KKO

15.9.2008
Ärsyttääkö joku henkilö sinua, lähetä hänelle miljoona häirikkötekstiviestiä, jos sinut haastetaan oikeuteen, niin myönnä rohkeasti ne häiriöksi, häirintä ei nimittäin ole korkeimman oikeuden mielestä laitonta jos se tapahtuu tekstiviestillä.
(http://www.kko.fi/44373.htm)Tänään luin tuon korkeimmanoikeuden päätöksen, missä tekstiviestihäirintää ei katsottu rangaistavaksi, mutta häiriösoittaminen sentään nähtiin rangaistavaksi rikoslain 24 luku 1§ mukaisesti.
Tapauksessa henkilö oli häirinyt toista sekä soittamalla, että viestittelemällä, vain soittamisesta rangaistiin, tekstiviestiä ei katsottu häirinnäksi, koska kännykän viestin saapumisesta ilmoittama äänimerkki ei ole niin merkittävä verrattuna kännykän varsinaiseen soittoääneen.rikoslaissa 24 luku 1§ kumminkin lukee:(http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001)
”2) rikkoo toisen kotirauhaa metelöimällä, heittämällä esineitä, soittamalla puheluita tai muulla vastaavalla tavalla,”
Joka ikinen oikeusaste oli siis katsonut, että puheluiden ohessa toimitettava tekstiviestihäirintä ei ole häirintää, vaikka lakikin antaisi siihen selvästi mahdollisuuden puuttua. Sen sijaan tekstiviestiä verrattiin viestintälakirikokseen, missä sitä ei ole erikseen mainittu, eikä näinollen siitä voida rangaista.En ymmärrä kertakaikkiaan tässä asiassa toimineiden tuomareiden aivoituksia. Vaikka tekstiviestin äänimerkki onkin yleensä piempi kuin soittoäänimerkki, niin tämä on jokaisessa puhelimessa nykyään mahdollista muuttaa jopa päinvastaiseksi, entäs kun känny on äänettömällä? Eikä tekstiviesti ole, vaikka sanan ”viesti” sisältääkin, ole mielestäni rinnastettavissa mm. sähköpostiin, mistä muuten myös tulee äänimerkki tietokoneeseen kun meiliä tulee, tekstiviestikin saadaan käsittääkseni vain puhelimeen. Onko sähköpostiviesti siis rinnastettu tekstiviestiin? Ei, koska luulisin, että sähköpostilla et saa herjata ketä tahansa ja miten tahansa. Miksi pitää olla niin, että tekstiviestille halutaan oma laki, vaikka sitä voitaisiin aivan hyvin nykylainkin menetelmillä soveltaa tuomittavaksi kuten laissa kuuluu -> ”tai muulla vastaavalla tavalla,”

Luulempa vain, että jos lähettäisin häiriötekstarin jollekin tuomarille, niin saattaisi vaikka häkki heilahtaa. Lakihan ei ole kaikille sama…

petripartanen

Kiinnostuksen aiheet: projektinhallinta, aluepolitiikka, EU, hanketyö, työelämä, ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu