Terveyspoliittisen seminaarin jälkimainingit..

Joitain pieniä tietoja terveyspoliittisesta seminaarista:

  • Vuoteen 2030 mennessä yli 65-vuotiaiden määrä Suomessa kasvaa 70%, lukumääränä tämä tarkoittaa n. 600 000 ihmistä.
  • Terveydenhuollon menoista n. 70% menee avohoitoon ja vuodepotilaiden hoitamiseen.
  • Lasten päivähoidon vuosittainen rahoituskehitysprosentti on heikoin ja puolet verrattuna erikoissairaanhoidon rahoituskehitysprosenttiin.
  • Terveyskeskuslääkäreiden määrä ei ole lisääntynyt, erikoislääkäreiden on.
  • Terveydenhuoltolakia ollaan uudistamassa, haluttaisi 150 000 kokoisia sairaanhoitopiirialueita, keskipohjanmaan sairaanhoitopiiri on n. 80 000, mutta mm. synnyttämässä käy porukkaa 120 000 kokoiselta alueelta.
  • 50-55% Kokkolan budjetista menee terveys- ja sosiaalipalveluihin.

Mitä tämä mahdollinen tulevan lain vaatima 150 000 asukaspohjan sairaanhoitopiirien koko tuo tullessaan? Yksityistämistä vai osien siirtoa Kokkolasta katsoen pohjoisille- tai eteläisille sairaanhoitopiireille? Tulisiko meidän tehdä enemmän yhteistyötä ja kanssakäymistä sellaisten kuntien kanssa, jotka ovat lähempänä Kokkolaa kuin Oulua tai vaasaa? Tämä on mielestäni se keino selviytyä, jos laki tulee tuon 150 000 asukaspohja vaatimuksen kanssa voimaan.
Minua jaksaa muutenkin ihmetyttää Pietarsaarelaisten haluttomuus yhteistyöhön mm. käräjäoikeuspiirien uudelleensuunnittelussa. Poliisipiirienkin uudelleenjaossa heidät piti pakottaa yhteistyöhön.
Meillä ei saisi olla erimielisyyksiä lähialueiden kuntien kanssa alueemme yhtenäisyydestä. Keski-Pohjanmaan tulisi laajentua, eikä kaivautua poteroihin omia etuja tinkimällä. Valtion politiikka ajaa aina vain suurempiin ja suurempiin yksiköihin, kukaan ei osaa sanoa mitä vaikkapa 10 vuoden päästä vaaditaan, mutta siihen tulisi valmistautua jo nyt ”nuuskimalla” ilmaa Keski-Pohjanmaahan kuulumattomistakin Kokkolaa lähellä olevista kunnista.

petripartanen
Sosialidemokraatit Kokkola

Opiskelija, Teollisuusliiton valtuuston jäsen Kokkolan kaupunginvaltuutettu, bloggaaja ja somettaja.
Kiinnostuksen aiheet: palkansaajien oikeudet eli ihmisoikeudet, turvallisuuspolitiikka, maailmanpolitiikka, valtakunnanpolitiikka, lait ja sopimukset em. asioiden ympärillä, sekä kirjoittaminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu