekin hieno kontrasti siihen esittelemääni munivan kanan malliin. Ei tule munia itsestään ilman kanaa, mutta ei myöskään kylmästä kanasta. Viime kädessä kaikki tarvitsevat niitä munia, myös nämä kemianteollisuuden ylemmät toimihenkilöt.

P.S.

Harmi kun ei Kuopion kuoro voittanut kuorosotaa :/

0
petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, SAK Kokkolan seudun paikallisjärjestön ja Pohjanmaan aluetoimikunnan puheenjohtaja, Kokkolan kaupungingvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja, Isä.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu